• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ Υ.Ε

  • Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #70575  από georgeand
 Δευ Απρ 23, 2012 12:28 pm
Κώστας έγραψε:Στην επιτροπή ΚΕΠΑ παρίσταται και διοικητικός υπάλληλος ο οποίος (σύμφωνα με την εμπειρία του Π.Μ79) καθορίζει ή έστω επιρρεάζει την απόφαση του νευρολόγου σε ότι αφορά τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Είναι νόμιμη η συμμετοχή του στο σχήμα της επιτροπής αξιολόγησης (προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία) ή πρόκειται για αυθαίρετη πράξη;

Είναι νόμιμη η παρέμβαση του σε μια καθαρά και αποκλειστικά ιατρική αξιολόγηση;

Κι΄αν όχι, πως μπορεί ν΄ αποδειχθεί ότι η παρέμβασή του αυτή επιρρέασε τον καθορισμό του ποσοστού;

Έχουμε δικαίωμα την ώρα της εξέτασης να συνοδευόμαστε από άλλο άτομο το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σαν μάρτυρας σε πιθανή μελλοντική διεκδίκησή μας;

Προτείνω, σε όσα από τα μέλη του forum έχουν τη δυνατότητα, να ψάξουν λίγο τη σχετική νομοθεσία και να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους, ώστε να μην πηγαίνουμε σαν ποίμνια για σφαγή στις επιτροπές αξιολόγησης Π.Α.
Συμφωνώ και ΕΠΑΥΞΆΝΩ εκτος τους γιατρους σε ολες τις επιτροπες που περασα, υπηρχαν και υπαληλοι του ικα στις δυο τελευταίες εκτος απο την γραματεα ηταν και η διευθύντρια του υποκαταστηματος ΑΛΛΑ δεν είπε το παραμικρο ,γιατι εαν ελεγε θα τις εκοβα τον αερα απο την αρχη ,υπαρχει νομος που καθοριζει την συσταση της επιτροπης ,αλλα δεν λεει εαν πρεπει να παρεμβαίνουν στο ποσοστο η οχ,ι αλλα φανταζομαι πως οχι :think: :think:
εμενα το μονο που με ρωτησε ηταν τι δουλεια κανω και ποσο με εχει επιρεασει η νοσο επαγγελματικα
 #70607  από ΑΝΝΑ59
 Τρί Απρ 24, 2012 12:04 am
ΝΑΙ !!!! Ερχονται τετοια μηνυματα απο τα ΚΕ.Π.Α. !!!!!!! Σχετικα με τη συνδεση του ποσοστου αναπηριας με το επαγγελμα και το μορφωτικο επιπεδο !!!!!!......Αναρωτιεμαι....μια μαθηματικος με σκπ...ποσο πιανει......???????? :o :cry: :lol: Η ιατρικη ''ανατρεπεται''...με μονο στοχο την περικοπη συνταξεων και επιδοματων !!!!!!! :evil: :twisted: :evil: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
 #70608  από Κώστας
 Τρί Απρ 24, 2012 1:02 am
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤ/ΞΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : Α΄
Αθήνα, 31 -8-2011
Αριθ.Πρωτ.: Φ80000/οίκ.20497/1670

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας»


……….Σε (45) σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕ.Π.Α.
Για τη διαδικασία συγκρότησης των Υγειονομικών Επιτροπών καθώς και για κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία δεν προβλέπεται από το άρθρο 6 του ν. 3863/11, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2556/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/08.

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο αριθμός των μελών της επιτροπής έστω και κατά περίπτωση μπορεί να υπερβαίνει τα 3 άτομα. Αντιθέτως είναι σαφέστατο ότι οι επιτροπές είναι τριμελείς και στελεχώνονται αποκλειστικά από ΙΑΤΡΟΥΣ.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν στην περίπτωση που στην εξέταση μας παρευρίσκονται και άλλα άτομα εκτός των ιατρών, τα οποία ενδέχεται να επιρρεάσουν την κρίση τους;

Φροντίζουμε να συνοδευόμαστε από άλλο ένα άτομο εφ΄ όσον δεν αναγράφεται πουθενά ότι απαγορεύεται και αφού θεωρήσουμε ότι αδικηθήκαμε από την απόφαση της επιτροπής και ο λόγος ήταν η παρέμβαση ατόμου εκτός των τριών ιατρών, βρίσκουμε ένα δικηγόρο και κινούμαστε νομικά.
Φυσικά το παραπάνω δεν είναι συμβουλή, παρά μια προσωπική προτροπή στα πλαίσια της απόγνωσης που νοιώθω μπροστά στην επερχόμενη μου κρίση από την επιτροπή ΚΕΠΑ.

