• Διατροφη - ερωτηση

• Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #3442  από litsa
 Δευ Μάιος 04, 2009 1:07 pm
nai litsam
ξέρεις πως μου τα λένε όλοι οι παντογνώστες, - που και έτσι να είναι-
φαινόμενο πλασέμπο!
τη λύση όμως δεν βλέπω....
τελικώς μας πετάνε μια θεραπεία, μερικά αντικαταθλιπτικά και ότι άλλο τους γεμίζει ψυχολογικά και όλα οκ!! ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ!!
μου φαίνεται πρέπει να καταρτισθούν πρώτα οι γιατροί μας στην ψυχολογία - ψυχιατρική Δηλαδή να το πω πιο ωμά:
να κάνουν πρώτα οι ίδιοι ψυχοθεραπεία (ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΗ , ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και σε περιστατικά που δεν είναι τυφλοσούρτης!!!
ΤΙ ΕΙΠΑ ΠΑΛΙ Η ΑΤΙΜΗ!! ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ!!
και μάλλον κοιμόμουν και ξύπνησα...!!!!
φιλιά
 #29803  από homer
 Πέμ Ιουν 10, 2010 7:46 pm
Παιδιά υπάρχουν και διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα για να σταρφεί η έρευνα σε ζητήματα διατροφής και ΣΚΠ. Μνάχα , δυστυχώς, η εμπειρία μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις.
Προσωπικά έχω να πάρω φάρμακο από το 2005 και είμαι μόνο καλύτερα. Εφαρμόζω μια θεραπεία που βασίζεται στο πρωτόκολλο του Dr Klenner και σύμφωνα με την οποία έχουν υπάρξει και περιπτώσεις πλήρους ίασης (βλέπε στην ιστοσελίδα μου http://www.mymultiplesclerosis.gr).

Ακολουθώ αυστηρή διατροφή και πρόγραμμα καταπόσιμων και ενέσιμων βιταμινών. Όποτε κάνω "παρεκκλίσεις" από τη διατροφή γρήγορα σχετικά έχω επίπτωση στη μη καλή λειτουργία του εντέρου και επιδείνωση των συμπτωμάτων μου.
Η διατροφή σύμφωνα με το δικό μου γιατρό (και είναι και προσωπική μου γνώμη) είναι το Α και το Ω γενικότερα. Μέσω της διατροφής μπορείς να οξειδώνεις τον εαυτό σου να συμβάλλεις σε σοβαρές ανισορροπίες, ειδικά οταν είσαι δυσανεκτός ή αλλεργικός σε τροφές.
Ένα δεύτερο είναι η χρήση βιταμινών. Και εδώ υπάρχουν μυστικά. Να είναι φυτικές οι βιταμίνες και η χρήση μεγαδόσεων είναι πολύ σημαντική. Πχ η χρήση βιτ C πρέπει να γίνεται σε δόσεις άνω των 5 γραμμαρίων ημερησίως, όμως σε μη-όξινη μορφή (Calcium Ascorbate) αλλά και άλλων όπως βιταμίνης D, Selenium κλπ.
Υπάρχουν έρευνες που μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα με τη ΣΚΠ αλλά που δείχνουν καθαρά τον αντιοξειδωτικό τους ρόλο και το ότι δρουν υποστηρικτικά και στη ΣΚΠ.
Για πιο συγκεκριμένα για το πρωτόκολο του Dr Klenner:
http://www.mymultiplesclerosis.gr/index ... t/begin_gr
και για τη διατροφή:
http://www.mymultiplesclerosis.gr/index ... trition_gr
 #29835  από Neutralis
 Παρ Ιουν 11, 2010 1:08 am
Οι δήθεν "εναλλακτικές" θεραπείες θα γίνουν mainstream, όπως φαίνεται, εν όψει ΧΕΝΦΑ. Είναι κρίμα που πολλοί γιατροί δεν αναφέρουν καν την σπουδαιότητα της διατροφής. Δεν λύνονται όλες οι ασθένειες μόνο με φάρμακα πια. Καλά και αυτά, αλλά έχουν καταλήξει η εμμονή της "δυτικής" ιατρικής στην συμπτωματική αντιμετώπιση μίας κατάστασης - πού χρόνος ή διάθεση να αναλογιστεί κανείς αιτίες ή αποτελέσματα. Ποιός τους είπε ότι ζητούμενο είναι η πάση θυσία επιβίωση του σώματος και όχι η ποιότητα ζωής; Αυτά είναι ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική.

