• ms και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #98763  από sofia
 Τρί Ιαν 14, 2014 3:19 pm
Παιδιά, γεια σας, καλή χρονιά να έχουμε!
Να είμαστε όλοι όσο πιο γεροί γίνεται!!!

Θέλω να ρωτήσω το εξής:
Προκειμένου να εισαχθεί κάποιος σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, μέχρι πέρυσι αρκούσε να πάρει πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης, αφού περνούσε από επταμελή επιτροπή που συστήνονταν σε ορισμένα νοσοκομεία. Οι παθήσεις ήταν συγκεκριμένες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.
Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά, αφού χρειαζόταν απλώς η γνωμάτευση Νευρολόγου ότι πάσχεις όντως από ms.
Φέτος δεν έχω καταλάβει τι άλλαξε. Νομίζω ότι πρέπει να περάσεις πρώτα από τα ΚΕΠΑ, να πάρεις το 67% και μετά να περάσεις από την επταμελή επιτροπή για το πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης!
Μα είναι δυνατόν; Γιατί μας δυσκολεύουν κι άλλο τη ζωή;
Αν κάποιος δεν πάρει το 67% από τα ΚΕΠΑ, (που είναι το πιθανότερο, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα), τού στερούν και το δικαίωμα (που είχε μέχρι πρότινος) να συμμετέχει στη διαδικασία εισαγωγής σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις;

Αν το έχει ψάξει κάποιος, ας μου απαντήσει.
 #99066  από sofia
 Κυρ Ιαν 26, 2014 1:37 pm
Σημειώστε λάθος στην παραπάνω ανάρτηση. Τελικά δεν άλλαξε τίποτα στην περίπτωσή μας, εγώ δεν κατάλαβα σωστά.
Όποιο παιδί (ή και μεγαλύτερος) από την παρέα μας ενδιαφέρεται για σπουδές στην τριτοβάθμια, ας έχει το νου του μέσα στο Φλεβάρη, που θα γίνουν οι αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικού.
 #99109  από Elianna
 Δευ Ιαν 27, 2014 10:32 am
Καλημέρα Σοφία :smile-sun:
Μήπως γνωρίζεις αν ισχύει το ίδιο και για τις κατατακτήριες σε άλλη σχολή μετά το πρώτο πτυχίο ή για μεταπτυχιακό?
 #99118  από sofia
 Δευ Ιαν 27, 2014 1:41 pm
Παιδιά, γεια

βλέπω ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και λογικό είναι, αφού μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, γιατί να μην την εκμεταλευτούμε.
Για τις κατατακτήριες δεν ισχύει, το ρώτησα, γιατί κι εγώ έχω ήδη ένα πτυχίο (εκπαιδευτικού) κι ενδιαφέρομαι για δεύτερο. Για μεταπτυχιακό δεν το έψαξα πολύ, αλλά νομίζω οτι εκεί μετράει κάπως η αναπηρία. Βέβαια, χρειάζεται περαιτέρω ψάξιμο, γιατί από σχολή σε σχολή, όπως και από πόλη σε πόλη, τα πράγματα διαφοροποιούνται. Είναι γνωστό εξάλου ότι κάθε πανεπιστήμιο διαθέτει μια σχετική αυτονομία σε ορισμένα θέματα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι:
-Το Φεβρουάριο κάνεις αίτηση (σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία) για χορήγηση πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης.
-Το Μάρτιο-Απρίλιο σε καλούν να περάσεις από επταμελή επιτροπή που έχει συσταθεί αποκλειστικά γι'αυτόν το λόγο (έχεις μαζί σου μόνο την επίσημη γνωμάτευση Νευρολόγου, αυτό αρκεί, αφού η πάθησή μας είναι μέσα στη λίστα)
Παίρνεις αμέσως (;) το πιστοποιητικό.