Για την πληρότητα της δημοσίευσης, σας παραθέτω και το άρθρο 152 του Ν3655/08, το οποίο απλά αναφέρει τον τρόπο σύστασης της επιτροπής.

Άρθρο 152
Επέκταση ειδικού σώματος ιατρών ΙΚΑ − ΕΤΑΜ
1. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 6 του ν. 2556/1997
αντικαθίστανται ως εξής:
«3. Οι ιατροί του ειδικού σώματος ιατρών της παραγράφου 1 καλύπτουν τις θέσεις των προέδρων και των μελών των υγειονομικών επιτροπών όλης της χώρας.
4. Τα μέλη των ανωτέρω υγειονομικών επιτροπών που προέρχονται από τους ιατρούς του ειδικού σώματος ορίζονται για έξι (6) μήνες με κλήρωση.»
2. Τα εδάφια τέταρτο και πέμπτο της παραγράφου 5 τροποποιούνται ως ακολούθως:
«Πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής ορίζεται ο κληρωθείς ιατρός που έχει το μεγαλύτερο χρόνο θητείας στις υγειονομικές επιτροπές. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζει ο υγειονομικός προϊστάμενος.»
3. Τα εδάφια πρώτο και δεύτερο της παραγράφου 6 του άρθρου 6 τροποποιούνται, ως ακολούθως:
«6. Για τη συγκρότηση των υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας των επαρχιών τη θέση του Προέδρου και των μελών καλύπτουν ιατροί του Ειδικού Σώματος που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή
ιατρών του Ειδικού Σώματος ως μελών των υγειονομικών επιτροπών των επαρχιών, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, ιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή υποκατάστημα, εξαιρουμένων των ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων. Η κλήρωση διεξάγεται μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής.»
4. Η ειδική αποζημίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 7, 10 και 14 του άρθρου 6 του ν. 2556/1997, για τους ιατρούς των υγειονομικών επιτροπών, τους εισηγητές των υγειονομικών επιτροπών, καθώς και για τους ιατρούς της επιτροπής δειγματοληπτικού ελέγχου των γνωματεύσεων καταβάλλεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄).
 #70612  από Κώστας
 Τρί Απρ 24, 2012 11:01 am
Και μια ιδέα την οποία πιθανότατα μπορεί να τεκμηριώσει και ενισχύσει περισσότερο ένας δικηγόρος.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζετε τα περί ιατρικού απορρήτου.

Είναι εύλογο πως σε μία ιατρική εξέταση δίδονται από τον ασθενή πληροφορίες στον ιατρό, που αφορούν αυστηρά προσωπικά δεδομένα, η εχεμύθεια των οποίων διασφαλίζεται από το ιατρικό απόρρητο.
Πως είναι δυνατόν λοιπόν να διασφαλίζεται κάτι τέτοιο, όταν στην εξέταση παρευρίσκονται και άλλα άτομα ασχέτου ειδικότητας.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν μας κατοχυρώνει, ώστε την ώρα της εξέτασης να πούμε με ευγενικό τρόπο σε οποιονδήποτε παρείσακτο, ακόμη κι΄ αν αυτός είναι ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΑΣΤΕ ΕΞΩ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΕΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΟΥ»!!!!!!!!!
Ακόμα κι΄ αν «κακιώσουν» οι γιατροί (κάτι που λογικά δεν μπορεί να συμβεί) και μας φερθούν με προκατάληψη, θα έχουμε την ηθική ικανοποίηση πως επιτέλους για μία φορά διεκδικήσαμε και καταφέραμε να κερδίσουμε κάτι!!!!!!
 #70627  από georgeand
 Τρί Απρ 24, 2012 5:00 pm
Κώστας έγραψε:Και μια ιδέα την οποία πιθανότατα μπορεί να τεκμηριώσει και ενισχύσει περισσότερο ένας δικηγόρος.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζετε τα περί ιατρικού απορρήτου.

