• Δικαιούμαι κάποιο επίδομα; HELP!

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #113533  από Chris
 Κυρ Οκτ 25, 2015 9:15 pm
Κώστας έγραψε: Για να διεκδικήσεις το εξωιδρυματικό επίδομα, πρέπει να σου χαρακτηρίσουν ποσοστό 67% ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ αναπηρία, κάτι που παρ΄ όλους τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε, σου απεύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου.
Φίλε Κώστα, η παραπάνω διαπίστωση έχει να κάνει με το τι προβλέπει ο νόμος ή με το τι υποδεικνύει η εμπειρία; Σε ρωτάω γιατί έχω την εντύπωση ότι ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας δεν λέει κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, αν έχω καταλάβει καλά, ανάλογα με τα συμπτώματα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής να αποδώσει ποσοστό από 35%-άνω του 80% στην περίπτωση της ΣΚΠ. Έτσι, αν σου αποδώσουν 80% σε μη κινητική αναπηρία δεν έχεις δικαίωμα να λάβεις το επίδομα;

Άκυρο, μάλλον έχει να κάνει με το ΙΚΑ και το γεγονός ότι το λεγόμενο εξωιδρυματικό είναι το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας-αλλά τελικά δεν ξέρω πόσο αυστηρός είναι ο ορισμός της κινητικής αναπηρίας: δείτε τη σχετική απάντηση από το συνήγορο του πολίτη παρακάτω:
http://www.synigoros.gr/resources/docs/204238.pdf
Αν δεν υπάρξει σχετική εγκύκλιος που να δίνει διευκρινίσεις... μάλλον δεν πρόκειται να πάρει το θέμα 'πάνω της' οποιαδήποτε επιτροπή.
Όπως και να έχει για εμένα η αναπηρία έχει να κάνει με το βαθμό της καθημερινής δυσλειτουργικότητας που συνεπάγεται κάποια πάθηση για τον ασθενή. Η δυσλειτουργικότητα μπορεί να οφείλεται σε κινητική αναπηρία μπορεί όμως να υπάρχει και υψηλή δυσλειτουργικότητα χωρίς κινητική αναπηρία.
 #113547  από dimos
 Δευ Οκτ 26, 2015 5:07 pm
Το 67% που δίνει το ΙΚΑ δεν είναι για τα επιδόματα. Είναι η λεγόμενη ασφαλιστική αναπηρία, αν θυμάμαι καλά.
Εσύ αυτό που θες αν το δικαιούσαι φυσικά, είναι να περάσεις από επιτροπή ΚΕΠΑ και εκεί θα σε αξιολογήσουν αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζεις.
Για το εξωιδρυματικό πρέπει να έχεις κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% στα κάτω άκρα. Για το βαριάς αναπηρίας της πρόνοιας 67% αναπηρία από όπου και αν προέρχεται με την προϋπόθεση να μην δουλεύεις
 #113666  από mariakod
 Τετ Νοέμ 04, 2015 1:03 am
συμφωνω με το κο.Κωστα.τι να το κανεις το επιδομα εαν δεν μπορεις να κινηθεις?για πιο λογο?νοσω 9 χρονια.εκανα κ εγω τα χαρτια μου.δεν ειμαι παραλυτη.δε μου το δινουν.ε,δε το θελω ρε φιλε!καλυτερα να περπαταω παρα να ζητιανευω το επιδομα τους.......