Στη συνέχεια περνάς ένα όμορφο καλοκαίρι (όλο υγεία και χαρά)

Το Σεπτέμβριο:
αφού βγει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για τις αιτήσεις των ατόμων με ειδικές παθήσεις, συμπληρώνεις το μηχανογραφικό σου διαδικτυακά. Όλα γίνονται απόρρητα, δε χρειάζεται να αναφέρεις τίποτε στο Λύκειο απ' όπου αποφοίτησες, δε δίνεις εξετάσεις και τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται δημοσίως, παρά μόνο στους ενδιαφερόμενους, με κωδικό.
 #99162  από Elianna
 Τρί Ιαν 28, 2014 9:43 am
Ευχαριστώ πολύ Σοφάκι! Έτσι όπως τα βλέπω ίσως είναι πιο εύκολο να δώσουμε κανονικά εξετάσεις :smile-drunk: Καλημερούδια
 #99166  από sofia
 Τρί Ιαν 28, 2014 10:24 am
Εγώ, πάντως, θα κάνω φέτος μια προσπάθεια μ' αυτόν τον τρόπο (χωρίς εξετάσεις, με το 5%). Ακούγεται απλή η διαδικασία. Αν τελικά καταφέρω να εισαχθώ στη σχολή που επιθυμώ (δε θα μπω στο δεύτερο έτος, όπως συμβαίνει με τις κατατακτήριες) αλλά θα προσπαθήσω να αναγνωριστούν μαθήματα από το προηγούμενο πτυχίο μου. Δε χάνω τίποτα. Σκέφτομαι ότι, αν το είχα πράξει νωρίτερα, τώρα θα είχα αποφοιτήσει.
Ίδωμεν...
 #99168  από adrCy
 Τρί Ιαν 28, 2014 10:43 am
καλημέρα :smile-hi: :smile-hi:
Elianna έγραψε:Ευχαριστώ πολύ Σοφάκι! Έτσι όπως τα βλέπω ίσως είναι πιο εύκολο να δώσουμε κανονικά εξετάσεις :smile-drunk: Καλημερούδια
μα ετσι κ αλλιως το να μπεις σε μια σχολη λόγο πάθησης (χωρις κατατακτηριες) και να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες της σχολής καλύτερα μην το κάνεις. Βέβαια αυτό εξαρτάτε πολύ κ από σχολή σε σχολη. Ειναι ομως και αυτό που λέει η Σοφία, αφου μας δινεται η δυνατότητα να μην τιν εκμεταλευτούμε? και συμφωφω απόλυτα. Απλα αυτο που θέλω να πω οτι καμία φορα δεν ειναι μονο να μπεις στη σχολή αλλα και να βγείς με πτυχίο.
sofia έγραψε:Εγώ, πάντως, θα κάνω φέτος μια προσπάθεια μ' αυτόν τον τρόπο (χωρίς εξετάσεις, με το 5%). Ακούγεται απλή η διαδικασία. Αν τελικά καταφέρω να εισαχθώ στη σχολή που επιθυμώ (δε θα μπω στο δεύτερο έτος, όπως συμβαίνει με τις κατατακτήριες) αλλά θα προσπαθήσω να αναγνωριστούν μαθήματα από το προηγούμενο πτυχίο μου. Δε χάνω τίποτα. Σκέφτομαι ότι, αν το είχα πράξει νωρίτερα, τώρα θα είχα αποφοιτήσει.
Ίδωμεν...
αυτο δεν το ήξερα, ακούγεται καλό. Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αυτό? Μετεγγραφές? 2ο πτυχίο που να σχετίζεται με το 1ο? ή μηπως ίσχύουν και οι 2 περιπτώσεις?
 #99170  από sofia
 Τρί Ιαν 28, 2014 11:32 am
Λογικά δεν επιλέγεις μια σχολή όπου δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στο πρόγραμμά της.
Δε δηλώνεις π.χ. μουσικών σπουδών, αν έχεις πρόβλημα με την ακοή σου, ούτε π.χ. φυσικής αγωγής, αν έχεις κινητικό πρόβλημα, ούτε π.χ. αρχιτεκτονική, αν είσαι τυφλός.
Μιλάμε για ρεαλιστικές προσδοκίες. Εξάλλου, κάποιες σχολές αποκλείουν εξ αρχής την εισαγωγή σε άτομα με αναπηρία.