Η ψυχή κατοικοεδρεύει στον εγκέφαλο - με τόσα χημικά είναι τοξικές και οι διαθέσεις της.
 #29836  από homer
 Παρ Ιουν 11, 2010 1:33 am
Μισώ την έννοια "εναλλακτικες" και καλά έκανες και την έβαλες σε εισαγωγικά! :)
Τελικά τι το "εναλλακτικό" έχει το να μιλάς για το αυτονόητο???
Όταν γυρνά η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω τότε... αφαρούνται ακόμα και μαθήματα από τις σχολές μπας και ακουστεί και καμιά αλήθεια παραέξω...(ο γιατρός μου μου είχε πει ότι αφαιρέθηκε η βοτανοθεραπεία τη δεκαετία του 70 από όλα τα Πανεπιστήμια Ιατρικής).
Σπούδασε στην πολωνία επί σοσιαλισμού και μου είπε ότι εκεί μάθαμε να κάνουμε έρευνα!
 #29853  από Ευτυχία
 Παρ Ιουν 11, 2010 11:30 am
συμφωνώ με οσα λέτε

ο γιατρός μου οταν του ανέφερα τη δίαιτα Swank ή την BBD -πάει καιρός τώρα δε θυμάμαι ακριβώς ονομασίες- μου είπε απλα οτι πρέπει να εμμείνω στη μεσογειακή, διατροφή κ δη στη γνήσια παραδοσιακή κρητική διατροφη (απο την οποία οσο παράξενο κ αν ακούγεται λείπουν παντελώς τα γαλακτοκομικά)...ok κ πριν εκδηλωθεί η νόσος τα ιδια έτρωγα...αρα λοιπόν ..τι κάνω τώρα??......
το ψάχνω μόνη μου - με συνοδοιπόρους εσας :) - πιο ενδελεχώς... κ ελπίζω οτι η σωστή διατροφή δρωντας συνεργιστικά με άλλους παραγοντες θα με βοηθήσει
αυτό πάντως που λεει o homer οτι τα συμπτώματα επιδεινώνονται οταν παρρεκλίνει (ετσι γράφεται??διορθώστε με ) της διατροφής του το εχω παρατηρήσει κ γω στον εαυτό μου...
 #29896  από homer
 Παρ Ιουν 11, 2010 2:52 pm
Ευτυχία έγραψε:συμφωνώ με οσα λέτε

ο γιατρός μου οταν του ανέφερα τη δίαιτα Swank ή την BBD -πάει καιρός τώρα δε θυμάμαι ακριβώς ονομασίες- μου είπε απλα οτι πρέπει να εμμείνω στη μεσογειακή, διατροφή κ δη στη γνήσια παραδοσιακή κρητική διατροφη (απο την οποία οσο παράξενο κ αν ακούγεται λείπουν παντελώς τα γαλακτοκομικά)...ok κ πριν εκδηλωθεί η νόσος τα ιδια έτρωγα...αρα λοιπόν ..τι κάνω τώρα??......
το ψάχνω μόνη μου - με συνοδοιπόρους εσας :) - πιο ενδελεχώς... κ ελπίζω οτι η σωστή διατροφή δρωντας συνεργιστικά με άλλους παραγοντες θα με βοηθήσει
αυτό πάντως που λεει o homer οτι τα συμπτώματα επιδεινώνονται οταν παρρεκλίνει (ετσι γράφεται??διορθώστε με ) της διατροφής του το εχω παρατηρήσει κ γω στον εαυτό μου...
Δεν υπάρχει μια δίαιτα για όλους. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί γενικοί κανόνες, που πρέπει κατά τη γνώμη μου να προσέχει κανείς. Στη διατροφή υπάρχουν σειρά μυστικών που δεν τελειώνουν με την απάντηση σε ένα φορουμ...

Κατά τη γνώμη μου:
Κομμένες ζάχαρες και ότι έχει γεύση γλυκού! Ίσως λίγο μέλι στη χάση και τη φέξη ή στεβια. Γενικά ΟΧΙ γλυκά. Όζι ετοιματζίδικα σε γυαλιστερά κουτάκια, σαβουροειδή.

ΟΧΙ γαλακτοκωμικά. Ίσως πολύ περιορισμένα κατσικίσια ή πρόβεια. ΟΧΙ ΓΑΛΑ οποιασδήποτε μορφής.

