Τα βιβλιάρια πρόνοιας λέγονται πλέον βιβλιάρια απορίας και τα βγάζεις στον δήμο σου (στο δημαρχείο δηλαδή). Αν δεν έχει αλλάξει κάτι στο τελευταίο εξάμηνο χρειάζεσαι:
1)Μια υπεύθυνη δήλωση και μια αίτηση που τις παίρνεις ή από ΚΕΠ ή από το δημαρχείο (δεν το θυμάμαι αυτό) και τις συμπληρώνεις εκεί.
2)Αντίγραφο από εκκαθαριστικό της εφορίας ή αν δεν κάνεις δήλωση μια υπεύθυνη δήλωση από την εφορία που να το επιβεβαιώνει.
3)Κάποιο λογαριασμό που να λέει τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου.
4)Αν είσαι παντρεμένος όλα τα παραπάνω πρέπει να τα πάει και η συζυγός σου.
5)Αν είχες βγάλει ποτέ αριθμό ασφάλισης ΙΚΑ, ακόμα και αν δεν έβγαλες ποτέ βιβλιάριο ασφάλισης, πρέπει να πας μια βεβαίωση από το ΙΚΑ ότι δεν είσαι ασφαλισμένος εκεί. Διαφορετικά μάλλον θα πρέπει να πάρεις κάτι αντίστοιχο από το ταμείο που ήσουν έμμεσα ασφαλισμένος.
6)Επίσης έλεγε στο χαρτί με τα δικαιολογητικά ότι αν έχεις νοσηλευθεί πρόσφατα πρέπει να πας βεβαίωση και γι'αυτό, σε εμένα όμως δεν τη ζήτησαν ποτέ...
Γενικά είναι γρήγορη διαδικασία κι ας μην της φαίνεται. Το μόνο που μπορεί να πάει στραβά είναι να σε στέλνουν από την εφορία στο ΙΚΑ, από το ΙΚΑ στο Δημαρχείο, από το Δημαρχείο στο ΚΕΠ και από το ΚΕΠ πίσω στην εφορία, καθημερινά πράγματα δηλαδή.
Αν ξεκινήσεις από το σπίτι σου νωρίς σε μια μέρα έχεις τελειώσει. Μετά από πάνω-κάτω τρεις εβδομάδες (υπολόγισε μήνα να είσαι σίγουρος), σε παίρνουν τηλέφωνο και πας και το παίρνεις. Το βιβλιάριο σου καλύπτει σίγουρα τα φάρμακα, πρωινά ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και νοσηλεία...