Το Rebif, ανήκει στην οικογένεια των ιντερφερόνων, και είναι ενέσιμη μέρα παρά μέρα φαρμακευτική αγωγή πρώτης γραμμής
Οι ιντερφερόνες ανήκουν στην οικογένεια των κυτοκινών. Οι κυτοκίνες αποτελούν πρωτεϊνικά ή γλυκοπρωτεϊνικά μόρια που εκκρίνονται από το ίδιο το κύτταρο.
Οι ιντερφερόνες που κυκλοφορούν (Rebif, Avonex, Betaferon, Εxtavia) μειώνουν από 29% με 33% τη βαρύτητα των κλινικών υποτροπών.
H έναρξη της δράσης των ιντερφερονών αρχίζει μετά από 6 μήνες έναρξης της θεραπείας. Για όλες τις ιντερφερόνες ισχύει ότι κατά την έναρξη της θεραπείας μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα γρίπης, με πυρετό, ρίγος, μυαλγίες, αρθραλγίες. Άλλες παρενέργειες είναι η κατάθλιψη, κεφαλαλγίες και τοπικοί ερεθισμοί στα σημεία της ένεσης.
Το Tysabri είναι φαρμακ. αγωγή δεύτερης γραμμής και λαμβάνεται μια φορά το μήνα με ορό.
Τo Tysabri (Ναταλιζουμάμπη) αποτελείται από μονοκλωνικά αντισώματα που παρασκευάζονται στο εργαστήριο και αποσκοπούν στη σύνδεση ή την καταστροφή ενός προκαθορισμένου στόχου μέσα στο ανθρώπινο σώμα. To Tysabri αποτελεί το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα, που έχει την ικανότητα να συνδέεται με το πέπλο προστασίας του νευρικού συστήματος (αιματοεγκεφαλικός φραγμός), αποτρέποντας ουσιαστικά την είσοδο των λευκών αιμοσφαιρίων στο νευρικό σύστημα και την πρόκληση απομυελινωτικών βλαβών.
Έχει καλύτερο ποσοστό μείωσης των υποτροπών περίπου στο 68% αλλά έχει συνδεθεί και με άσχημες παρενέργειες όπως είναι το PML (λευκοεγκεφαλοπάθεια).
Το Gilenya (Φινγκολιμόδη) είναι χάπι το οποίο λαμβάνεται κάθε μέρα από το στόμα. Στις ΗΠΑ είναι φάρμακο πρώτης γραμμής σε όλες τις περιπτώσεις της υποτροπιάζουσας ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα έχει ένδειξη υπό κάποιες προϋποθέσεις.
H δράση του φαρμάκου έγκειται στην απομόνωση και αναδιανομή των λεμφοκυττάρων (υποπληθυσμός των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος) στους λεμφαδένες, εμποδίζοντας τη μετανάστευση τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος ή νωτιαίο μυελό) και την συνακόλουθη πρόκληση απομυελινωτικών βλαβών.
Σε κλινικές μελέτες ασθενών με ΣΚΠ αποδείχθηκε ότι το Gilenya μείωσε κατά 50% τη συχνότητα των κλινικών υποτροπών ανά έτος.
Πριν την έναρξη της θεραπείας με Gilenya πρέπει να έχει γίνει παύση τουλάχιστον για 3 μήνες τυχόν ανοσοτροποποιητικών ή ανοσοκατασταλτικών θεραπειών (π.χ. Τysabri, η μιτοξαντρόνη, αζαθειοπρίνη, κυκλοφωσφαμίδη, ιντερφερόνες ή copaxone) αλλά και φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδία (π.χ. β-αναστολείς).
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που έπαιρναν φινγκολιμόδη στα πλαίσια των κλινικών δοκιμών, ήταν η κεφαλαλγία, η γριππώδης συνδρομή, η διάρροια, η αύξηση των ηπατικών ενζύμων και ο βήχας. Στις σοβαρές αλλά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται η βραδυκαρδία και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος. Παράλληλα παρατηρήθηκε υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων της κατωτέρας αναπνευστικής οδού (βρογχίτιδα, πνευμονία) και ανάπτυξης οίδηματος της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού σε σχέση με το δείγμα ελέγχου.
Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως ΧΕΝΦΑ και Βιταμινοθεραπεία, ακόμα και ο συνδυασμός τους.
Η Χρόνια ΕγκεφαλοΝωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια είναι η ανεπάρκεια των φλεβών που παροχετεύουν το αίμα από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Το αίμα καθυστερεί να παροχετευτεί από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) με αποτέλεσμα να εκτίθεται παρατεταμένα ο ιστός σε περιβάλλον υποξίας.
Προς το παρόν, η ακριβής σχέση της παραμένει άγνωστη με την ΣΚΠ. Ωστόσο οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν όλοι όσοι πάσχουν από ΣΚΠ πάσχουν και από ΧΕΝΦΑ.
Η θεραπεία της ΧΕΝΦΑ γίνεται με μια απλή επέμβαση διάνοιξης του στενωμένου φλεβικού αγγείου μέσω φλεβοπλαστικής με μπαλονάκι, δίνοντας της το όνομα «θεραπεία απελευθέρωσης» (liberation treatment). Σύμφωνα με δημοσιεύσεις ερευνών, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή ΣΚΠ που υποβλήθηκαν στην επεμβατική αυτή θεραπεία, εμφάνισαν βελτίωση της κλινικής τους πορείας και της συχνότητας των κλινικών υποτροπών.
Βιταμινοθεραπεία
Εξετάζεται ο οργανισμός ενός ασθενή για τα επίπεδα οξείδωσης που έχει υποστεί και την ισορροπία Βιταμινών και αμινοξέων. Παρέχεται στον ασθενή η κατάλληλη αλληλουχία των στοιχείων αυτών (Βιταμινών, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων) για την αναδομή του οργανισμού.
----------------------------------------------------------
Προσωπικά, εχοντας δοκιμάσει Ιντερφερόνες, Tysabri, Copaxone, ΧΕΝΦΑ και Βιταμινοθεραπεία, μπορώ να πω ότι με βοήθησαν στα μέγιστα οι δύο τελευταίες (ΧΕΝΦΑ και Βιτ.)
Μια απεικόνιση της Φλεβικής Ανεπάρκειας που είχα και που μου δημιουργούσε πολλες υποτροπές, μέχρι την διόρθωση της.
Έχοντας μια πρώτη εμπειρία με το Copaxone, μην βιαστείς να διαλέξεις φαρμ. αγωγή. Μελέτησε καλά, ζύγισε επισης καλά τον οργανισμό σου και διάλεξε με αυτοπεποίθηση την επόμενη επιλογή σου. Μπορεί να βοηθηθείς από οποιαδήποτε αγωγή αν ταιριάξει πάνω σου. Απλά εσύ πρέπει να επιλέξεις όχι ο νευρολόγος σου.
Καλή δύναμη !!!

“Η φύση θεραπεύει, η επιστήμη καθοδηγεί, η πίστη ολοκληρώνει.”