Σας ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σας λόγια, αλλά ας αλλάξουμε σελίδα (κυριολεκτικά και μεταφορικά).
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αιτία της ΠΣ παραμένει άγνωστη (η ΧΕΝΦΑ όπως και η αυτοανοσία είναι απλώς θεωρίες που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί). Πρόκειται πιθανότατα για πολυπαραγοντική νόσο, επομένως κάτι που βοηθάει κάποιον δεν είναι απαραίτητο ότι τους βοηθά όλους, όπως και κάτι που δεν βοηθά κάποιον δεν αποκλείεται να βοηθά κάποιον άλλο. Έχοντας αυτά κατά νου, δεν μπορείς να είσαι απόλυτος.
Μια μελέτη που έπεσε στη αντίληψή μου και βλέπει την ΠΣ από μια συστημική σκοπιά είναι η ακόλουθη. Προσπαθεί να συνδυάσει τις διάφορες θεωρίες και να ανακαλύψει τα αίτια της νόσου. Νομίζω έχει αρκετό ενδιαφέρον:
Investigating the root causes of multiple sclerosis using systems analysis and dynamics, developing an integrated treatment strategy
Thomas Ragnar Wood (1), Ulrik Sverdrup (2), Kristín Vala Ragnarsdóttir (3), Harald U. Sverdrup (4)
(1) Guy's Hospital and St Thomas' Hospital, Great Maze Pond, London SE1 9RT, Great Britain
(2) Physics Engineering, LTH, Lund University, SE-221 00 Lund, Sweden,
(3) Earth Sciences, University of Iceland, 101 ISReykjavik, Iceland,
(4) Chemical Engineering, Lund University, Box 124, SE-221 00 Lund, Sweden