• Προβληματισμοί.....

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #898  από sia_thessal
 Τετ Δεκ 10, 2008 11:39 pm
Επειδή είμαι σχετικά καινούργια με αυτήν την πάθηση αναρωτιέμαι όταν ξεκινάει μια σχέση κάποιος-α απο εμάς που έχουμε την πάθηση το λέτε στην σχέση σας? Κάθε φορά που πάω να ξεκινήσω κάτι μπαίνει σαν τοίχος μπροστά μου και μια φωνή μου λέει πως δεν πρέπει να κάνω κάτι σοβαρό με κανέναν γιατί θα του φορτώσω ένα πρόβλημα. Απο την άλλη όμως τι να κάνω να μείνω μόνη για πάντα? :cry:
 #908  από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ
 Πέμ Δεκ 11, 2008 12:00 pm
Η γνώμη μου είναι ότι ο άνθρωπος που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να ξέρει . Αν το μάθει και λακίσει τότε δεν έχεις κάνει σωστή επιλογή .
 #910  από dina
 Πέμ Δεκ 11, 2008 12:21 pm
osia καλοσορισες
Σε καμμια πεΡΙπτωση δεν πρεπει να το κρυψεισ Μια σωστη σχεση στηριζεται σε αληθινες βασεις.
 #912  από Στάθης
 Πέμ Δεκ 11, 2008 12:25 pm
Βρε Οσία, μην την βλέπεις την πάθηση έτσι, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα νιώθεις πολύ καλά μερικές μέρες και θα νιώθεις χάλια μερικές άλλες. Η ζωή σου πρέπει και ΘΑ είναι φυσιολογική. Αυτή σημαίνει ότι θα κάνεις την σχέση σου όταν γουστάρεις να την κάνεις και θα ρίχνεις τις χυλόπιτες σου όποτε το κρίνεις αναγκαίο.

Στην πορεία μιας καλής σχέσης τα μυστικά ξεδιπλώνονται με ταχείς ρυθμούς (θες δεν θες), το αντίθετο συμβαίνει (και πρέπει να συμβαίνει) σε μια κακή σχέση. Μέχρι να μάθεις σε πια κατηγορία ανήκει μια σχέση και να πράξεις ανάλογα θέλει λίγο χρόνο.
 #914  από ΦΩΦΗ
 Πέμ Δεκ 11, 2008 2:19 pm
ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ? :?:
 #915  από butterfly-
 Πέμ Δεκ 11, 2008 4:25 pm
Γεια σας παιδιά.
Καλωσορίζω τα νέα μέλη.

Φώφη, μετά από ένα χρόνο παρέα με την πάθηση, αποφάσισα
να ασχοληθώ λίγο πιο συστηματικά με τη διατροφή.
Παρόλο που έχω διαβάσει αρκετά σχετικά με τη διατροφή και την ΣΚΠ
κανένας γιατρός δεν μου είπε τί να τρώω και τί να αποφεύγω.
Ωστόσο, σ' αυτή τη φάση αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω με τη βοηθεια
μια φίλης διαιτολόγου. Γενικά: Χρειαζόμαστε αρκετες ποσότητες βιταμίνης D (λιπαρα ψάρια, αυγό) και ω-3 (λιπαρά ψάρια) ελαχιστοποίηση του κορεσμένου λίπους (κοκκινο κρεας, βούτυρο, τυποποιημένα τρόφιμα).Επίσης να αποφέυγονται τα γλυκαντικά (ασπαρτάμη κλπ) .

Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν μπείς στο: mymultiplesclerosis.com μπορείς να βρείς πληροφορίες
σχετικά με το τί επιτρέπεται να τρώς και τί όχι, με βάση το πρωτόκολλο klenner. Κάποια πράγματα
μου φαίνονται λίγο υπερβολικά μια και με βάση το πρωτόκολλο δεν επιτρέπεται καθόλου να τρώς σιτάρι και τα παράγωγά του, βρώμη, σίκαλη, μακαρόνια, γλουτένη ...όσπρια.... κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, και άλλα. (ρίξε μια ματιά αν θες)

Πιστέω απλά πως μια ισορροπιημένη διατροφή με πολλά ψάρια, φρούτα και λαχανικά, χωρίς υπερβολές και χωρίς να αποκλειστούν ομάδες τροφών είναι καλό για τους πάσχοντες και μη.

