ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ


«Ωφελέειν και μη βλάπτειν»


Η ιατρική φροντίδα ενός ασθενή με πολλαπλή σκλήρυνση, αν και ιδιαίτερα πολύπλοκη σε συμπτωματολογία και βάρος, έχει τρεις θεμελιώδεις αρχές, την κλινική εικόνα, τον χαρακτήρα του ασθενή και της καθημερινές ψυχοσωματικές συνήθειες του ασθενή. Αν και η ιατρική αγωγή στην αρχή μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία, είναι θεμιτό να ισχύει όχι δια βίου, αλλά μέχρι το σημείο που ο ιατρός θα μπορέσει να βάλει τον ασθενή να γίνει υπεύθυνος για την υγεία του και όχι ανεύθυνος, όπως έχει μάθει ή τον διδάσκουν.

Ο εφησυχασμός του ασθενή με τις δια βίου φαρμακευτικές αγωγές είναι επικίνδυνο ως προς τον ωχαδερφισμό και την υπερφυή αντίληψη ότι παίρνοντας φάρμακα μπορεί ο ασθενής να συνεχίσει να τρώει, να πίνει και να κάνει αυτά που κάνει. Η υποχρέωση του ιατρού, είναι να τον διδάξει και να τον επανεντάξει μέσα στην υγεία σε βάθος χρόνου. Αναλύοντας τον χαρακτήρα και τις ψυχοσωματικές οξειδωτικές συνήθειες του ασθενή, μπορεί ο ιατρός μέσα από την εξήγηση στον ασθενή αλλαγών στην καθημερινή του ζωή σε μικρό χρονικό διάστημα να τον βοηθήσει στην βελτίωση και αναστροφή της ασθένειας προς πιο θετική κατεύθυνση. Κάθε ασθενής φέρει διαφορετικούς παραμέτρους εκδήλωσης της νόσου, δημιουργώντας περισσότερο την ανάγκη της δια-προσωπικής ιατρικής και όχι της copy-paste ιατρικής για την διαχείριση και θεραπεία της νόσου. Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι γνωστή και ως νόσος αποτύπωμα.

Σήμερα, το σύστημα είναι περισσότερο η διαιώνιση της ασθένειας, παρά η προαγωγή υγείας. Οι εξετάσεις επίσης δεν έχουν τόσο χρησιμότητα και νόημα πρόληψης, αλλά περισσότερο διάγνωσης, η οποία διάγνωση δεν φέρει την απαραίτητη πρόληψη. Πρόληψη είναι η στάση και ο τρόπος που φέρει ο ασθενής, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και αντίληψής προς τον εαυτό του, την οικογένεια και προς την κοινωνία. Αλλάζοντας στην καρδιά το πως σκέφτεται ο ασθενής, το πως νιώθει και το πως ψάχνει, αλλάζει και διαμορφώνει συνήθειες οι οποίες συνήθειες διαμορφώνουν τον ασθενή και την πορεία του με την νόσο.

Τι θα συνέβαινε αν ο τρόπος των γιατρών κατά την υποδοχή ασθενή με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν:

«Πρώτον, αισθάνομαι το προνόμιο που σας συναντώ και θα σας φροντίσω.»
«Δεύτερον, μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα που σας έχουν φέρει ανισορροπία. Ας ξεκινήσουμε με αυτό που βιώνετε και μερικές εξετάσεις. Μετά θα μιλήσουμε για πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε: διατροφή, άσκηση και προσευχή, διαλογισμός. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες φαρμακευτικές επιλογές για να εξετάσετε επίσης. Μετά θα κάνουμε ένα σχέδιο το οποίο θα ακολουθήσουμε αμέσως.»
«Δεν θα φύγετε από εδώ μέχρι να έχουμε μια στρατηγική νίκης. Την βελτίωσή σας.»

Η ουσία της ιατρικής φροντίδας του ιατρού προς τον ασθενή:

Η πράξη κατά την οποία ο ιατρός δείχνει στον ασθενή τον ωφέλιμο δρόμο προς την θεραπεία, χωρίς να του κάνει κακό.

Η ουσία της ιατρικής φροντίδας του ασθενή προς τον εαυτό του:

Η πράξη κατά την οποία ο ασθενής ανταλλάσσει πάθη προς τον θάνατο, για πάθη προς την ζωή.

Βρίσκοντας νόημα για ζωή, βιώνοντας αληθινά την σημασία της και επιδιώκοντας όλα αυτά που του φέρνουν χαρά και ευτυχία εις πείσμα της ασθένειας της πολλαπλής σκλήρυνσης, μπορεί ο ασθενής με την ορθή δια-προσωπική ιατρική φροντίδα του ιατρού να επιφέρει την αναζωογόνηση, την πρόοδο και το σθένος στην Υγεία του.

Προσωπικό Ιατρικό Αρχείο

Καλή ιδέα για έναν ασθενή με πολλαπλή σκλήρυνση είναι να καταγράψει το ιατρικό ιστορικό του. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι λεπτομερές, αλλά συνοπτικά να εμπεριέχει γεγονότα όπως υποτροπές, αρχικά συμπτώματα, φάρμακα, μαγνητικές, εναλλακτικές αγωγές & θεραπείες και ότι άλλο σημαντικό συναντήσει κανείς στο ταξίδι του με την πάθηση αυτή. Οι λόγοι ενός τέτοιου αρχείου από τον ασθενή είναι πολλοί:

  • Δυναμώνει η ευθύνη της προσωπικής ιατρικής φροντίδας.
  • Ελέγχεται προσεκτικά η συμπτωματολογία και πορεία της πάθησης.
  • Στενή παρακολούθηση της ποσότητας, ποιότητας και παρενεργειών των φαρμάκων.
  • Σε δευτερόλεπτα μπορεί ο ασθενής να αλλάξει ιατρό.
  • Ο ασθενής βήμα βήμα μεταμορφώνεται σε Expert Patient .
  • Δεν ξεχνιούνται σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην πορεία της πάθησης.

Η καταγραφή όσο νωρίτερα γίνει (αρχικά στάδια της νόσου), τόσο το καλύτερο γιατί απλούστατα η μνήμη έχει την τάση να ξεθωριάζει, σε σημείο που βασικές λεπτομέρειες χάνονται, σημαντικές εμπειρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μετέπειτα παραγράφονται.

Ένα παράδειγμα ιατρικού αρχείου (PDF):

Return to Top ▲Return to Top ▲