• ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #28593  από panos59
 Σάβ Μάιος 29, 2010 1:07 pm
σε υπερευχαριστώ!
μπορώ άραγε να πάω και εγώ εκει (φοβάμαι πως όχι, ΔΕΝ ανήκετε εδώ, θα μου πουν)
μένω προς Γλυφάδα ...
ή μήπως μπορώ ??
ίδωμεν ....
και πάλι, σου είμαι υπόχρεος! :D
 #107946  από ΜΑΡΙΟΣ
 Τετ Δεκ 10, 2014 11:51 am
Καλημέρα σε όλους!
Ελπίζω να μην ενοχλεί ότι το δικό μου είδος αναπηρίας είναι "διαφορετικό" απλώς σε αναζήτηση του θέματος που με απασχολεί βρήκα σημαντικές πληροφορίες στο Forum σας.
Ξαναφέρνω στο προσκήνιο το θέμα του αυτοκινήτου λοιπόν ελπίζοντας ότι θα μπορέσω να βρω βοήθεια.
Έχω πρόσφατη απόφαση από ΚΕΠΑ με 100% τύφλωση.
Έχω ένα ΜΗ αναπηρικό αυτοκίνητο 1.600cc με 100% κτριότητα.
Έχω για πρώτη χρονιά απαλλαγή από τα τέλη κτκλοφορίας.
Αυτό που δεν έχω ....είναι η μπλε κάρτα.
Και σε μία προσπάθεια μόνος μου αλλά και σε μία προσπάθεια μέσω του diekpereoseis.gr (όπου οι άνθρωποι με εξυπηρέτησαν υπερβολικά), βρέθηκα σε αδιέξοδο διότι το αυτοκίνητο δεν αγοράστηκε ως αναπηρικό. Σε προηγούμενο post από την popi , διάβασα ότι μπόρεσε να πάρει την κάρτα! Από την diekpereoseis.gr μου είπαν ότι όταν πήγαν στο Υπ. Συγκινωνιών τους παρέπεμψαν στο τελωνείο ώστε να χαρακτηριστεί το αυτοκίνητο ως αναπηρικό αλλά όταν πήγαν εκεί τους είπαν ότι δεν γίνεται!
Ξέρεις κάποιος κάτι διαγορετικό?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...!
Καλές γιορτές σε όλους μας!
 #107949  από Κώστας
 Τετ Δεκ 10, 2014 1:17 pm
Στο άρθρο 1 παρ. 4 του ΠΔ 241/2005 (ΦΕΚ 290/Α/30-11-2005), αναφέρεται πως το αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να είναι αναπηρικό για να πάρει κάποιος την μπλε κάρτα στάθμευσης. Συνεπώς αν όντως είπαν από το Υπουργείο για τελωνεία κλπ, δεν ξέρουν τι τους γίνεται!
Μπορείς να δεις τη σχετική νομοθεσία και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται εδώ:
http://www.dikaiologitika.gr/site/1979/ ... eushs-amea

Χρήσιμες πληροφορίες για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας, μπορείς να βρεις εδώ:
http://www.noesi.gr/post/apallagi-teli- ... eysis-amea
 #107951  από ΜΑΡΙΟΣ
 Τετ Δεκ 10, 2014 1:58 pm
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση !
Δυστυχώς όμως , από το άρθρο στο πρώτο link που μου έστειλες βρηκά αυτό ...