Είναι εύλογο πως σε μία ιατρική εξέταση δίδονται από τον ασθενή πληροφορίες στον ιατρό, που αφορούν αυστηρά προσωπικά δεδομένα, η εχεμύθεια των οποίων διασφαλίζεται από το ιατρικό απόρρητο.
Πως είναι δυνατόν λοιπόν να διασφαλίζεται κάτι τέτοιο, όταν στην εξέταση παρευρίσκονται και άλλα άτομα ασχέτου ειδικότητας.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν μας κατοχυρώνει, ώστε την ώρα της εξέτασης να πούμε με ευγενικό τρόπο σε οποιονδήποτε παρείσακτο, ακόμη κι΄ αν αυτός είναι ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΑΣΤΕ ΕΞΩ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΕΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΟΥ»!!!!!!!!!
Ακόμα κι΄ αν «κακιώσουν» οι γιατροί (κάτι που λογικά δεν μπορεί να συμβεί) και μας φερθούν με προκατάληψη, θα έχουμε την ηθική ικανοποίηση πως επιτέλους για μία φορά διεκδικήσαμε και καταφέραμε να κερδίσουμε κάτι!!!!!!


Φιλε Κωστα πολυ πολυ καλα τα λες , ετσι πρεπει να πράττουμε ολοι σε ανάλογες περιπτώσεις ,αλλα σκεψου μετα απο ολα αυτα,και να "παραπεσει" καπου ο φακελος σου και εσυ να περιμενεις απαντηση ταχυδρομικός μερικους μηνες, αντί μερικών ημερων και αντε μετα να απόδειξης οτι φταει ο διοικητικός που πεταξες εξω απο την επιτροπη ,για την απολεια του φακελου .
Στο χωριό μου λενε "χερι που δεν μπορείς να κόψεις , φύλλισε το¨"
χωρις να θελω να πω οτι πρεπει να του παρακαλάμε για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο,αλλα να ημαστε λιγο ποιο "διπλωμάτες"
 #70638  από Π.Μ79
 Τρί Απρ 24, 2012 8:37 pm
Πάντως εμένα με εξέτασε ένας γιατρός, ο νευρολόγος.

Εκεί είχε μία κυρία (γραμματέας) και ο κουστουμάτος (κομμισάριος).

Όταν πάω να πάρω το αποτέλεσμα, αν είναι κάτω του 67%, θα πάω να ζητήσω την ιατρική έκθεση και βέβαια εκεί θα έχει υπογραφή και σφραγίδα τριών γιατρών.

Εκεί θα αρχίσει το σόου. ;)
 #70650  από Κώστας
 Τετ Απρ 25, 2012 1:39 am
Συνοδοιπόρε georgeant, τα πράγματα πιθανότατα να εξελιχθούν όπως τα λες και μάλιστα κάτι τέτοιο είναι και το αναμενόμενο όμως

Άρθρο 4 του ν. 2690/1999 "Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας"

Άρθρο 4 - Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση

"1. α. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών, εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπονται μικρότερες προθεσμίες. Η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων. Αν η αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή οφείλει, μέσα σε τρεις (3) ημέρες, να τη διαβιβάσει στην αρμόδια και να γνωστοποιήσει τούτο στον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία αρχίζει από τότε που περιήλθε η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία. Για υποθέσεις αρμοδιότητας περισσότερων υπηρεσιών, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου παρατείνεται κατά δέκα (10), ακόμη, ημέρες.

β. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να ορίζεται, κατά περίπτωση, διαφορετική προθεσμία για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, εφόσον το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι, που αναφέρονται ρητώς σ' αυτήν.