ΟΧΙ γλουτένη!. Είναι ύποπτη για μια σειρά παθήσεις ακόμα και στη ΣΚΠ. Οι περισσότεροι είναι δυσανεκτικοί και δεν το γνωρίζουν. Αυτό σημαίνει όχι σιτάρι, σίκαλη, βρώμη. Ίσως λίγο κριθάρι.

Προσωπικά αποφεύγω καλαμπόκι όπου το δω γιατί ακόμα και σε βιολογικά μαγαζιά ΔΕΝ νομίζω να μην είναι μεταλλαγμένο.

ΟΧΙ μανιτάρια, είναι μύκητας και επηρεάζει το έντερο του οποιου η καλή λειτουργεία είναι κρίσιμη κατά την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τώρα αν αυτά τα πεις σε ένα Έλληνα θα σου πει: Ωραία και τι θα τρώω;;;

Υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά γάλατα (από καρύδα κλπ). Υπάρχουν εναλλακτικά δημητριακά όπως φαγόπυρο, αμάρανθος, αλεύρι από ρύζι κλπ.

Μια πολύ δυνατή πρωτεϊνούχα τροφή είναι τα φύκια. Ζητήστε τα Nori από μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.

Με μέτρο όλα τα όσπρια και πάντα συνδυασμένα με πρωτεϊνη. Γενικά δεν συμφωνώ με όσους λένε όχι κρέας. Χρειάζεται ζωϊκή πρωτεϊνη απλά με εναλλαγές. Εκτός το χοιρινό.
Όλα τα άλλα κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, ψάρι (προτιμάτε τα μικρά γιατί τα μεγαλύτερα έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα).
ΠΑΝΤΑ συνδυάζουμε με λαχανικά κατά προτίμηση πράσινα ή εγχρωμα. Αποφύγεται μελιτζάνα ή αγκινάρα αν είστε δυσανεκτικός ή αλλεργικός. Τα λαχανικά και σε χυμούς για να τα λαμβάνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Κορυφαία είναι το μπρόκολλο, το παντζάρι.

Μπορείς να τρως ταχίνι, σουσάμι, μάκα, ρυζιγκοφρέτα (αντί για ψωμί), λιναρόσπορο ολα με εναλλαγές και πρόγραμμα.

Φρουτα ναι αλλά με μέτρο και εξαρτάται και για τι μιλάμε. Αποφύγετε πολύ γλυκά φρούτα (λόγω της υψηλής περιεκτικοτητας σε σακχαρα - πχ πολύ γλυκό κεράσι ή φράουλα). Τα πιο "ουδέτερα" είναι και τα πιο καλα πχ αχλάδι, βερύκοκο, πράσινο μήλο. Όχι σε μεγάλες ποσότητες. Μήλα τα πράσινα όχι κόκκινα. Όχι πορτοκάλι, είναι πολύ όξινο και βιτ C πέρα από τα συμπληρώματα έχουν πολλαπλάσια πολλές άλλες τροφές. Τα φρούτα όχι σε χυμο αλλά ολόκληρα.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι κανείς να κάνει ένα αξιόπιστο τεστ δυσανεξίας και να έχει πρόγραμμα, να παρατηρεί προσεκτικά τις αλλαγές στον εαυτό του και να διερωτάται διαρκώς μετά από κάθε τι περίεργο. Τί έφαγα χθες ή ακόμα και προχθές; Ένα σύμπτωμα από μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 ημέρες. Ζάλη, αδιαθεσία, υπνηλία και πολύ σοβαρότερα σε βάθος χρόνου.

Για περισσότερα σχετικά με τη διατροφή μου δείτε:
http://www.mymultiplesclerosis.gr/index ... /nutrition
και το μπλογκ με τις συνταγές για τη ΣΚΠ που έχω:
http://mstasty.blogspot.com/

Ελπίζω να βοήθησα
 #29902  από Ευτυχία
 Παρ Ιουν 11, 2010 3:28 pm
ναι homer βοήθησες
αυτά που είχες τη καλοσύνη να γράψεις εδω τα διάβασα στην ιστοσελίδα σου κ είναι κ πράγματα που προσωπικά εφαρμόζω εδω κ καιρό - με μόνη εξαίρεση το οτι δεν εχω καταφέρει ακόμα να βρω κ να εντάξω στη διατροφή μου τη περιβόητη κινόα..
οσο για τα "σαβουροειδή" ποτέ μα ποτέ δεν ημουν φαν

το μονο που συνεχίζει να μου προκαλει απορία είναι μια λεπτομέρεια στο θεμα με τα γαλακτοκομικα..διάβασα στο βιβλίο του Γρηγοράκη οτι τα γαλοκτομικά μπορούμε να τα καταναλώνουμε εαν κ εφόσον εχουν υποστεί μέθοδο κατεργασίας UHT κ είναι άπαχα...εγω πάλι ξέρω πως τα γαλακτοκομικά απαγορεύονται παντελώς..τι να πω?.....