4. Ως δικαιούχοι του Δελτίου Στάθμευσης για Α.Μ.Α ορίζονται:
α) Οι κάτοχοι των οχημάτων τα οποία έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (ΦΕΚ166/Α71998), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43/Α71990).
β) Οι κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων που έχουν αποκτηθεί χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία περί απαλλαγής τελών ταξινόμησης για Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναδοχής ή υιοθεσίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Οπότε μάλλον δεν την δικαιούμαι εφόσον δεν είναι αναπηρικό!
 #107959  από Κώστας
 Τετ Δεκ 10, 2014 5:39 pm
Σχετικά με το ΠΔ 241, υπάρχει έγγραφο το οποίο διευκρινίζει ότι δικαιούχοι του Δελτίου είναι και τα άτομα που δεν έχουν ταξινομήσει το Ι.Χ. όχημά τους ως αναπηρικό, καθώς και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος.
Το έγγραφο έχει τον αρ. πρ. Α-20519/1728 και είναι του Υπουργείου Μεταφορών/
Δ/νσης επιβατικών μεταφορών/Τμήματος αστικών συγκοινωνιών.
Έχει κοινοποιηθεί:
1. Στο Τμήμα Συντονισμού Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρίες-ιδίου Υπουργού
2. Στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής των μέτρων για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης Εμποδιζόμενων ατόμων στις Υπηρεσίες του Υπ.Μ.Ε.
Η ημερομηνία του είναι 26 Απριλίου 2006 και το θέμα του: Δελτία Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες.
Και γράφει:
Σε απάντηση των σχετικών εγγράφων σας πληροφορούμε τα εξής :
1. Στην παραγρ. 4 α του άρθρου 1 του Π.Δ. 241/2005 (Α`290) «Θέσπιση Δελτίου Στάθμευσης για άτομα με αναπηρία» καθορίζονται ως δικαιούχοι του δελτίου Στάθμευσης Α.Μ.Α. οι κάτοχοι των οχημάτων τα οποία έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 1798/1988 (Α`166) όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 23 του Ν. 1882/1990 (Α`43).
2. Στην πορεία προέκυψαν και πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις για θέση σε κυκλοφορία αναπηρικών αυτοκινήτων με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις αλλά για λόγους ανεξαρτήτως της θέλησής τους δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού.
3. Επομένως όσα πρόσωπα έχουν αυτοκίνητα που δεν έχουν ταξινομηθεί με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις, νομιμοποιείστε στη χορήγηση δελτίου στάθμευσης του Π.Δ. 241/2005 (Α`290) εφόσον καταθέσουν στην Υπηρεσία σας αποφάσεις της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής από τις οποίες να προκύπτει ότι ο αιτών υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.1798/1988(Α`166), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. του άρθρου 23 του Ν. 1882/1990 (Α`43).

Ο Γεν. Γραμματέας Δ. Σταμάτης

Άρα μάλλον δικαιούσαι την μπλε κάρτα και την απαλλαγή τελών κυκλοφορίας η οποία ισχύει ισοβίως για όσο χρόνο έχεις το συγκεκριμένο όχημα στην κατοχή σου.
 #107983  από ΜΑΡΙΟΣ
 Πέμ Δεκ 11, 2014 11:58 pm
Καλησπέρα και πάλι.
Αρχικά ... Κώστα ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για την πολύτιμη βοήθεια σου!
Θα αναφέρω περιληπτικά (όσο γίνεται) τι ακριβώς συζητήθηκε τηλεφωνικά όταν κάλεσα στο αρμόδιο Υπ. Συγκ/νιων και Μεταφορών. Αρχικά να αναφέρω πως και ο υπάλληλος και η προϊσταμένη ήταν ... τηλεφωνικά ... ευγενέστατοι. Εξηγώ στον υπάλληλο περί αναπηρίας, ποσοστού , μη αναπηρικού αυτ/του κλπ κλπ και πως δεν μου χορήγησαν την μπλε κάρτα λόγω του ότι το αυτ/το ΔΕΝ είναι αναπηρικό ΑΛΛΑ ενημερώθηκα πως με την τάδε τροποποίηση με αρ. πρ. (αυτό που μου είπες εσύ Κώστα) διευκρινίζεται πως και τα μη αναπηρικά αυτοκίνητα δικαιούνται την μπλε κάρτα. Δυσκολεύτηκε πολύ να βρει το έγγραφο , και τελικά δεν ξέρω αν το βρήκε, αλλά με παρέπεμψε στην προϊσταμένη του κυρία Πολίτη η οποία μου είπε πως ξέρει για το συγκεκριμένο έγγραφο και πως έγινε ύστερα από αίτημα συλλόγου ατόμων με αναπηρία....ΑΛΛΑ υπάρχουν δύο προβλήματα.
1ον ότι η δ/νη τους για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ καταργήθηκε και συστήνεται νέα δ/νση όπου έχει ενημερώσει τον νέο προϊστάμενο για τα "προβλήματα" και "κενά" που υπάρχουν.
2ον πως δεν μπορούν να μου δώσουν την κάρτα γιατί λόγο "κενού" στην νομοθεσία , όταν το αυτοκίνητο είναι αναπηρικό , δηλώνεται ποιος θα το οδηγεί αυστηρά αυτός και μόνο αυτός. Στην περίπτωση όμως που δεν είναι αναπηρικό αυτό δεν συμβαίνει.Της ανέφερα πως εμένα με μετακινεί όποιος είναι διαθέσιμος (πατέρας, σύζυγος, φίλος) αλλά έστω και να δηλώσω μόνο έναν. Επίσης της είπα πως το διευκρινιστικό έγγραφο απλώς αναφέρει πως και τα μη αναπηρικά μπορούν να πάρουν την μπλε κάρτα! Δεν λέει κάπου πως θα πρέπει να υπάρχουν αυτές οι προυποθέσεις. Μου εξήγησε ότι κατανοεί το παράλογο του θέματος (δεν ξέρω αν πραγματικά το εννοούσε αν και πράγματι ήταν πολύ ευγενική και μάλιστα μου είπε πως και η ίδια έχει παιδί με πρόβλημα όρασης) και πως ελπίζει πως ο νέος προϊστάμενος μετά τις γιορτές θα προσπαθήσει να βρει μία λύση.
Ελπίζω να μην κούρασα.
Σκέφτομαι να απευθυνθώ και στον συνήγορο του πολίτη. Πιστεύετε πως θα έχει νόημα? Κώστα ... κάποια πρόταση - παρατήρηση?

