Επιστροφή

Αναπνεύστε !


Πολλά μέλη του φόρουμ έχουν σχολιάσει για το πώς μετά από μια περίοδο έντονου άγχους και στρες ξεκίνησαν τα προβλήματα και οι εξάρσεις-υποτροπές τις πολλαπλής σκλήρυνσης. Μια αγχωτική κατάσταση π.χ. στο χώρο εργασίας, είναι αρκετή σε πολλούς από μας να επιφέρει μια συμπτωματολογία επιβάρυνσης των μουδιασμάτων, νευροπαθητικών πόνων, τις ζαλάδας και άλλων πολλών χαρακτηριστικών της πάθησης.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, το πώς μια απλή πρακτική με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, πιστεύοντας ότι στην αναπνοή μας κρύβεται τεράστια θεραπευτική δύναμη.

Όταν είμαστε αγχωμένοι, έχουμε την τάση να κρατάμε την αναπνοή μας, η να αναπνέουμε πολύ ρηχά. Είναι ένα δείγμα ότι υποκινούμε μια αρνητική διαδικασία μέσα μας χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε. Η πρακτική της ρηχής αναπνοής δεν επιτρέπει στον οργανισμό να αποκομίζει την σωτήρια ενέργεια που ονομάζεται οξυγόνο η οποία μας επιτρέπει να ζούμε.
Εάν φυσήξουμε το δάχτυλά μας σαν να έχουμε καεί, φυσάμε ένα ρηχό δροσερό αέρα, είναι ακριβώς όπως αγχωνόμαστε, παίρνοντας ρηχές αναπνοές χωρίς να αγγίζει τα απώτερα σημεία των πνευμόνων μας.

Εάν πάρουμε μια αναπνοή π.χ. για να ζεστάνουμε τα χέρια μας τον χειμώνα, έρχεται βαθιά από την κοιλιά μας, κάτω από τους πνεύμονές μας. Αυτή την αναπνοή την αποκαλώ “συνειδητή αναπνοή” και είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άγχους.
Αυτό το είδος της αναπνοής ασκείται στη γιόγκα και τις αρχαίες παραδόσεις του διαλογισμού. Είναι βαθιά και αργή, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό μας, ανακουφίσει την πίεση που νιώθουμε και ηρεμεί το πνεύμα μας.
Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό, όταν ο υπάρχει πολύ θόρυβος ή έχετε βρεθεί σε συνθήκες τρέλας και παραφροσύνης.

Η συνεχιζόμενη συνειδητή επικέντρωση στην βαθιά σωστή αναπνοή όποτε και όπου μπορούμε (π.χ. κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε τσακωμό), δημιουργεί συνθήκες καλύτερης διαχείρισης της καθημερινότητάς μας.
Σε συνδυασμό με την βελτίωση της ποιότητας οξυγόνου που αναπνέουμε (π.χ. όχι κάπνισμα και χώροι κακής ποιότητας αέρα), η βελτίωση της ποιότητάς ζωής μας είναι έντονα αισθητή και ραγδαία.

Νιώστε την ενέργεια που μας κρατάει ζωντανούς να πλημμυρίζει τα σώθηκα μέχρι τα κατώτερα στρώματα της κοιλιάς. Αναπνεύστε βαθιά. Αναπνεύστε !

Στάθης

 

Σχολιάστε

Return to Top ▲Return to Top ▲