• περι υγείας και .... φαρμάκων

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #24  από monte
 Παρ Μαρ 28, 2008 11:40 pm
Σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε μια όχι ιδιαίτερα κολακευτική λίστα των 10 πιο επικίνδυνων φαρμάκων, και ...... ναι εαν προσέξετε καλά στο νούμερο 8 βρίσκεται η νούμερο 1 θεραπεία για το MS .... η ιντερφερόνη !!!

http://health.msn.com/health-topics/art ... 254&page=2

Αν και φαίνεται να είναι ακίνδυνο φάρμακο, και πολύ μελετημένο, κάνει κάτι κόλπα στο συκώτι λέτε να είναι για αυτό επικίνδυνο?
 #25  από Stellar
 Τρί Απρ 01, 2008 12:00 am
Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδαίτερα αυτή η λίστα, η ιντερφερόνη ίσως είναι το πιο χρησιμοποιημένο φάρμακο για το MS, και με την κατάλληλη παρακολούθηση του αίματος κάθε δύο τρείς μήνες μάλλον είναι πολύ ασφαλές.

Για δύο χρόνια που το έπερνα δεν νομίζω ότι έννιωθα ιδιαίτερα ανασφαλές.... απλά δεν είχε τις επιδόσεις που θα ήθελα.
 #48  από MANOS
 Παρ Ιουν 13, 2008 1:09 pm
APO TO 1999 EKANA BETAFERON POY EINAI INTERFERONI MEXRI TON 4/2008.MIPOS EXW PETHANEI?OLA ME METRO.KAI ELONXO.KALI DINAMI
 #116  από MANOS
 Δευ Ιούλ 28, 2008 9:04 am
kati asxeto poy moy irthe tora..enas filos moy eixe ta simptomata poy eixa kiego otan epatha ms.aytos lipon pige se enan giatro poy einai stin athina kai toy ekane kapies eksetaseis me magnites. toy edose kapies bitamines kai toy exei grapsei kai mia kortizonoyxa enesi kathe 10 meres kai kanei....toy eipe pos einai apomielinotiki nosos ala den einai sklirinsi..pezei tetio pragma re pedia??kai to kalitero einai pos ekini tin periodo poy eginan afta ta anefera ston giatro poy me parakoloythei sthn athina kai moy eipe pos o sigekrimenos giatros kanei kapies methodoys anorthodokses kai apoklistika dikies tou kai pos ton exoun diagrapsei apo to silogo ton iatriko...kai dierotoyme...na toy ta pw na thn kanei me elafria pidimatakia h na ton afisw mesa sthn agia ths epilogis toy??kai an einai aytos o kalos kai oloi oi aloi oi kakoi giatroi??giati na ton parw ston lemo mou???
please help me!!
 #117  από yuli
 Δευ Ιούλ 28, 2008 10:16 am
Καλημέρα,Μάνο.
Δύσκολη περίπτωση αυτή που αναφέρεις πραγματικά. Θυμάμαι όταν μου πρωτοπαρουσιάστηκε η ms είχαμε κουβεντιάσει με το γιατρό μου κάτι σχετικό με βιταμίνες αλλά δε νομίζω ότι το θεωρούσε θεραπεία και ως εκ τούτου δεν ασχοληθήκαμε καθόλου. Και η κορτιζόνη έχει παρενέγειες, για πόσο καιρό θα μπορεί να συνεχίσει τις ενέσεις;
Ίσως είναι καλύτερα να του πεις αυτά που έμαθες ή να του προτείνεις να πάρει και μια δεύτερη γνώμη από άλλον γιατρό. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο μπορεί όμως όχι.
Στο κάτω κάτω, να τον προστατέψεις θες' με τη δική του υγεία έχει να κάνει. Μπορούμε να τον ενημερώσουμε αλλά η τελική επιλογή είναι μόνο δική του.
 #118  από MANOS
 Δευ Ιούλ 28, 2008 10:28 am
sefxaristo yuli gia tis simboyles soy! :D elpizw ola na soy pane kala!
exei paei kanenas apo esas ston giatro liakopoylos dimitris??htan sto aiginitio prin..tora exei paei se idiotiki
 #119  από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ
 Δευ Ιούλ 28, 2008 10:39 am
Παιδιά ωραία η συζ΄λητηση περί γιατρών αλλά όλοι ξέρουμε , ότι ελάχιστοι είναι άνθρωποι . Ολα τα άλλα είναι συζητήσεις για να γίνονται .
 #120  από butterfly-
 Δευ Ιούλ 28, 2008 11:30 am
Καλημέρα και από εμένα.

Μάνο κι εγώ είμαι ΄της άποψης να πείς στο φίλο σου να πάρει και μια δεύτερη, ίσως και τρίτη γνώμη.
Εμένα όταν μου έγινε η διάγνωση - παρά το γεγονός οτι θεωρώ πως ο γιατρός μου είναι καλός και συνεργάσιμος - πήγα στην Αθήνα (μια και μένω σε επαρχία) και πήρα γνώμη από άλλους 4 γιατρούς.

Ευτυχώς όλοι μου είπαν τα ίδια. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Το θέμα της επιλογής του γιατρού είναι πολύ σημαντικό αλλά και πολύ προσωπικό νομίζω.
Πρέπει ο γιατρός να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και να μπορείς να συζητήσεις μαζί του τα πάντα, όμως από την άλλη πρέπει να έχεις και προσωπική κρίση. Να μη δέχεσαι δηλαδή αβασάνιστα ό,τι σου λένε, να το ψάχνεις .

Εγώ ψάχνονας να βρώ γιατρό... στην Αθήνα μου σύστησαν και μια γιατρό η οποία θεωρείται ... φίρμα. Ομως η αντιμετώπιση που είχα ήταν δυστυχώς πολύ άσχημη. Δεν κάθησα στο ιατρείο της παραπάνω από τρία (3) λεπτά. Δεν με εξέτασε, ΄δεν είδε τη μαγνητική μου, μου σύστησε να μην κάνω απολύτως τίποτα και να την ξαναδώ σε 4 μήνες. Δεν μου άφησε περιθώριο ούτε να την ρωτήσω κάποια πράγματα που ήθελα.
Ωστόσο εγώ έκανα μαγνητική, η οποία έδειξε 3 ισχυρότατες εστίες ενεργές και ξεκίνησα άμεσα θεραπεία. Αν την είχα ακούσει μπορεί και να είχε επιδεινωθεί η κατάστασή μου. Για κάποιους μπορεί η συγκεκριμένη γιατρός να είναι καλή. Το θέμα με τους γιατρούς είναι πολύπλοκο. Ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο...

Καλό είναι να μπορείς να κρίνεις αν αυτά που σου λένε είναι σωστά...

Σας κούρασα!! Καλή επιτυχία με το φίλο σου.
 #121  από Στάθης
 Δευ Ιούλ 28, 2008 12:58 pm
Το μόνο σίγουρο είναι (κατά την γνώμη μου) ότι ο γιατρός σου καθορίζει την πορεία της νόσου. Καλό είναι να πέρνεις μερικές γνώμες παραπάνω, (2-3 γιατροί max κατά την γνώμη μου γιατί μετά θα μπλέξεις τα μπούτια σου) και να διαλέγεις όχι τον πιο φιρμάτο, αλλά αυτών που σε ανεβάζει ψυχολογικά. Όπως στην περίπτωση μου όταν διαγνώστηκα, ο νευρολόγος που με ανέλαβε μου έλεγε ότι έχω πολλές εστίες παντού και η πορεία μου δεν θα είναι καλή (μάλλον το ριξε στην τομοκρατία σαν τον Bush για να τον ψηφίσω...) και να εγώ ράκος. Ευτυχώς όμως πήρα και δεύτερη γνώμη από άλλων νευρολόγο και μου είπε "Τι λέ ρε, οι εστίες δεν σημαίνουν τίποτα, μπορεί να έχεις μόνο μια και να μην μπορείς να περπατήσεις". Να εγώ happy μετά.

Το ψυχολογικό ανέβασμα του δεύτερου γιατρού με ακολουθεί μέχρι σήμερα!

Ως προς φίλο μας τον Μάνο καλό είναι να πεις αυτά που ξέρεις στον φίλο σου (σαν συμβουλή πάντα) για να τον έχει λίγο στην μπούκα το γιατρό για παν ενδεχώμενο.
 #122  από alex
 Δευ Ιούλ 28, 2008 1:48 pm
γεια σας και απο εμενα. Θα σας παρακαλόυσα να μου αναφέρετε νευρολογους ειδικευμνεους στην ΣΚΠ ωστε να ακολουθήσω την καλύτερη αγωγη. Επισης αν νομίζετε ότι ειναι καλύτερο να επιλεγει η ιντρφερονη η το copaxone. Ευχαριστω