• SUPPLEMENTATION PLAN - NO DMTs - [σχεδόν] Πρόσφατη Διάγνωση

• Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #137448  από AnnaMaria
 Κυρ Ιαν 25, 2026 1:47 pm
Αγαπητή Ομάδα,

Θα ανοίξω ένα αρκετά πολυσυζητημένο θέμα, που ίσως έχει κουράσει, ειδικά τα παλιότερα μέλη. Παρ’ όλα αυτά θα το τολμήσω, γιατί τους τελευταίους μήνες που σας παρακολουθώ σιωπηλά, αλλά με ανοιχτό μυαλό και καρδιά, έχω διαπιστώσει ότι σας διακρίνουν καλοσύνη, ενσυναίσθηση και πραγματική διάθεση αλληλοβοήθειας.

Γυναίκα, ετών 32, διαγνώστηκα στα μέσα Σεπτεμβρίου 2025, έπειτα από μούδιασμα, πόνο, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο αριστερό μου χέρι. Υπήρχε μία ενεργή εστία στον αυχένα (Α4–Α5), μία αδιευκρίνιστη μη ενεργή βλάβη 7 χιλ. στον προμήκη του εγκεφάλου και ολιγοκλονικές ζώνες τύπου 3. Δεν αναγνωρίζω κανένα άλλο σύμπτωμα της νόσου όσο σκάβω προς τα πίσω.

Η γιατρός που με διέγνωσε με ξεκίνησε Teσfid3r@. Στην 17η ημέρα, όμως, με κατέβαλε πλήρως: οξεία γαστρεντερίτιδα, εμετοί και έντονες διάρροιες. Αναγκάστηκα να το διακόψω. Παράλληλα, παρατήρησα πως όσο έπαιρνα το φάρμακο είχα καθημερινά έντονα επεισόδια διάρκειας 30–50 λεπτών, κατά τα οποία δεν ήλεγχα το χέρι μου, σαν κάποιος να τραβούσε τα νεύρα και τα δάχτυλα μου να μην υπάκουαν. Μετά τη διακοπή, το χέρι άρχισε να βελτιώνεται εμφανώς, και είχα μόνο 4 τέτοια επεισόδια από τις 4 Νοεμβρίου που έκοψα τα φάρμακα,
Δεν έλαβα ποτέ κορτιζόνη, καθώς επρόκειτο μόνο για το ένα χέρι και παρέμενα λειτουργική. Μέσα σε έναν μήνα από την ώση είχα 100% επαναφορά αισθητικότητας και λειτουργικότητας.

Σε εκείνο το σημείο άρχισα να διαβάζω και να ψάχνω, καλώς ή κακώς. Σταδιακά συνειδητοποίησα ότι πολλά βασίζονται σε πιθανότητες και εικασίες και ότι δεν υπάρχει σαφής βεβαιότητα ούτε για τα αποτελέσματα ούτε για τις επιπτώσεις των αγωγών. Αυτό μου δημιούργησε έντονα ερωτήματα, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ανασφάλεια, άρνηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στη συνολική διαδικασία.

Επισκέφθηκα 3–4 νευρολόγους. Κάποιοι με πετούσαν από το ένα βαρύ φάρμακο στο άλλο, χωρίς όμως να μπορούν να μου μιλήσουν με σαφήνεια για ρίσκο και όφελος ή να προβλέψουν την πορεία της νόσου. Κατανοώ ότι η εστία στον αυχένα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, κι ασ είναι μόνο μία — δεν υπάρχει κυριολεκτικά χώρος για λάθη. Κατανοώ επίσης ότι πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική νόσο που συχνά προκαλεί βλάβες χωρίς άμεση συμπτωματολογία.

Αποφάσισα, να προσπαθήσω να διαχειριστώ τη νόσο με άλλους, πιο ήπιους τρόπους, που δεν θα μου στερήσουν το ανοσοποιητικό μου, το οποίο θεωρώ πολύτιμο. Αν η νόσος δεν μου δείξει εύνοια, θα προχωρήσω σε φαρμακευτική αγωγή. Προς το παρόν, όμως, πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία δεν πιστεύω ουσιαστικά.