2. Εάν κάποια υπόθεση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ειδικά αιτιολογημένης, η αρμόδια υπηρεσία οφείλει, εντός πέντε (5) τουλάχιστον ημερών πριν από την εκπνοή τους, να γνωστοποιήσει εγγράφως στον αιτούντα: α) τους λόγους της καθυστέρησης, β) τον υπάλληλο που έχει αναλάβει την υπόθεση και τον αριθμό τηλεφώνου του, για την παροχή πληροφοριών και γ)κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία."

Όταν λοιπόν δούμε ότι καθυστερεί υπερβολικά μια απάντηση σε αίτησή μας, αρχίζουμε την αλληλογραφία χρησιμοποιώντας τον παραπάνω νόμο.

Από προσωπική 20/ετή εμπειρία σε συναλλαγές με το Δημόσιο σε θέματα αιτήσεων και αλληλογραφίας (λόγω επαγγέλματος) σου λέω ότι οι Υπηρεσίες σχεδόν πάντα σου απαντούν εμπρόθεσμα τηρώντας τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος άσχετα αν το αίτημά σου γίνει αποδεκτό ή όχι. Βέβαια κάθε φορά που σου απαντούν ανανεώνεται ο χρόνος προθεσμίας που έχουν για να σου ξανααπαντήσουν σε περίπτωση διαφωνίας. Έτσι αν παίρνεις μια απάντηση κάθε 50 ημέρες η οποία σε αναγκάζει να συνεχίσεις να διεκδικείς δεν τελειώνεις ποτέ και οι ανάγκες τρέχουν. Βέβαια αν δεις την παράγραφο 2 του παραπάνω νόμου είναι υποχρεωμένοι να τεκμηριώσουν την όποια απάντησή τους. Όμως άμα θέλουν πάντα βρίσκουν κάτι για να σε ταλαιπωρήσουν.

Τι να πω!. Χρειάζονται γερά νεύρα, υπομονή, δικηγόρος και χρήματα. Και εδώ, στο τελευταίο κολλάει το πράγμα για τους περισσότερους από εμάς. Γι΄ αυτό και τέτοιου είδους διεκδικήσεις πρέπει να γίνονται οργανωμένα από τους συλλόγους μας. Λέμε τώρα......

Υσ. επειδή παραμπήκα σε νομικά χωράφια, διορθώστε με αν ο νόμος που αναφέρω έπαψε να ισχύει.
 #70748  από manos81
 Πέμ Απρ 26, 2012 1:27 pm
EXO APOGOITEYTEI TELIOS...TO EPIDOMA LIGEI 30 IOUNIOU PERNAW SE LIGO KERO EPITROPI...NOMIZW OTI EPIDI DEN EIME ME MPASTOUNI KAI KAROTSAKI KAI STEKOME ORTHIOS OTI THA ME KOPSOUN...
 #70760  από georgeand
 Πέμ Απρ 26, 2012 5:19 pm
manos81 έγραψε:EXO APOGOITEYTEI TELIOS...TO EPIDOMA LIGEI 30 IOUNIOU PERNAW SE LIGO KERO EPITROPI...NOMIZW OTI EPIDI DEN EIME ME MPASTOUNI KAI KAROTSAKI KAI STEKOME ORTHIOS OTI THA ME KOPSOUN...
φιλε Μανο πιστευω να εχεις κανει τις διαδικασιες ,να μην περιμενεις δηλαδη να λήξει το επιδομα, γιατι εαν περιμενεις,την εκατσες εγω περιμενω ειδοποιηση απο τον Φεβρουαριο και μου ηπαν τον Ιουνιο και να δουμε.
Κατα τα αλλα ολα καλλα με το χαπι?,η υγεια σου ? :greetings-waveyellow:
 #70763  από manos81
 Πέμ Απρ 26, 2012 5:30 pm
gia sou re giorgo!mlonant par to epidoma tha to parw anadromika...stis 10-5 mou eklise o masto... radevou kai piga arxes martiou.tespa.
me to xapi ta paw kala.anelpista kala th sou elega.mia kourasi tin exw otan kanw pola pragmat ala kekourazme kai pali apo tin arxi.me to betafron metaapo entoni kourasi eixa kai osi. esy pistevw na eise kala! e?ante na kanonisoume kanena kafe!