• Fingolimod (FTY720)

• Συζητήσεις για το πρώτο φάρμακο σε χάπι γνωστό ως Gilenya (φιγκολιμόδη) για την θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για το πρώτο φάρμακο σε χάπι γνωστό ως Gilenya (φιγκολιμόδη) για την θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #21550  από Μαριάννα
 Κυρ Μαρ 14, 2010 4:51 pm
ΜΙΜΙΚΑ έγραψε:ΛΛ-ΜΜ μου εάν η "κοπέλα" :lol: είμαι εγώ (η 42χρονη λέγεται "μεγαλοκοπέλα" :lol: ), έχω την πρωτοπαθώς προϊούσα αφενός και το χάλι μου το μαύρο αφετέρου (χρόνιες συρρέουσες εστίες καθ'όλο το μήκος του νωτιαίου μυελού). Βέβαια έχεις δικιο, ο γιατρός μου μου έχει πει ότι βλέποντας τις μαγνητικές μου περιμένει κανείς να δει ένα άτομο με κάποια δυσκολία και βλέπει την περί ής ο λόγος να έρχεται σερνάμενη :lol: .

Αυτη την προταση την εχω ακουσει πολλες φορες σε οσους γιατρους πηγε ο άντρας μου

Πως γινεται με λιγες εστιες να παρουσιαζει τετοια κλινικη εικονα αν δεν μας απαντησουν αυτοι ποιοι θα μας απαντησουν? Εγω εχω καταλαβει για τετοιες καταστασεις τα φαρμακα δεν λενε και πολλα
Διαφωτηστε με παρακαλω!
 #21552  από βάλια
 Κυρ Μαρ 14, 2010 5:02 pm
OK, σε ευχαριστώ Νίκο ελπίζω σε καλύτερες μέρες :) για όλους μας.Εύχομαι τώρα που θα έρθεις πίσω στην Αθήνα ένα καινούργιο ξεκίνημα..
 #25779  από FANTOMAS
 Πέμ Απρ 22, 2010 5:37 pm
Νικο, μπραβο αρκετα καλη η παρουσιαση σου κατανοητη σε ολους μας, καλη συνεχεια
 #28255  από Νικος
 Τρί Μάιος 25, 2010 9:01 pm
Σήμερα 25/5 είχα την νέα συνάντηση με την εκπρόσωπο της εταιρίας στην Αθήνα πλέον , από τα λεγόμενα του νευρολόγου το χάπι θα κυκλοφορήσει Δεκέμβριο στην Ευρώπη, Φεβρουάριο στην Ελλαδιτσα , επίσης είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με άλλα 2 άτομα της μελέτης και από ότι κατάλαβα είναι και αυτοί αρκετά ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι μόνο και μόνο η ευκολία στην λήψη της αγωγής θα γλιτώσει πολύ κόσμο από τα τρυπήματα, σε κανέναν μας δεν αξίζει αυτός ο Γολγοθάς
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Νικος την Πέμ Δεκ 30, 2010 3:09 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #28323  από mortal_engine
 Τετ Μάιος 26, 2010 1:31 pm
το χαπάκι βρίσκεται στην φάση ΙΙΙ της μελέτης
Τυπικά, στη φάση ΙΙΙ οι λήπτες δεν γνωρίζουν αν παίρνουν φάρμακο ή placebo. Από τα συμπτώματα όμως και την ώση μετά την προσωρινή διακοπή της χορήγησης είναι προφανές ότι όντως ήταν φάρμακο. Αυτό όμως άμεσα κλονίζει την τυπική εγκυρότητα της μελέτης.

Όσο για τη συσχέτιση εστιών και κλινικής εικόνας, έχει ειπωθεί πολλές φορές και το αναφέρουν ΟΛΕΣ οι φαρμακευτικές εταιρίες, ότι ΔΕΝ υπάρχει γνωστή συσχέτιση μεταξύ εστιών και της παρούσας ή μελλοντικής εξέλιξης της κλινικής εικόνας.

Μια εστία μπορεί να απεικονίζει είτε φλεγμονή, είτε απομυελίνωση, είτε απόπτωση (καταστροφή αξόνων των νευρικών κυττάρων), είτε επαναμυελίνωση, είτε οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω σε οποιαδήποτε αναλογία:

http://www.sciencedirect.com/science?_o ... 3fb3e728e6

Αυτό που έχει επικρατήσει είναι η ταύτιση των εστιών με μη αναστρέψιμες βλάβες. Σαν συνέπεια όλοι προσπαθούν να μειώσουν τις εστίες και ελπίζουν για βελτίωση της κλινικής εικόνας, η οποία όμως σπανίως έρχεται. Και όταν οι ασθενείς ζητούν εξηγήσεις, η νευρολογική επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια και της πέφτουν τα παντελόνια.

Το παράδοξο αυτό εξηγείται εύκολα εάν υποθέσουμε ότι οι εστίες είναι κυρίως φλεγμονές που το σώμα δεν αντιμετωπίζει επαρκώς εξαιτίας της ανοσοαδράνειας που προκαλούν τα φάρμακα. Έτσι και οι εστίες μειώνονται, και ο ασθενής χειροτερεύει, ενώ αυτό που προκαλεί τη φλεγμονή παραμένει και δημιουργεί νέες που επίσης δεν αντιμετωπίζονται, κοκ. Και όταν ο ασθενής κάνει το λάθος να διακόψει τα φάρμακα, το ανοσοποιητικό, αρπαγμένο από τον χρόνιο περιορισμό, ορμά στις συσσώρευμένες φλεγμονές, καταστρέφει άρρωστα κύτταρα και προκαλεί ώσεις sui generis.