Καλέ μου φίλε, adrCy, (στην περίπτωσή μας) δεν είναι πάντα ζητούμενο να καταφέρεις να πάρεις πτυχίο. Προσωπικά μου αρκεί και μόνο που θα αισθάνομαι δημιουργική, ενεργή και θα κάνω κάτι που με γεμίζει. Αν στην πορεία δεν τα καταφέρω κι εγκαταλείψω τις σπουδές, δεν τρέχει και τίποτα!
Την ερώτησή σου δεν την πολυκατάλαβα. Στις μετεγγραφές, φαντάζομαι βοηθάει το ποσοστό αναπηρίας.
 #99180  από adrCy
 Τρί Ιαν 28, 2014 6:58 pm
sofia έγραψε:Λογικά δεν επιλέγεις μια σχολή όπου δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στο πρόγραμμά της.
Δε δηλώνεις π.χ. μουσικών σπουδών, αν έχεις πρόβλημα με την ακοή σου, ούτε π.χ. φυσικής αγωγής, αν έχεις κινητικό πρόβλημα, ούτε π.χ. αρχιτεκτονική, αν είσαι τυφλός.
Μιλάμε για ρεαλιστικές προσδοκίες. Εξάλλου, κάποιες σχολές αποκλείουν εξ αρχής την εισαγωγή σε άτομα με αναπηρία.

Καλέ μου φίλε, adrCy, (στην περίπτωσή μας) δεν είναι πάντα ζητούμενο να καταφέρεις να πάρεις πτυχίο. Προσωπικά μου αρκεί και μόνο που θα αισθάνομαι δημιουργική, ενεργή και θα κάνω κάτι που με γεμίζει. Αν στην πορεία δεν τα καταφέρω κι εγκαταλείψω τις σπουδές, δεν τρέχει και τίποτα!
Την ερώτησή σου δεν την πολυκατάλαβα. Στις μετεγγραφές, φαντάζομαι βοηθάει το ποσοστό αναπηρίας.
Συμφωνω με οσα λες , εχεις απολυτο δίκιο κ εγω αυτο ηθελα να πω περιπου αλλα ισως δε μου βγήκε σωστα :smile-rofl:
Πριν είχα ρωτήσει βασικά το 5% που μπορεί να εφαρμοστεί ?πχ οταν θελω να μπω σε μια σχολη απο την αρχη? Οταν θελω να κανω μεταγγραφη απο το πανεπιστήμιο μου σε άλλο? Σε αλλαγή πτυχιου στο μεσο των σπουδων μου? Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός αλλα δεν ξέρω πως να το διατυπωσω αλλιώς :D
 #99200  από nick1981
 Τετ Ιαν 29, 2014 12:20 am
TA μαθηματα απο το 1ο πτυχιο δεν αναγνωριζονται σιγουρα!!αν θελετε τη γνωμη μου μη το αναφερετε κ καθολου οτι εχετε πτυχιο γιατι ΔΕΝ θα σας επιτρεψουν να παιρνετε συγγραματα!!! κ στον ευδοξο εχει κουτακι για το αν εχεις πτυχιο αλλα συμπληρωνω το κουτακι κ ολα καλα μεχρι τωρα....κ πασο πηρα!!!ενω αυτοι απο κατατακτηριες κτλ δε δικαιουνται κ βιβλια.

προσεξτε λιγο οταν θα συμπληρωσετε το μηχανογραφικο!!!καποιες σχολες ανευ λογου κ αιτιολογησης απορριπτουν καποιες ασθενειες..

στη δικη μου περιπτωση οι πολιτικοι μηχανικοι σε ολη τη ελλαδα δεχονταν την MS ενω στην αθηνα ΟΧΙ!!!
Ε..τελικα δηλωσα πατρα, μπηκα στην πατρα κ μετα εκανα τα χαρτια μου για μεταγραφη...κ τη δεχτηκαν!!καταλαβαν τη βλακεια τους μαλλον!!

επισης να ξερερετε οτι πλεον εχουν δυσκολεψει τις μεταγραφες! οταν περασα εγω το 2011 ηταν ευκολο κ συναγωνιζοσουν αλλα ατομα με παθησεις!!..τωρα νομιζω κατι εχει με μορια κ συναγωνιζεσαι κ τριτεκτους κ πολυτεκνους.δεν ειμαι σιγουρος ομως!!
το μηχανογραφικο το κανεις σε οποιο λυκειο της ελλαδος θες!!! επισης αλλο εα καλο μπορεις να βαλεις σχολες απο διαφορετικες κατευθυνσεις π.χ θεολογια, χημικος και ιατρικη!! δεν εχεις κανεναν περιορισμο!!60..νομιζω σχολες μπορεις να δηλωσεις.

ελπιζω να σας βοηθησα