το τεστ δυσανεξίας πάντως είναι απαραίτητο
κ οπως πολυ σωστα είπες δεν υπάρχει δίαιτα για ολους
 #29918  από Μαριάννα
 Παρ Ιουν 11, 2010 5:43 pm
Ο άντρας μου ξεκίνησε διατροφη και βιταμίνες αρκετες απο τον Μαρτιο του 2009 σε διατροφολογο που ασχολειται με ΣΚΠ Και ακλολουθει αυτα που λεει και ο homer όχι γλουτενη,γαλακτοκομικα ,γλυκα,καφεδες ,ποτα Γενικα η διατροφη αποτελειται απο ψάρια, κοτοπουλο ,πλουσια σε λαχανικα , φρουτα, κάποιους ξηρους καρπους μερικα όσπρια , τσάι και για πρωινο τρωει κατι σαν κορν φλεικς απο καλαμποκι Γιατι εσυ homer δεν τρως καλαμποκι?

Τώρα η ερωτηση μου είναι δεν θα'πρεπε να δει κάτι αν όχι βελτιωση τουλαχιστον να είναι σταθερος ?

Ευτυχία κινοα έχει στα βιολογικά
 #29922  από homer
 Παρ Ιουν 11, 2010 6:49 pm
Μαριάννα έγραψε:Ο άντρας μου ξεκίνησε διατροφη και βιταμίνες αρκετες απο τον Μαρτιο του 2009 σε διατροφολογο που ασχολειται με ΣΚΠ Και ακλολουθει αυτα που λεει και ο homer όχι γλουτενη,γαλακτοκομικα ,γλυκα,καφεδες ,ποτα Γενικα η διατροφη αποτελειται απο ψάρια, κοτοπουλο ,πλουσια σε λαχανικα , φρουτα, κάποιους ξηρους καρπους μερικα όσπρια , τσάι και για πρωινο τρωει κατι σαν κορν φλεικς απο καλαμποκι Γιατι εσυ homer δεν τρως καλαμποκι?

Τώρα η ερωτηση μου είναι δεν θα'πρεπε να δει κάτι αν όχι βελτιωση τουλαχιστον να είναι σταθερος ?

Ευτυχία κινοα έχει στα βιολογικά
Η διατροφή είναι μια προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ΣΚΠ. Δεν την κάνεις σαν το μαγικό βοτάνι για να δεις κάποιο αποτέλεσμα αύριο...
Βεβαίως αυτό που μπορείς να παρατηρείς είναι η ενέργειά σου, το αν χωνεύεις άνετα, αν έχεις αλεργίες, το πως πηγαίνεις τουαλέτα ακόμα και κάποια συμπτώματα της ΣΚΠ.
Είναι ομως απαραίτητη ώστε να δημιουργείς προϋποθέσεις καλυτέρευσης. Πχ αν έχεις μαύρα σφραγίσματα και δεν φροντίσεις να τα βγάλεις με το σωστό τρόπο τότε τι να το κάνω να τρως σωστά; Ή αν πίνεις νερό με χλώριο (από τη βρύση της Αθήνας δηλαδή) για χρόνια κάποια στιγμή θα υπάρξει καποιο θέμα.
Τώρα για το γάλα το κυριότερο είναι η λακτόζη και η κασεΐνη που περιέχει. Είναι θάνατος για το έντερο και ό,τι μύκητα υπάρχει εκεί. Εγώ θα έλεγα μακρυά από κάθε γάλα.
Η αγελάδα είναι το πιο τραγικό ζώο της εποχής μας... και η γαλακτοβιομηχανία ένα απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα.
 #29946  από Vasso
 Παρ Ιουν 11, 2010 11:01 pm
sou έγραψε:Παν μέτρον άριστον.
Νομίζω ότι αυτές οι 3 λέξεις τα λένε όλα.