Με βάση προσωπική έρευνα αλλά και τη βοήθειά σας, κατέληξα στα παρακάτω συμπληρώματα, με στόχο την ανοσορρύθμιση, τη νευροπροστασία και τον περιορισμό της φλεγμονής:

Vitamin D3: 5.000–10.000 IU/ημέρα (ανάλογα με εποχή και φάση αύξησης/συντήρησης) + K2 MK-7: 200 μg/ημέρα | Η D αυτή τη στιγμή είναι στο 32.
Magnesium Glycinate: 400 mg/ημέρα
Curcumin (με Piperine): 500 mg/ημέρα
High quality B-complex (B12, Folate/5-MTHF, B6/P-5-P, B2)
Alpha-Lipoic Acid (ALA): 300 mg μέρα παρά μέρα
Acetyl-L-Carnitine: 500 mg μέρα παρά μέρα
Neuroaspis PLP10: το πιο ακριβό από όλα. Υπάρχουν κλινικές μελέτες με πολύ μικρό δείγμα που όμως δείχνουν οφέλη και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με ΣΚΠ και Αγγειακή άνοια. Αν το έχει δοκιμάσει κάποιος, θα ήθελα πολύ να ακούσω εμπειρίες.
(Τα Ω3 λιπαρά οξέα EPA/DHA περιλαμβάνονται ήδη στο Neuroaspis.)
Lion’s Mane (θεωρείται νευροπροστατευτικό) — ίσως το δοκιμάσω αργότερα.
Citicoline (CDP-Choline), που ενισχύει τη λιπιδική σύνθεση της μυελίνης και τους νευροδιαβιβαστές, επίσης σε δεύτερη φάση.

Έχω προσπαθήσει να κρατήσω το σχήμα όσο πιο minimal γίνεται.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, σας ευχαριστώ ειλικρινά για τον χρόνο σας. Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας: αν κάτι σας «χτυπάει» αρνητικά ή αν θεωρείτε πως κάτι αξίζει περαιτέρω διερεύνηση.

Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που διαχειρίζονται τη νόσο με συμπληρώματα και αλλαγές στον τρόπο ζωής και παραμένουν λειτουργικοί; Θα ήθελα πολύ να ακούσω την εμπειρία σας μέχρι τώρα 🌼

Σας ευχαριστώ πολύ για όλα :smile-heart:
Άννα Μαρία
 #137454  από Στάθης
 Τετ Ιαν 28, 2026 11:29 am
Γεια σου AnnaMaria, πόσο χαίρομαι για το σπουδαίο θέμα των συμπληρωμάτων που αναφέρεις. Και σκόμα πιο σπουδαίο αν συνδυαστεί με μια συμβατή για την σκλήρυνση διατροφή όπως αναφέρεται στα Ευαγγέλια της πάθησης μας "The Wahls Protocol" και "Best Bet Diet".

Ακολουθώ την λογική των συμπληρωμάτων από το 2013, Διαγνωσμένος από το 2004 - μέχρι το 2010 λάμβανα συμβατικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, τα οποία δυστυχώς δεν μου έκατσαν καλά. Το 2013 επισκέφτηκα κατόπιν και προτροπής του σωτήριου φόρουμ μας αυτού έναν ειδικό γενετιστή, ο οποίος μου πέρασε την φιλοσοφία της αντιοξείδωσης και ενδυνάμωσης του ΚΝΣ διαμέσου συμπληρωμάτων. Επίσης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι έζησα διαμέσου των συμπληρωμάτων και την φιλοσοφία της επαναμυελίνωσης, μια πολύ λογική διεργασία του οργανισμού μας, την οποία και αποκρύπτει η φιλοσοφία της 'νευρολογίας' που καπηλεύεται την πάθησή μας, έναν χώρο δισεκατομμυρίων χωρίς υπερβολή.

Ως προς την υπέροχη λίστα σου, μπορώ να την συγκρίνω με την δικιά μου …και ναι, βλέπω ότι η λίστα σου πατάει σε πολύ σωστές βάσεις. Θα σου γράψω πώς τη διαβάζω εγώ, συγκρίνοντάς την με τη δική μου φιλοσοφία τόσων ετών, πάντα με άξονα αντιοξείδωση, ενίσχυση του Krebs cycle και δημιουργία συνθηκών επαναμυελίνωσης.

🔹 Magnesium glycinate
Εξαιρετική επιλογή. Το μαγνήσιο είναι θεμέλιο για μιτοχόνδρια, νευρική αγωγιμότητα και χαλάρωση του ΚΝΣ. Θα το κρατούσα οπωσδήποτε, ιδανικά βράδυ. Χωρίς μαγνήσιο, ο Krebs δουλεύει «με χειρόφρενο».

