• Διατροφη - ερωτηση

• Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #1215  από Μαρ
 Σάβ Ιαν 24, 2009 3:08 pm
Επειδη πολλα διαβαζω για το θεμα της διατροφης κλπ... και κανενας γιατρος από όσους έχω πάει δεν μου έχει πει τίποτα - κάποιοι μάλιστα γελαγαν όταν τους ειπα γι ω3 κλπ - τι κάνετε εσείς; από που ενημνερωθήκατε; ηπάρχουν γιατροι που δεινου συγκεκριμένες οδηγίες; :?:
 #1216  από nikos501
 Σάβ Ιαν 24, 2009 5:59 pm
Γεια σου Μαρ. Και εγω ρώτησα πολλούς σχετικά με με την ανάγκη κάποιας ιδαίτερης διατροφής αλλά οι περισσότεροι μου είπαν ότι πρέπει απλά να κάνω μια ισορροπημένη διατροφή όπως όλοι οι άνθρωποι. Δηλαδή ελάχιστα ζωικά λίπη, αρκετά φρούτα και λαχανικά, δύο φορές την εβδομάδα ψάρια και να προτιμώ το λευκό κρέας απ'ο το κόκκινο.
Οταν είπα στο γιατρο μου ότι πήρα συμπληρώματα βιταμίμης Β κσι Ε μου είπε να τα σταματήσω..
 #1217  από LL--MM
 Σάβ Ιαν 24, 2009 5:59 pm
Πολλά λέγονται επί του θέματος :mrgreen:. Προσωπικά, μου το είχε συστήσει ένας :twisted: ειδικευόμενος στην Αθήνα (στον οποίο είχα εμπιστευτεί δυσκολίες γνωσιακών λειτουργειών λόγω σκπ), μαζί με σελήνιο και άλλα μείγματα βιταμινών, και ενώ είχα τις συμβουλές αυτές υπέρ πολλών, τις σταμάτησα μετά ένα χρόνο λήψης περίπου, δίχως να δώ την παραμικρή βελτίωση. Η Caroline Young, (link του monte στις αγγλικές συνεντεύξεις, και δική μου πολύ περιληπτική μεταφρασούλα) τις θεωρεί χρήσιμες, αλλά δεν εξηγεί επαρκώς γιατί είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χρήσιμες στους ασθενής ΣΚΠ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΚΑΘ' ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ. Επιπλέον, ΔΕΝ καλύπτονται από τα ταμεία. Πάντως, :? δεν αποκλείεται να βοηθάν τη γενική κατάσταση (ιδίως κυκλοφοριακή) αλλά η χρησιμότητά τους, ιδίως λόγω του πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος μέχρι του εμφανούς αποτελέσματος, αμφισβητείται... Ας βλέπουμε όμως αυτές τις πληροφορίες με :? για :lol: :lol: αν μή τι άλλο! Οι απαντήσεις που ψάχνουμε ΔΕΝ είναι εδώ, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μή συνεχίσουμε τις έρευνες... Καλή διασκέδαση!
 #1278  από thanasis
 Πέμ Ιαν 29, 2009 4:26 pm
ΟΙ <<ΕΙΔΙΚΟΙ>> ΤΗΣ Σ.Κ.Π. ΠΟΥ ΓΕΛΑΓΑΝ ΓΙΑ Ω3 ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΙΣ ΤΗΝ ΕΞΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΠΟΣΟΥΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΙ
ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ <<ΕΙΔΙΚΟΙ>> ΝΑ ΣΟΥ ΠΟ ΕΓΩ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑΤΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡΦΕΡΟΝΗ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΧΙ .
ΟΙ <<ΕΙΔΙΚΟΙ>> ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΡΟΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΡΕ ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ Η ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ Σ.Κ.Π ΔΕΝ ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΝΑΝΕ
ΟΙ <<ΕΙΔΙΚΟΙ>> ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΠΡΟΤΟΥ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΙΣΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΠΟΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΧΡΗΜΑ
ΠΑΝΤΟΣ ΕΓΩ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΣ ΓΡΑΦΗ nikos501 ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΚΑΝΗ ΚΑΛΟ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Η ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΕΔΗΞΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ Σ.Κ.Π ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΨΑΡΙΑ
ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΧΟΣ ΜΑΘΕ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ
ΟΙ ΠΕΡΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ
 #1282  από LL--MM
 Πέμ Ιαν 29, 2009 7:20 pm
Θανασσάκη μου συγγνώμην, ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ειπα και όχι ΕΙΔΙΚΟΣ!. Για τα υπόλοιπα συμφωνώ μαζύ σου, ποσο μάλλον που ο λεγάμενος μου σύστησε αρισεπτ, δηλαδη, ένα φάρμακο για Αλζχαιμερ, επειδή, λέει, το έδινε και στη γιαγιά του! (αυτο φέρνει αποτέλεσμα καμια φορά πανω στις συνάψεις των νεύρων, εμάς, δηλαδή, που μας λείπει η μυελίνη, δε μας κάνει: Αν στείλεις περισσότερο ρεύμα σε ένα σύρμα που δεν είναι καλογειωμένο θα σου ανατιναχτεί, έτσι και στους νευρώνες μας, αν στείλεις περισσότερη "ηλεκτρική ισχύ", επόμενο είναι να πάθουν ώση...) Αυτή η ιατρική σήμερα, κι άς λένε...
 #3415  από ΠΕΡΣΕΑΣ
 Κυρ Μάιος 03, 2009 6:57 pm
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΗΔΗ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡΦΕΡΟΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 2,5 ΧΡΌΝΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΙΣ ΕΝΈΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΚΟΝΤΕΥΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΩ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ" ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΡΟΣΕΧΩ ΠΟΛΥ ΤΙ ΤΡΩΩ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ω3, Ε, C ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΔΙΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΟΥΡΑΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΓΧΩΘΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΦΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΡΥΒΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΠΩΣ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ. Α! ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΒΟΗΘΗΘΗΚΑ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.
 #3417  από Maria77
 Κυρ Μάιος 03, 2009 7:58 pm
Kalhspera. Emena o giatros mou, mou systhse na pairnw mia vitaminh E kathe meshmeri kai mia vitaminh pou legetai Evening Primrose Oil kathe vrady!
 #3418  από ΜΙΜΙΚΑ
 Κυρ Μάιος 03, 2009 9:08 pm
Παιδιά, για 1 χρόνο περίπου με παρακολουθούσε ομοιοπαθητικός γιατρός, έκανα πολύ προσεγμένη διατροφή, είχα κόψει τον καφέ και έπαιρνα διάφορα φυτικά σκευάσματα, παράλληλα βέβαια με τις ιντερφερόνες μου και τις -κατά διαστήματα- κορτιζόνες μου. Ο κλασσικός όμως γιατρός μου όταν άρχισα τη χημειοθεραπεία, μου ζήτησε να μην ξαναπάρω τίποτε από αυτά γιατί δεν ξέρει πώς λειτουργούν και επειδή παρακολουθούσαμε την παραμικρή αντίδραση του οργανισμού μου και κάναμε συνεχώς εξετάσεις αίματος, έπρεπε να έχει καθαρή εικόνα για το αν με πειράζει ή όχι το φάρμακο που μου έδινε.
Οταν τελειώσω ξανά με τις χημειοθεραπείες θα ξαναπάω για να αρχίσω πάλι τη δουλειά που κάναμε. Αποτελέσματα δεν πρόλαβα να δω, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη και χρονοβόρα αλλαγή για έναν βεβαρυμένο οργανισμό που είναι "φαρμακωμένος" μέχρι το λαιμό, το να του μάθεις να αρχίσει να λειτουργεί από μόνος του και σωστά.
