Μαρία Καραδέδογλου έγραψε:... Δεν νομίζω ότι είναι θεμιτό το να κάνουμε εκλαϊκευμένη συζήτηση για σοβαρά ιατρικά θέματα,εφόσον δεν διαθέτουμε πτυχίο Ιατρικής και βασιζόμαστε σε κάτι που απλά έχουμε διαβάσει. Ας αναλογιστούμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια διακεκριμμένοι επιστήμονες - σαν τον Βαγγέλη Κούτλα- σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι επιμένουν να απασχολούνται με τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στην Σ.Κ.Π. (σε Ευρώπη και Αμερική) και να μας ενημερώνουν με διάφορες ημερίδες, σαν κι αυτή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Θεσ/κη). Έχω την πληροφόρηση ότι, εκτός από τον γιατρό μας Β.Κούτλα, θα είναι ομιλήτρια και η υπάλληλος του οικείου γραφείου Σ.Κ.Π. Αργυρώ Κούτλα. Θα ακολουθήσει μπουφές και θα χαρώ πολύ να προσέλθετε και να γνωριστούμε προσωπικά, όχι μόνο μέσα από ψευδώνυμα στο διαδίκτυο ....
Συμφωνώ μαζί σου σε ό,τι αφορά πτυχία ιατρικής και εκλαϊκευμένες επιστημονικές συζητήσεις.
Δεν συμφωνώ σε ό,τι αφορά τον ενημερωτικό χαρακτήρα των διαφόρων ημερίδων.
Αν ψάξεις λίγο θα διαπιστώσεις πως όλες οι ημερίδες ανεξαιρέτως, έχουν κάποιον -ους χορηγό -ους.
Οποιοσδήποτε πληρώνει για την οργάνωση και πραγματοποίηση μιας ημερίδας, απαιτεί, τουλάχιστον να διαφημιστούν τα προϊόντα του.
Εννοώ πως σε μια ημερίδα που πχ είναι χορηγός η τάδε φαρμακευτική εταιρεία, είναι λογικό τα προϊόντα της να εμφανίζονται σαν η πρώτη και επικρατέστερη λύση. Τις περισσότερες φορές (έχω παραστεί σε τέτοιου τύπου ημερίδες), γίνεται και
επιγραμματική αναφορά σε προϊόντα άλλων εταιρειών προφανώς για "ξεκάρφωμα".
Το αποτέλεσμα είναι μια μονομερής ενημέρωση που σκοπό έχει να προωθήσει τα προϊόντα των χορηγών.
Στο τέλος δε των ημερίδων αυτών, συνήθως γίνονται ερωτήσεις από το κοινό, που οι περισσότερες τους, έχουν κυρίως σαν θέμα απορίες σχετικές με τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν καθώς και γενικές ερωτήσεις σχετικές με την ασθένεια.
Που βλέπεις τη σφαιρική και αντιμειμενική ενημέρωση;
Από τη μικρή εμπειρία που έχω αποκομίσει από παρόμοιου τύπου ημερίδες, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα να μην συμμετάσχω σ΄ αυτές και να προσπαθώ να ενημερωθώ από προσωπικό ψάξιμο και συζήτηση με γιατρούς που εμπιστεύομαι.
Υσ. Ως συνήθως πρόκειται για προσωπικές εκτιμήσεις και πολύ θα μ΄ ενδιέφερε να διαβάσω και τις δικές σας απόψεις.