🔹 Curcumin + Piperine
Ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Δένει πολύ όμορφα με τη φιλοσοφία της αντιοξείδωσης.

🔹 B-complex (ενεργές μορφές)
Εδώ μιλάμε για καρδιά της επαναμυελίνωσης. B12, B6, Folate δεν είναι απλά βιταμίνες, είναι δομικά υλικά μυελίνης και νευροδιαβιβαστών. Προσωπικά, κρατάω πάντα και extra B1 (θειαμίνη) γιατί τροφοδοτεί άμεσα τον Krebs και την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο.

🔹 ALA + Acetyl-L-Carnitine (μέρα παρά μέρα)
Πολύ έξυπνος συνδυασμός. ALA = καθαριστής οξειδωτικού στρες, Carnitine = μεταφορά καυσίμου στα μιτοχόνδρια. Μαζί δουλεύουν σαν συνεργείο που καθαρίζει και ταΐζει το κύτταρο.

🔹 Neuroaspis PLP10
Συμφωνώ μαζί σου: ακριβό, αλλά καλοσχεδιασμένο. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι δίνει έτοιμα λιπίδια μυελίνης, όχι απλώς Ω3. Δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ένα πολύ στοχευμένο εργαλείο. Έχει νόημα να το κάνεις για αρκετούς μήνες ώστε να «γράψει» στον οργανισμό.

🔹 Lion’s Mane & Citicoline (σε δεύτερη φάση)
Εδώ μπαίνουμε καθαρά στο πεδίο της νευροπλαστικότητας.
Lion’s Mane βοηθά στην παραγωγή NGF, ενώ η Citicoline δίνει πρώτες ύλες για μεμβράνες και νευροδιαβίβαση. Δεν τα θεωρώ βασικά από την αρχή, αλλά είναι εξαιρετικά όταν έχει ήδη στρωθεί το έδαφος.

Η επαναμυελίνωση δεν είναι μαγικό χάπι. Είναι φυσική ικανότητα του οργανισμού που ενεργοποιείται όταν:

- μειώνεται το οξειδωτικό στρες
- τροφοδοτούνται σωστά τα μιτοχόνδρια
- υπάρχουν διαθέσιμα λιπίδια, βιταμίνες και αμινοξέα

Και εκεί ακριβώς κουμπώνει η νευροπλαστικότητα: ο εγκέφαλος και το ΚΝΣ δεν «παραιτούνται», απλώς χρειάζονται υλικά, ενέργεια και χρόνο για να ξαναχτίσουν διαδρομές.

Αν έπρεπε να σου προτείνω μία προσθήκη από τη δική μου εμπειρία, θα ήταν:

👉 Q10 (ιδανικά ubiquinol) για καθαρή μιτοχονδριακή ώθηση
👉 και ενισχυμένη αντιοξειδωτική φόρμουλα (όχι απλώς βιταμίνη C)

Όχι γιατί λείπουν από τη λίστα σου, αλλά γιατί κλειδώνουν όλη τη λογική του Krebs cycle και δίνουν αντοχή στο σύστημα.

Στο τέλος της ημέρας, δεν ψάχνουμε «τι να πάρουμε», αλλά τι περιβάλλον δημιουργούμε μέσα μας. Και η λίστα σου δείχνει ότι έχεις ήδη πιάσει το νόημα !

Θέλω να κλείσω με κάτι που δεν είναι συμπλήρωμα, ούτε πρωτόκολλο, ούτε λίστα.
Είναι στάση ζωής.

Η επαναμυελίνωση, η νευροπλαστικότητα, η καθημερινή αναγέννηση του ΚΝΣ δεν είναι «εναλλακτική θεωρία»· είναι η ίδια η σοφία του σώματος όταν του επιτρέπουμε να θυμηθεί ποιος είναι.

