fillcinefil έγραψε:Η ουσία είναι να αφήνεις να φανεί η ειλικρινή σου αντίδραση σε καταστάσεις-γεγονότα που μας επηρεάζουν-αγγίζουν. Να τα μάθουμε να καταλαβαίνουν ότι δάκρυα, δεν σημαίνει μόνο αδυναμία. Αλλά πόνο (βαθύ),
Επι της ουσίας, όμως, το παιδί, που ο γονιός οφείλει να προστατεύει, πως θα τ'αντιμετωπίσει αυτά; όταν συνεπάγονται, δηλαδή, ανικανότητα αντίδρασης στην αδυναμία και τον πόνο, ιδίως στον πόνο του;;;
ανακούφιση (και σαν ένα απλό ξέσπασμα), συγκίνηση, και γενικά το ότι, ναι είμαστε άνθρωποι και το κλάμα είναι κάτι βαθιά ανθρώπινο. Με αυτό ξεκινάμε, μας συντροφεύει μια ζωή, και με αυτό μας αποχαιρετούν.
Eδώ βέβαια, συμφωνούμε απολύτως...fillcinefil έγραψε:Πολλοί ίσως διαφωνούν. Αλλά μου άρεσε.
Μια μικρή παραπομπή και στο 1).
Μου θύμησε το ότι "πάντα υπάρχουν και χειρότερα", και να είμαστε ευτυχείς για αυτό που έχουμε. Ίσως ποιό δυσνόητο για κάποιον που ήδη βιώνει κάτι "βαρύ", αλλά αυτή είναι, η ομορφιά του συλλογισμού. Άλλωστε το να μιζεριάζεις, χειρότερα σε κάνει. Το να είσαι οπτιμιστής, δίνει κουράγιο.
Το "παντα υπάρχουν χειρότερα" καθιστά, όμως, το κατ'εξοχήν μιζέριασμα... (Βλέπε αντιδράσεις στο φάκελο "πνευματική προσέγγιση") viewtopic.php?f=44&t=3341 viewtopic.php?f=44&t=3881
Εμένα με ρίχνει σε κρίσεις απαισιοδοξίας του τύπου: "Αν υπάρχουν τέτοια, τι δυνατότητα και/ή ηθικό δικαίωμα έχω εγώ να ζητάω/να προσπαθώ για καλύτερα;"![]()
fillcinefil έγραψε:13)
Μην συγκρίνεις την ζωή σου με άλλων. Δεν έχεις ιδέα για την δική τους διαδρομή.
Don’t compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
Να τολμήσω να διαφωνήσω; (Ούτε οι άλλοι έχουν ιδέα για το δικό μου οδοιπορικό ούτε και δίνουν δυάρα)
Neither do they have any idea about mine, nor could they care less
ΤΟ "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ", ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗ;;; Κι αφού ο ανταγωνισμός είναι πλέον το δέον, γιατί να μη "συγκρινόμαστε";;;
"Μήν κρίνετε, ινα μήν κριθήτε..."
Από την ανθρώπινη όμως πλευρά, φυσικά και δεν πρέπει "να συγκρίνουμε τα μήλα με τ'αχλάδια" που λένε κι οι φίλοι μας οι γάλλοι, αλλα ποιός αποφαζίζει αν είσαι μήλο ή αχλάδι και γιατι;;; Η σύγκριση είναι φυσική ανθρώπινη αντίδραση και τα πάντα εξαρτώνται από το πνεύμα με το οποίο γίνεται... Ιδίως όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας ή μια κατάσταση...
Το να μας επιβάλλονται ΚΑΙ ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ και η ΜΗ-ΣΥΓΚΡΙΣΗ, ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ;;;
H συγκριση είναι απαραίτητη, όσο ΔΕΝ καθιστά επίκριση άλλου, αλ'αντικειμενική εκτίμηση καταστάσεων.
Για να επικρατήσει το κακό, αρκεί όλοι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα Εdmund Burke

κι ο...