Είμαι σε φάση διερεύνησης κι εγώ. Αν καταλήξω κάπου, και αν τα εφαρμόσω θα σας πω.

.... και μια ερώτηση για τα παλιότερα μέλη. Κάνω χρήση Betaferon 11 μήνες. Στην αρχή
είχα διάφορες παρενέργειες από το φάρμακο (γριπώδη συμπτώματα, ζαλάδες, τάση για εμετό, τριχόπτωση, και διάφορα άλλα) Αυτά κράτησαν περίπου 4 μήνες. Μετά όλα καλά. Κάνω την ένεση, χωρίς παυσίπονο, και "ξεραίνομαι" στον ύπνο. (Με τις ενέσεις κοιμάμαι πολύ βαριά πράγμα που δεν συνέβαινε ) Τον τελευταίο μήνα έχω μόνιμο πομοκέφαλο - όχι πάντα πολύ έντονο - αλλά πολύ ενοχλητικό και τις τελευταίες μέρες με έχει πιάσει έντονη δύσπνοια τις πρωινές ώρες.
Υπάρχει περιπτωση να είναι παρενέργεια απο το φάρμακο μετά από τόσο καιρό που το παίρνω;;;

Σας κουρασα...
 #918  από heidi
 Πέμ Δεκ 11, 2008 5:13 pm
Ιωάννα Ζ., εγώ κάνω την betaferon 4 χρόνια και δυστυχώς ακόμα δεν έχω καταφέρει ακόμα να απεξαρτητοποιηθώ από τα ντεπόν. Τρέμω πάρα πολύ μετά την ένεση και ,ειδικά όταν δεν πιώ ντεπόν, ξυπναώ την επόμενη μέρα με έντονο πονοκέφαλο.
 #919  από ioannamelina
 Πέμ Δεκ 11, 2008 6:27 pm
Osia έγραψε:Επειδή είμαι σχετικά καινούργια με αυτήν την πάθηση αναρωτιέμαι όταν ξεκινάει μια σχέση κάποιος-α απο εμάς που έχουμε την πάθηση το λέτε στην σχέση σας? Κάθε φορά που πάω να ξεκινήσω κάτι μπαίνει σαν τοίχος μπροστά μου και μια φωνή μου λέει πως δεν πρέπει να κάνω κάτι σοβαρό με κανέναν γιατί θα του φορτώσω ένα πρόβλημα. Απο την άλλη όμως τι να κάνω να μείνω μόνη για πάντα? :cry:

Οσία,γεια σου! :D και εγώ καινούρια είμαι στην περιπέτεια της πάθησης.το έμαθα πριν ένα μήνα όταν ένιωσα αδυναμία στις πρακτικές της σχολής μου...Ξέρεις,τον προβληματισμό σου τον αντιμετωπίζω και εγώ όταν σκέφτομαι πως δε θέλω να είμαι πρόβλημα για το αγόρι μου και όταν σκέφτομαι εάν στις νέες μου φιλίες στο νέο μου πανεπιστήμιο θα πρέπει να το λέω..Λοιπόν,νομίζω οτι στη σχέση μπορείς να το αναφέρεις πολύ φυσικά μέσα στην κουβέντα από την αρχή.να θυμάσαι οτι όπως εμείς παρουσιάσουμε κάτι,έτσι ο άλλος θα το εκλάβει και έτσι θα το αντιμετωπίσει.δηλαδή,δεν είναι και κάτι τόσο τρομερό.όπως είπε μια φίλη,κάποιες μέρες θα είσαι οκ και άλλες όχι και τόσο.εάν δει κάποιος εσένα την ίδια χαλαρή με αυτό,το ίδιο χαλαρός θα είναι και αυτός. ;)
 #921  από sia_thessal
 Πέμ Δεκ 11, 2008 8:59 pm
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ έγραψε:Η γνώμη μου είναι ότι ο άνθρωπος που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να ξέρει . Αν το μάθει και λακίσει τότε δεν έχεις κάνει σωστή επιλογή .
Καλά απο λάθος επιλογές....... πάμπολες. Εδώ ήμουν σε έναν γάμο 17 ολόκληρα χρόνια απο λάθος επιλογή.