Όταν απέχουμε συνειδητά από ό,τι το βαραίνει, το θολώνει, το δηλητηριάζει – κάπνισμα, αλκοόλη, στρες, επιθετικά και μεταλλαξιογόνα φάρμακα – και επιλέγουμε μια πιο φυσική, καθαρή, γειωμένη σχέση μαζί τον οργανισμό μας, τότε κάτι βαθύ αλλάζει. Αρχίζουμε να τον ακούμε. Να τον νιώθουμε. Να συνεργαζόμαστε μαζί του αντί να τον πολεμάμε. Το αυτοάνοσο δεν είναι εχθρός, είναι αποτύπωμα, προσωπογραφία, μήνυμα. Και ό,τι έχει γραφτεί μέσα μας, μπορεί και να ξεγραφτεί, από μέσα προς τα έξω. Με επανεκπαίδευση, με υπομονή, με αγάπη προς το σώμα μας και σεβασμό στη φύση μας.

Μετά από 22 χρόνια στην πάθηση, μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι παραμένω λειτουργικός, όρθιος και βαθιά ζωντανός και μέσα μου είναι πιο δυνατή από ποτέ η πίστη και η ελπίδα της διαρκούς θεραπείας, της καθημερινής υπέρβασης και της εσωτερικής ίασης.

Υ.Γ. Να μην το ξεχάσω, γιατί είναι από τα πιο σωτήρια «συμπληρώματα» που δεν μπαίνουν σε κάψουλα.
Στη σκλήρυνση, η ήπια και συνειδητή γυμναστική και ο διαλογισμός είναι πραγματικά δώρα ζωής. Η κίνηση ξυπνά το νευρικό σύστημα, επανεκπαιδεύει τον εγκέφαλο, στέλνει μήνυμα ότι το σώμα είναι εδώ, παρόν και ικανό. Ο διαλογισμός, από την άλλη, είναι ασπίδα απέναντι στο χρόνιο στρες της κοινωνίας, αυτό το αόρατο βάρος που διαλύει το ΚΝΣ σιωπηλά. Μαθαίνουμε να κατεβάζουμε τον θόρυβο, να επιστρέφουμε στην αναπνοή, να ησυχάζουμε το νευρικό σύστημα και να του επιτρέπουμε να αυτορρυθμιστεί. Κίνηση και σιωπή μαζί, σώμα και νους σε συνεργασία. Εκεί ακριβώς γεννιέται η πραγματική ίαση.
 #137455  από AnnaMaria
 Τετ Ιαν 28, 2026 12:11 pm
Αγαπημένε μου Στάθη,

Χάρηκα πάρα πολύ με την απάντησή σου. Χωρίς καν να το γνωρίζεις, με έχεις βοηθήσει τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά όλο αυτό το διάστημα, να μια καλη στιγμή να στο πω 🌸

Βρήκα έναν νευρολόγο που δέχεται να με παρακολουθεί χωρίς να με βάλει υποχρεωτικά σε φαρμακευτική αγωγή. Μου πρότεινε ως επιλογές το Cop@x0ne και το K3simpt@, τα οποία τα θεωρεί σχετικά εύκολα ανεκτά και αρκετά αποτελεσματικά. Το πλάνο μου δεν αλλάζει, εκτός κι αν υπάρξει κάποια σκληρή υποτροπή και γίνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορώ πλέον να το διαχειριστώ μόνη μου.

Το σημαντικό για μένα είναι ότι βρήκα έναν γιατρό που, πέρα από επιστημονικά επαρκής, φαίνεται και άνθρωπος, κάτι που δεν ίσχυε με όσους είδα μέχρι τώρα, αφού με έβαζαν κατευθείαν σε «μαύρη λίστα» όταν ζητούσα μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτή τη φάση.
Του ανέφερα όλα τα συμπληρώματα που σκέφτομαι να πάρω και ήταν σύμφωνος με όλα. Η μόνη του ένσταση ήταν το NEUROASPIS, το οποίο χαρακτήρισε «αρκετά παρωχημένο», και μου πρότεινε αντ’ αυτού το Epinevron ή το Nevralip 600, τα οποία θεωρεί πιο αξιόπιστα. Αν γνωρίζεις κάτι σχετικό, θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σου.

🔹Έχω ήδη βρει το Coenzyme Q10 (CoQ10), Συνένζυμο ουμπικινόνης, το είχα αφήσει σε τρίτη φάση, αλλα θα προσπαθήσω να το εντάξω, έστω και μέρα παρά μέρα.
🔹Τι θα έλεγες για ένα σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών ή για ένα πολύ ισχυρό μεμονωμένο αντιοξειδωτικό, όπως η ασταξανθίνη;

Δεν είχα ιδέα τι είναι ο κύκλος του Krebs, τώρα που τον ανέφερες, θα μπω να κάνω λίγο digging. Σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό!