Πιστεύω ότι εάν μπορέσω κάποια στιγμή να το ξαναεπιχειρήσω με μεγαλύτερη συνέπεια και διάρκεια, τότε θα έχω αποτελέσματα.
Οσο για την ισορροπημένη διατροφή που μου είπε κι εμένα ο κλασσικός μου γιατρός και που -σαν άποψη- είναι σωστή, διερωτώμαι είναι ίδιες οι ανάγκες ενός υγιούς οργανισμού και ενός ασθενούς? Ο ασθενής οργανισμός δεν έχει μεγαλύτερες "απαιτήσεις" από τον υγιή? Γίνεται μόνο με την ισορροπημένη διατροφή να καταφέρεις να διατηρηθείς σε μία ανεκτή (αν όχι) καλή φυσική κατάσταση? Δεν ξέρω και δεν ξέρει και κανείς μου φαίνεται.
Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι ο γιατρός μου δεν θέλει -από τη μια για ψυχολογικούς κυρίως λόγους- να αρχίσεις μια διαφορετική (από αυτή που έχεις συνηθίσει) διαβίωση, για να μην νοιώσεις "ειδική περίπτωση" και από την άλλη δεν θέλει να "σαμποτάρεις" τη θεραπεία που σου κάνει και που ευελπιστεί να ανταποκριθείς σ'αυτή, δεδομένης και της άγνοιάς του για τη δράση των σκευασμάτων αυτών.
 #3420  από litsa
 Κυρ Μάιος 03, 2009 10:07 pm
διερωτώμαι είναι ίδιες οι ανάγκες ενός υγιούς οργανισμού και ενός ασθενούς? Ο ασθενής οργανισμός δεν έχει μεγαλύτερες "απαιτήσεις" από τον υγιή? Γίνεται μόνο με την ισορροπημένη διατροφή να καταφέρεις να διατηρηθείς σε μία ανεκτή (αν όχι) καλή φυσική κατάσταση? Δεν ξέρω και δεν ξέρει και κανείς μου φαίνεται.
Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι ο γιατρός μου δεν θέλει -από τη μια για ψυχολογικούς κυρίως λόγους- να αρχίσεις μια διαφορετική (από αυτή που έχεις συνηθίσει) διαβίωση, για να μην νοιώσεις "ειδική περίπτωση" και από την άλλη δεν θέλει να "σαμποτάρεις" τη θεραπεία που σου κάνει και που ευελπιστεί να ανταποκριθείς σ'αυτή, δεδομένης και της άγνοιάς του για τη δράση των σκευασμάτων αυτών.

Μεγάλες αλήθειες ΜιμίκαΑ!!!
και μενα ο γιατρός μου που τον επισκεφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα μου είπε όχι μαγνήσιο - με ηρεμεί και μου το έδωσε και ο γιατρός για την μέση...- όχι βιταμίνες όχι εβιόλ, ...τώρα τη να πω? εγώ και στα καλά μου ήθελα που και που τη βιταμινούλα μου για να αντέξω το τρέξιμο και τις υποχρεώσεις, μπορεί για αυτο να εφθασα και εδώ που έφθασα..
Αλλά και χωρίς θεραπεία δεν νομίζω να το αφήσω..
 #3438  από litsaM
 Δευ Μάιος 04, 2009 10:34 am
καλημερα.Εμενα παντως απο την αρχη πριν μου δωσει θεραπεια επεμενε να παιρνω Eviol E.Τωρα παραλληλα με τη θεραπεια (REBIF) μου δινει EVIOL 3 φορες την ημερα και 1 Neurobion.Εγω παιρνω και 1 VITAMIGEN την ημερα και η αληθεια ειναι οτι με βοηθανε αρκετα.Ενα διαστημα που τις ξεχναγα(ως συνηθως :) )ειχα ψιλοπροβληματα.Μολις τις ξαναρχισα κανονικα αισθανομαι πιο καλα.