Ευχαριστώ
 #107984  από Κώστας
 Παρ Δεκ 12, 2014 12:47 am
Τίποτα παραπάνω απ΄ όσα τους είπες, αλλά σαν έσχατη προσπάθεια δοκίμασε να τους κάνεις εγγράφως το αίτημά σου για μπλε κάρτα επικαλούμενος και την εγκύκλιο που σου ανέφερα. Όταν ένα έγγραφο απευθύνεται στο δημόσιο και πάρει αριθμό πρωτοκόλου, τα πράγματα "ζορίζουν" πολύ γι΄ αυτόν που καλείται ν΄ απαντήσει. Έτσι αν συνεχίζουν ν΄ απορρίπτουν το αίτημά σου, θα πρέπει να δικαιολογήσουν πλήρως βάσει νόμου, την απάντησή τους. Αν υπάρχει έγγραφη απάντηση τότε μπορείς ν΄ απευθυνθείς στο συνήγορο του πολίτη ο οποίος θα έχει πλέον στοιχεία στα χέρια του για να σου πει αν μπορείς να διεκδικήσεις το αίτημά σου ή όχι. Αλλιώς η οποιαδήποτε προφορική απάντηση είναι σαν να μην δώθηκε ποτέ!
Οπλίσου με κουράγιο και ατελείωτη υπομονή και διεκδίκησε!!!
 #108015  από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ
 Σάβ Δεκ 13, 2014 6:49 pm
Δεν έχω να πω κάτι για το θέμα , αλλά γράφω για να ευχαριστήσω τον Κώστα για τις συμβουλές που μου έδωσε πάνω στο θέμα χορήγησης του επιδόματος κίνησης . Το αίτημα εγκρίθηκε και από τον επόμενο μήνα θα μου δίνεται . Για το εξωιδρυματικό έχει εγκριθεί η συνέχιση χορήγησης του από τον δέκατο του 2014 και περιμένω τον Αγ. Βασίλη μπας και το έχει στα δώρα του.
 #108020  από Κώστας
 Κυρ Δεκ 14, 2014 12:39 am
Δεν χρειάζονται ευχαριστίες. Σ΄ αυτό το forum είμαστε μια δεμένη οικογένεια και αλληλοστηριζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε. Όποιος ξέρει κάτι το μοιράζεται βοηθώντας και τους υπόλοιπους. Χαρά όλων μας κάποιος να τα καταφέρνει και να δικαιώνεται στην όποια προσπάθειά του!
 #108341  από ΜΑΡΙΟΣ
 Τετ Δεκ 31, 2014 2:05 pm
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά!
Λόγω εορτών βρήκα λίγο χρόνο για να συντάξω το αίτημα, όπως με συμβούλεψε και ο ΚΩΣΤΑΣ, προς το Υπ. Συγκινωνιών. Βρήκα ένα αντίστοιχο αίτημα του 2010 για το οποίο όμως δεν φαίνεται κάπου το αποτέλεσμα του αιτήματος. Δεν μπορώ να βρω πουθενά την διευκρινιστική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε στις 26 Απριλίου 2006 (αριθ. Πρωτ. Α-20519/1728) παρά μόνο αναφορεές σε αυτή. Θα σας ενημερώσω για αποτελέσματα!
Καλή χρονιά σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!