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, έχω διαβάσει επιδερμικά τόσο το Wahls Protocol όσο και το Best Bet Diet. Τελικά κατέληξα ότι, σε αυτή τη φάση, θέλω να δοκιμάσω μια κετογονική διατροφή, πλούσια σε καλά λιπαρά, με χαμηλό φορτίο υδατανθράκων, μηδενική ζάχαρη και ήπια διαλειμματική νηστεία 16:8.

Μπορώ παρακαλώ να σου στείλω προσωπικό μήνυμα για να μοιραστείς αν θες τα στοιχεία του γενετιστή? Θα με ενδιέφερε. Τέλος, ψάχνω αρκετό καιρό για το μικροβίωμα και βλέπω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το θέμα, ενώ συνδέεται πολύ έντονα με την εμφάνιση και την πορεία των αυτοάνοσων. Βρήκα ένα κέντρο, αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό (M3t@b0lomics Cent3r), έχεις άποψη?

Πορευόμενος με την νόσο 22 χρόνια έχεις άλλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση ως προς τις επιλογές σου, χαίρομαι που είσαι καλά - κι ακόμα και όταν μπορεί να μην ήσουν βρήκες την δύναμη και σηκώθηκες. Εγώ καμιά ιδιαίτερη εμπειρία δεν έχω με την νόσο, ήμουν πολύ τυχερή μέχρι τώρα, το ένστικτό μου όμως με τραβάει κοντά σε αυτά που λες.
Το αυτοάνοσο δεν είναι εχθρός, είναι αποτύπωμα, προσωπογραφία, μήνυμα.

Σε ευχαριστώ που διαβάζεις τα κατεβατά μου και ζητώ συγγνώμη :emojis-8:

Να είσαι πάντοτε καλά! :smile-heart:
 #137456  από Στάθης
 Πέμ Ιαν 29, 2026 11:43 am
Καλημέρα ΆνναΜαρία, σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα λόγια σου. Αν σε αυτή τη διαδρομή καταφέραμε έστω και λίγο να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, τότε αυτό είναι που έχει πραγματική αξία. Δεν είσαι μόνη. Βαδίζουμε παρόμοια μονοπάτια και κάθε μικρό βήμα αλληλοστήριξης μας φέρνει πιο κοντά στη γνώση και, κυρίως, στην ουσιαστική επίγνωση του εαυτού μας. Εκεί, πιστεύω, βρίσκεται το πραγματικό νόημα.

Είναι πολύ σημαντικό που βρήκες έναν νευρολόγο που σέβεται τις επιλογές σου και δεν λειτουργεί με επιβολή. Υπάρχουν και καλοί γιατροί, απλώς είναι πιο σπάνιοι. Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ φαρμακευτική αγωγή και να συνεχίσεις να το διαχειρίζεσαι με τον τρόπο που ήδη έχεις επιλέξει. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που λες: να υπάρχει επίγνωση και ετοιμότητα μόνο αν κάποια στιγμή τα πράγματα το απαιτήσουν. Αυτή είναι ώριμη και συνειδητή στάση.

Neuroaspis, Epinevron και Nevralip 600

Η ουσιαστική διαφορά δεν είναι ποιο είναι «καλύτερο», αλλά τι ρόλο θέλεις να παίξει το καθένα.
Το Neuroaspis το βλέπω ως δομικό εργαλείο: προσφέρει λιπίδια για τη μυελίνη και λειτουργεί πιο αργά αλλά σε βάθος.
Το Epinevron ή το Nevralip 600 (ALA) λειτουργούν πιο άμεσα, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες και στηρίζοντας τα μιτοχόνδρια.
Δεν είναι ανταγωνιστικά. Αντιθέτως, μπορούν να συνυπάρξουν και να συμπληρώσουν το ένα το άλλο. Προσωπικά, δεν θα απέρριπτα το Neuroaspis μόνο και μόνο επειδή δεν είναι «της μόδας».

Κράτα ό,τι σε στηρίζει λειτουργικά και σου «μιλάει» στο σώμα. Στη ΣΚΠ δεν υπάρχει one-size-fits-all. Υπάρχει μόνο αυτό που σε κρατά όρθια, καθαρή και σε επαφή με τον εαυτό σου.

