Συνοδοιπόρε georgeant, τα πράγματα πιθανότατα να εξελιχθούν όπως τα λες και μάλιστα κάτι τέτοιο είναι και το αναμενόμενο όμως
Άρθρο 4 του ν. 2690/1999 "Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας"
Άρθρο 4 - Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση
"1. α. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών, εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπονται μικρότερες προθεσμίες. Η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων. Αν η αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή οφείλει, μέσα σε τρεις (3) ημέρες, να τη διαβιβάσει στην αρμόδια και να γνωστοποιήσει τούτο στον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία αρχίζει από τότε που περιήλθε η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία. Για υποθέσεις αρμοδιότητας περισσότερων υπηρεσιών, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου παρατείνεται κατά δέκα (10), ακόμη, ημέρες.
β. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να ορίζεται, κατά περίπτωση, διαφορετική προθεσμία για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, εφόσον το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι, που αναφέρονται ρητώς σ' αυτήν.
2. Εάν κάποια υπόθεση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ειδικά αιτιολογημένης, η αρμόδια υπηρεσία οφείλει, εντός πέντε (5) τουλάχιστον ημερών πριν από την εκπνοή τους, να γνωστοποιήσει εγγράφως στον αιτούντα: α) τους λόγους της καθυστέρησης, β) τον υπάλληλο που έχει αναλάβει την υπόθεση και τον αριθμό τηλεφώνου του, για την παροχή πληροφοριών και γ)κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία."
Όταν λοιπόν δούμε ότι καθυστερεί υπερβολικά μια απάντηση σε αίτησή μας, αρχίζουμε την αλληλογραφία χρησιμοποιώντας τον παραπάνω νόμο.
Από προσωπική 20/ετή εμπειρία σε συναλλαγές με το Δημόσιο σε θέματα αιτήσεων και αλληλογραφίας (λόγω επαγγέλματος) σου λέω ότι οι Υπηρεσίες σχεδόν πάντα σου απαντούν εμπρόθεσμα τηρώντας τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος άσχετα αν το αίτημά σου γίνει αποδεκτό ή όχι. Βέβαια κάθε φορά που σου απαντούν ανανεώνεται ο χρόνος προθεσμίας που έχουν για να σου ξανααπαντήσουν σε περίπτωση διαφωνίας. Έτσι αν παίρνεις μια απάντηση κάθε 50 ημέρες η οποία σε αναγκάζει να συνεχίσεις να διεκδικείς δεν τελειώνεις ποτέ και οι ανάγκες τρέχουν. Βέβαια αν δεις την παράγραφο 2 του παραπάνω νόμου είναι υποχρεωμένοι να τεκμηριώσουν την όποια απάντησή τους. Όμως άμα θέλουν πάντα βρίσκουν κάτι για να σε ταλαιπωρήσουν.
Τι να πω!. Χρειάζονται γερά νεύρα, υπομονή, δικηγόρος και χρήματα. Και εδώ, στο τελευταίο κολλάει το πράγμα για τους περισσότερους από εμάς. Γι΄ αυτό και τέτοιου είδους διεκδικήσεις πρέπει να γίνονται οργανωμένα από τους συλλόγους μας. Λέμε τώρα......
Υσ. επειδή παραμπήκα σε νομικά χωράφια, διορθώστε με αν ο νόμος που αναφέρω έπαψε να ισχύει.
H μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που εκπέμπει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι έχεις συμβάλλει κι΄ εσύ σ΄ αυτό.