Κώστας έγραψε: Για να διεκδικήσεις το εξωιδρυματικό επίδομα, πρέπει να σου χαρακτηρίσουν ποσοστό 67% ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ αναπηρία, κάτι που παρ΄ όλους τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε, σου απεύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου.Φίλε Κώστα, η παραπάνω διαπίστωση έχει να κάνει με το τι προβλέπει ο νόμος ή με το τι υποδεικνύει η εμπειρία; Σε ρωτάω γιατί έχω την εντύπωση ότι ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας δεν λέει κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, αν έχω καταλάβει καλά, ανάλογα με τα συμπτώματα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής να αποδώσει ποσοστό από 35%-άνω του 80% στην περίπτωση της ΣΚΠ. Έτσι, αν σου αποδώσουν 80% σε μη κινητική αναπηρία δεν έχεις δικαίωμα να λάβεις το επίδομα;
Άκυρο, μάλλον έχει να κάνει με το ΙΚΑ και το γεγονός ότι το λεγόμενο εξωιδρυματικό είναι το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας-αλλά τελικά δεν ξέρω πόσο αυστηρός είναι ο ορισμός της κινητικής αναπηρίας: δείτε τη σχετική απάντηση από το συνήγορο του πολίτη παρακάτω:
http://www.synigoros.gr/resources/docs/204238.pdf
Αν δεν υπάρξει σχετική εγκύκλιος που να δίνει διευκρινίσεις... μάλλον δεν πρόκειται να πάρει το θέμα 'πάνω της' οποιαδήποτε επιτροπή.
Όπως και να έχει για εμένα η αναπηρία έχει να κάνει με το βαθμό της καθημερινής δυσλειτουργικότητας που συνεπάγεται κάποια πάθηση για τον ασθενή. Η δυσλειτουργικότητα μπορεί να οφείλεται σε κινητική αναπηρία μπορεί όμως να υπάρχει και υψηλή δυσλειτουργικότητα χωρίς κινητική αναπηρία.