Ευτυχία έγραψε:συμφωνώ με οσα λέτε
ο γιατρός μου οταν του ανέφερα τη δίαιτα Swank ή την BBD -πάει καιρός τώρα δε θυμάμαι ακριβώς ονομασίες- μου είπε απλα οτι πρέπει να εμμείνω στη μεσογειακή, διατροφή κ δη στη γνήσια παραδοσιακή κρητική διατροφη (απο την οποία οσο παράξενο κ αν ακούγεται λείπουν παντελώς τα γαλακτοκομικά)...ok κ πριν εκδηλωθεί η νόσος τα ιδια έτρωγα...αρα λοιπόν ..τι κάνω τώρα??......
το ψάχνω μόνη μου - με συνοδοιπόρους εσας
- πιο ενδελεχώς... κ ελπίζω οτι η σωστή διατροφή δρωντας συνεργιστικά με άλλους παραγοντες θα με βοηθήσει
αυτό πάντως που λεει o homer οτι τα συμπτώματα επιδεινώνονται οταν παρρεκλίνει (ετσι γράφεται??διορθώστε με ) της διατροφής του το εχω παρατηρήσει κ γω στον εαυτό μου...
Δεν υπάρχει μια δίαιτα για όλους. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί γενικοί κανόνες, που πρέπει κατά τη γνώμη μου να προσέχει κανείς. Στη διατροφή υπάρχουν σειρά μυστικών που δεν τελειώνουν με την απάντηση σε ένα φορουμ...
Κατά τη γνώμη μου:
Κομμένες ζάχαρες και ότι έχει γεύση γλυκού! Ίσως λίγο μέλι στη χάση και τη φέξη ή στεβια. Γενικά ΟΧΙ γλυκά. Όζι ετοιματζίδικα σε γυαλιστερά κουτάκια, σαβουροειδή.
ΟΧΙ γαλακτοκωμικά. Ίσως πολύ περιορισμένα κατσικίσια ή πρόβεια. ΟΧΙ ΓΑΛΑ οποιασδήποτε μορφής.
ΟΧΙ γλουτένη!. Είναι ύποπτη για μια σειρά παθήσεις ακόμα και στη ΣΚΠ. Οι περισσότεροι είναι δυσανεκτικοί και δεν το γνωρίζουν. Αυτό σημαίνει όχι σιτάρι, σίκαλη, βρώμη. Ίσως λίγο κριθάρι.
Προσωπικά αποφεύγω καλαμπόκι όπου το δω γιατί ακόμα και σε βιολογικά μαγαζιά ΔΕΝ νομίζω να μην είναι μεταλλαγμένο.
ΟΧΙ μανιτάρια, είναι μύκητας και επηρεάζει το έντερο του οποιου η καλή λειτουργεία είναι κρίσιμη κατά την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Τώρα αν αυτά τα πεις σε ένα Έλληνα θα σου πει: Ωραία και τι θα τρώω;;;
Υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά γάλατα (από καρύδα κλπ). Υπάρχουν εναλλακτικά δημητριακά όπως φαγόπυρο, αμάρανθος, αλεύρι από ρύζι κλπ.
Μια πολύ δυνατή πρωτεϊνούχα τροφή είναι τα φύκια. Ζητήστε τα Nori από μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.
Με μέτρο όλα τα όσπρια και πάντα συνδυασμένα με πρωτεϊνη. Γενικά δεν συμφωνώ με όσους λένε όχι κρέας. Χρειάζεται ζωϊκή πρωτεϊνη απλά με εναλλαγές. Εκτός το χοιρινό.
Όλα τα άλλα κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, ψάρι (προτιμάτε τα μικρά γιατί τα μεγαλύτερα έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα).
ΠΑΝΤΑ συνδυάζουμε με λαχανικά κατά προτίμηση πράσινα ή εγχρωμα. Αποφύγεται μελιτζάνα ή αγκινάρα αν είστε δυσανεκτικός ή αλλεργικός. Τα λαχανικά και σε χυμούς για να τα λαμβάνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Κορυφαία είναι το μπρόκολλο, το παντζάρι.
Μπορείς να τρως ταχίνι, σουσάμι, μάκα, ρυζιγκοφρέτα (αντί για ψωμί), λιναρόσπορο ολα με εναλλαγές και πρόγραμμα.
Φρουτα ναι αλλά με μέτρο και εξαρτάται και για τι μιλάμε. Αποφύγετε πολύ γλυκά φρούτα (λόγω της υψηλής περιεκτικοτητας σε σακχαρα - πχ πολύ γλυκό κεράσι ή φράουλα). Τα πιο "ουδέτερα" είναι και τα πιο καλα πχ αχλάδι, βερύκοκο, πράσινο μήλο. Όχι σε μεγάλες ποσότητες. Μήλα τα πράσινα όχι κόκκινα. Όχι πορτοκάλι, είναι πολύ όξινο και βιτ C πέρα από τα συμπληρώματα έχουν πολλαπλάσια πολλές άλλες τροφές. Τα φρούτα όχι σε χυμο αλλά ολόκληρα.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι κανείς να κάνει ένα αξιόπιστο τεστ δυσανεξίας και να έχει πρόγραμμα, να παρατηρεί προσεκτικά τις αλλαγές στον εαυτό του και να διερωτάται διαρκώς μετά από κάθε τι περίεργο. Τί έφαγα χθες ή ακόμα και προχθές; Ένα σύμπτωμα από μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 ημέρες. Ζάλη, αδιαθεσία, υπνηλία και πολύ σοβαρότερα σε βάθος χρόνου.
Για περισσότερα σχετικά με τη διατροφή μου δείτε:
http://www.mymultiplesclerosis.gr/index ... /nutrition
και το μπλογκ με τις συνταγές για τη ΣΚΠ που έχω:
http://mstasty.blogspot.com/
Ελπίζω να βοήθησα