κ ακόμα, ένα σχετικό ποστ που βρήκα σε άλλο site:
"Υπάρχει κάποιος νόμος που επιβάλει στις Δημόσιες Υπηρεσίες να απαντούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια σε ερωτήσεις ή καταγγελίες των πολιτών; Υπάρχει κάποιο πρόστιμο αν παραβιάζονται αυτές οι προθεσμίες;.
Παύλος
Αγαπητέ Παύλο,
Εκτός από τις περιπτώσεις όπου ειδικές διατάξεις προβλέπουν άλλες προθεσμίες, ο γενικός κανόνας είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματα τους μέσα σε προθεσμία 50 ημερών.
Η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων.
Επίσης, έχε υπόψη σου ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απαλλάσσονται από την ανωτέρω υποχρέωση εμπρόθεσμης διεκπεραίωσης αν το αίτημα του πολίτη είναι εμφανώς παράλογο, αόριστο, ακατάληπτο ή επαναλαμβάνεται κατά τρόπο καταχρηστικό.
Σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης, το δικαίωμα του πολίτη σε ειδική χρηματική ικανοποίηση όταν δεν έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες προβλέπεται ρητά από το άρθρο 10 παρ. 3 του Συντάγματος που λέει ότι «Η αρμόδια υπηρεσία ή αρχή υποχρεούται να απαντά στα αιτήματα για παροχή πληροφοριών και χορήγηση εγγράφων, ιδίως πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 60 ημερών, όπως νόμος ορίζει.
Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής ή παράνομης άρνησης, πέραν των άλλων τυχόν κυρώσεων και έννομων συνεπειών, καταβάλλεται και ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα, όπως νόμος ορίζει».
Για το σκοπό καθορισμού και επιδίκασης της ειδικής αποζημίωσης αυτής, είχαν συσταθεί οι Επιτροπές Ελέγχου Εφαρμογής της Νομοθεσίας που λειτουργούσαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας. Η κυβέρνηση τις κατήργησε προσφάτως, συνεπώς η σχετική αποζημίωση για την μη εμπρόθεσμη απάντηση μπορεί να επιδιωχθεί μόνο δικαστικώς. Πηγή:
www.lifo.gr"