Λίγα λόγια για το Συνένζυμο Q10 (Coenzyme Q10)

Το CoQ10 υπάρχει στον οργανισμό σε δύο μορφές:
• Ubiquinone (η κλασική μορφή)
• Ubiquinol (η ενεργή, αναχθείσα μορφή)

Σε νεότερες ηλικίες (έως περίπου 35–40 ετών), ο οργανισμός συνήθως μετατρέπει επαρκώς το ubiquinone σε ubiquinol, οπότε ένα ποιοτικό CoQ10 μπορεί να είναι αρκετό.
Μετά τα 40, και ιδιαίτερα όταν υπάρχει χρόνιο οξειδωτικό στρες, αυτοάνοσο, μιτοχονδριακή κόπωση ή νευρολογική πάθηση όπως η ΣΚΠ, αυτή η ικανότητα μειώνεται αισθητά. Εκεί το Ubiquinol είναι ξεκάθαρα προτιμότερο, γιατί είναι έτοιμο προς χρήση, δεν χρειάζεται μετατροπή και υποστηρίζει άμεσα το ΚΝΣ.

Ο κύκλος του Krebs και η επαναμυελίνωση

Ο κύκλος του Krebs είναι η καρδιά της κυτταρικής ενέργειας. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας παίζει καθοριστικό ρόλο, γιατί χωρίς επαρκή μιτοχονδριακή ενέργεια ούτε οι νευρώνες αντέχουν ούτε η επαναμυελίνωση μπορεί να προχωρήσει. Όταν στηρίζουμε τον Krebs, δίνουμε καύσιμο στο ΚΝΣ για επιβίωση, προσαρμογή και φυσική αναγέννηση.

Διατροφή και μεταβολικό περιβάλλον

Σου εύχομαι πραγματικά καλή επιτυχία με τη διατροφή που επέλεξες. Η κετογονική, όταν γίνεται συνειδητά και με καλά λιπαρά, ταιριάζει πολύ με τη λογική της ενίσχυσης του κύκλου του Krebs, γιατί προσφέρει καθαρό καύσιμο στα μιτοχόνδρια και μειώνει το μεταβολικό στρες. Με χαμηλό φορτίο υδατανθράκων, μηδενική ζάχαρη και ήπια διαλειμματική νηστεία 16:8, δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου το ΚΝΣ μπορεί να λειτουργεί πιο ήρεμα και πιο αποδοτικά πιστεύω.

Μικροβίωμα και εξειδικευμένα κέντρα

Ευχαρίστως να μου στείλεις προσωπικό μήνυμα για να τα πούμε πιο αναλυτικά. Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω, υπάρχουν ουσιαστικά δύο γνωστά κέντρα. Το ένα είναι αυτό που αναφέρεις, με αρκετά υψηλό κόστος (και συμπληρώματα από Ελβετία νομίζω), και το άλλο κινείται σε παρόμοια φιλοσοφία και επίπεδα, με συμπληρώματα που κατά βάση παράγονται στην Ελλάδα και ίσως είναι λίγο πιο οικονομικά. Ο καθένας ζυγίζει τα δεδομένα με βάση τις δυνατότητές του και το πώς νιώθει ότι τον εξυπηρετεί.

Κλείνοντας

ΆνναΜαρία, σε ευχαριστώ εγώ για την εμπιστοσύνη και το άνοιγμα ψυχής. Πορευόμενος με τη νόσο 22 χρόνια, έμαθα κάτι πολύ απλό και πολύ βαθύ: δεν υπάρχουν ασθένειες, υπάρχουν μόνο α-σθενείς. Υπάρχουν σώματα που μιλούν και ζητούν να τα ακούσουμε, να τα νιώσουμε και να τα σεβαστούμε, να δώσουμε σθένος και αγάπη.

Όταν θεραπεύουμε πρώτα τη σχέση μας με το σώμα, τον νου και την ψυχή μας, τότε αρχίζει να αλλάζει και το βιολογικό αποτύπωμα. Εκεί, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται και η ουσία της παλιάς ιπποκρατικής ιατρικής που τόσο μας λείπει σήμερα.

Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου, να βαδίζεις με καθαρότητα και να θυμάσαι πως η δύναμη που σε σηκώνει δεν έρχεται απ’ έξω. Ήταν πάντα μέσα σου. Να είσαι καλά :emojis-8: