Επιστροφή

Απελευθέρωση από τις σκέψεις


Ένα θέμα που καλό είναι να κοιτάξουμε στα μάτια, είναι πως η ζωή, δεν είναι η κατάσταση της ζωής, δηλαδή τα γεγονότα της. Η ζωή και η κατάσταση της ζωής είναι δύο έννοιες που καλό είναι να διαχωριστούν, γιατί είναι το κλειδί στην απελευθέρωση μας από τις σκέψεις που μας πνίγουν ολοκληρωτικά. Πως μπορεί κάποιος να διαχωρίσει την ζωή, από τις καταστάσεις της ζωής οι οποίες βομβαρδίζονται αδιάκοπα σήμερα από εμπειρίες δύσκολες προς της διαχείρισή τους; Πως μπορεί η κοινωνία μας σήμερα να εκπαιδεύει την σκλαβιά μας μέσα στο ίδιο το μυαλό μας με τόση επιτυχία;

Οι καταστάσεις της ζωής είναι καθαρά ένα συνονθύλευμα εμπειριών και πληροφοριών οι οποίες εισχωρούν και ανακυκλώνονται στο μυαλό μας. Συνθέτουν τις σκέψεις μας που προβάλουν αδιάκοπα στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Έτσι δημιουργείται μια αυταπάτη του εαυτού μας, ένα “εγώ σκέψεων” που με τόσο χρονικό κόπο έχει χτιστεί και επενδυθεί. Αυτό το “εγώ των καταστάσεών” μας, είναι το παν μέσα σε ένα χαώδες μυαλό με λανθασμένη αίσθηση ότι είναι το παν και στην ζωή μας. Επίσης, η κάθε κατάσταση της ζωής είναι κάτι που προβάλει το μυαλό σαν σκέψη, προσδίδοντας φορτίο είτε ως κακό, είτε ως καλό. Παράδειγμα, όταν ανακυκλώνει το εγώ μας ένα παρελθόν ασυγχώρητο ή ένα μέλλον δυσοίωνο, συγκρούεται ο χρόνος μέσα μας. Κάπως έτσι έρχεται και η στεναχώρια, η κατάθλιψη. Όλα είναι μάταια γιατί η ζωή δεν πήγε ή δεν πάει όπως την θέλει το εγώ των σκέψεων μας.

Η ζωή δεν έχει τίποτα να κάνει με τον χρόνο, τίποτα να κάνει με τις σκέψεις μας. Είναι πέρα από αυτά. Το να φτάσεις να παρατηρείς τις σκέψεις του μυαλού είναι η αρχή. Δες πως συγκρούεται ο χρόνος μέσα στις σκέψεις σου. Δες πως το παρελθόν και το μέλλον γίνεται συνεχώς μια άμορφη μάζα με σκοπό την πλήρη εξάλειψη του παρόντος. ΠΑΡΟΝ. Αυτή η λέξη έχει τόσο δύναμη μέσα της, γιατί δεν περιέχει χρόνο, είναι άχρονη, δεν περιέχει σκέψεις. Άλλωστε δεν μπορείς να είσαι ολοκληρωτικά παρόν διαφορετικά.

Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και τα μάτια μας στην απέραντη δύναμη της ζωής με αποδοχή και υπέρβαση των καταστάσεων μας και παρατήρηση των σκέψεων μας. Τι είναι η ζωή; Είναι μήπως, η αντίληψη μίας μαγευτικής στιγμής όπως για παράδειγμα του κελαηδήματος των πουλιών που τόσο γαληνεμένα πετάνε στους ουρανούς; Ναι, για μας κελαηδούν. Γιατί να μην κλείσουμε για λίγο τις αδιάκοπες σκέψεις του μυαλού μας, κοιτάζοντας έξω στους ουρανούς χωρίς να κρίνουμε, αγγίζοντας αληθινά την ζωή. Και αυτή, είναι μόνο η αρχή της απελευθέρωσης.

Κάθισε κάπου ήσυχα και δώστε την πλήρη προσοχή σου στην αίσθηση ότι υπάρχεις, ότι ζεις. Κράτα τίποτα, μείνε στο κενό. Καθώς έρχεσαι στην σιωπή της γαλήνιας μοναξιάς, μπορείς να προσευχηθείς: «Ευχαριστώ που με έφερες σε αυτήν την κατανόηση. Παραδίδω τον εαυτό μου εντελώς, γλυκιά μου Ύπαρξη. Επέτρεψε μου να μην συγχύζομαι πλέον από το μυαλό μου αλλά να Ζω σε αρμονία.

Mooji

«Είμαστε Ένα ως Αλήθεια».
Στάθης.

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα

Return to Top ▲Return to Top ▲