Οπότε το ερώτημα γίνεται "τί προκαλεί τις φλεγμονές;". Όποιος μετέχει του φόρουμ θα πρέπει ήδη να γνωρίζει την απάντηση...
 #28349  από Νικος
 Τετ Μάιος 26, 2010 9:26 pm
mortal_engine έγραψε:Τυπικά, στη φάση ΙΙΙ οι λήπτες δεν γνωρίζουν αν παίρνουν φάρμακο ή placebo. Από τα συμπτώματα όμως και την ώση μετά την προσωρινή διακοπή της χορήγησης είναι προφανές ότι όντως ήταν φάρμακο. Αυτό όμως άμεσα κλονίζει την τυπική εγκυρότητα της μελέτης.
Η φάση στην οποία υποτίθεται ότι δεν ξέρεις αν παίρνεις το placebo η την πραγματική δραστική ουσία είναι η φάση ΙΙ .
Τώρα όταν πέρασε σε φάση III όσοι συμμετείχαν στην διπλή τυφλή μελέτη ακόμα και όσοι ήταν στην ομάδα έλεγχου πήραν την κανονική αγωγή

mortal_engine έγραψε:Αυτό που έχει επικρατήσει είναι η ταύτιση των εστιών με μη αναστρέψιμες βλάβες. Σαν συνέπεια όλοι προσπαθούν να μειώσουν τις εστίες και ελπίζουν για βελτίωση της κλινικής εικόνας, η οποία όμως σπανίως έρχεται. Και όταν οι ασθενείς ζητούν εξηγήσεις, η νευρολογική επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια και της πέφτουν τα παντελόνια.
Mortal συμφωνώ απόλυτα, δυστυχώς αυτό συμβαίνει με αυτήν την νόσο και η κλινική εικόνα της Μιμικας αν δεις αυτό περιγράφει, τι να πω
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Νικος την Πέμ Δεκ 30, 2010 3:16 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #33530  από nick1981
 Κυρ Ιούλ 11, 2010 7:41 pm
λοιπον τα χαπια θα κυκλοφορησουν Μαρτιο του 2011.ΑΛΛΑ....
θα υπαρχει πρωτοωλλο για το ποιοι ασθενεις θα το παρουν...δεν θα ειναι μαλλον για ολους....αυτα μου ειπαν ΚΑΙ οι 2 γιατροι που με παρακολουθουν....ενας Αθηνα και ενας Θεσσαλονικη..
 #33590  από Νικος
 Δευ Ιούλ 12, 2010 11:30 am
Νίκο όταν λες πρωτόκολλο τι ακριβώς εννοείς? πρωτόκολλο υπάρχει είδη αλλά είναι για τις πειραματικές φάσεις II-III, όταν βγει στην αγορά θα περίμενες ότι είναι ελεύθερο για όλους, δεδομένο ότι ο οργανισμός είναι καθαρός για ένα λογικό χρονικό διάστημα από άλλα ανοσοκατασταλτικα , αυτήν την πληροφόρηση είχα τουλάχιστον εγώ από τους γιατρούς
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Νικος την Πέμ Δεκ 30, 2010 3:10 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #33612  από nick1981
 Δευ Ιούλ 12, 2010 5:16 pm
με δεδομενο τις παρενεργειες των 2 χαπιων που θα κυκλοφορησουν, (λοιμωξεις, ερπη, μεχρι κ καρκινο του δερματος) μαλλον δεν θα ειναι για ολους τους ασθενεις.Δεν ξερουμε ακομα για ποιους γι αυτους που δεν τους πιανει καμια θεραπεια>αυτους που δεν αντεχουν την ιντερφερονη?για ολους?
εμενα παντως μου ειπαν αφου (μεχρι τωρα τουλαχιστον..) ειμαι καλα κ δεν εχω παρενεργειες με το rebif na mh skeftomai ta xapia...θα περασει κανενας χρονος απο την κυκλοφορια κ μετα...δεν θα γινεις εσυ το πειραματοζωο τους μου ειπαν???
παντως κ εγω συμφωνω με τους γιατρους μου..κ πριν μου τα πουν
Αρα θα συνεχισω να τρυπιεμαι σαν το πρεζακι για κανα 2 χρονια ακομα......

καλο απογευμα
 #33613  από Νικος
 Δευ Ιούλ 12, 2010 5:30 pm
τοποθέτησες τους κινδύνους του fty με πολύ σωστή σειρά :) , απο την στιγμη τωρα που το rebif δουλεύει σωστά στον οργανισμό σου και γω μαζί με τους γιατρούς σου είμαι, η κατάρα του τρυπήματος είναι το κάτι άλλο και οι παρενέργειες το ίδιο, ξέρεις τι προβλέπω να γίνεται με τις 2 καινούργιες θεραπείες? πιστεύω θα τις προτείνουν στην θέση των παλιών όμως μόνο για νέους ασθενείς, δεν νομίζω πως κανένας γιατρός θα ρισκάρει να αντικαταστήσει κάτι που θεωρεί πως δουλεύει

p.s είδη 2 ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν κάνει συμβούλια για αυτό το θέμα γιατί θα τους αυξήσει το κόστος :lol: