Καλησπέρα συνασθενεις μου.. λοιπόν το τελευταίο καιρό ακουω συνέχεια ότι το έντερο ευθύνεται για πολλές παθήσεις όπως και για τη δικια μας.. είχε καποια-καποιος τέτοια εμπειρία;; εγώ περίπου μία φορά το μήνα έχω πολύ σοβαρές διάρροιες σε σημείο-συγγνωμη κιόλας να μη κρατιεμαι και να έχω ατυχήματα 
φοβάμαι να απομακρυνθω πολύ από τη τουαλέτα.. 
Γεια σου Δανάη! Αν και πολλές είναι οι πιθαν΄ές αιτίες στον καθένα μας, σαν η νόσος είναι αποτύπωμα, είναι αλήθεια ότι έχει μελετηθεί το θέμα το εντέρου για την MS με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο γνωστός καναδός συνασθενής μας, γνωστός για το ντοκιμαντέρ LIVING PROOF όπου αποκαλύπτει τις εγκληματικές πρακτικές αλλά και αμέλειες του συστήματος της σκλήρυνσης, γνωστός επίσης και για το βιβλίο διατροφής BEST BET DIET όπου αναφέρεται και το θέμα του εντέρου.
Συγκεκριμένα μας αναφέρει ότι:
"Η δίαιτα Best Bet Diet έχει διαμορφωθεί με βάση τον αποφυγή των τροφίμων που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των φλεγμονών της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η δίαιτα αυτή επίσης περιέχει και τις ευεργετικές τροφές και βιταμίνες που βοηθούν στον έλεγχο, αλλά και την βελτίωση της πάθησης.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ προβληματικά για την ΠΣ επειδή περιέχουν πρωτεΐνες που μοιάζουν πολύ με πρωτεΐνες μυελίνης. Τα κύτταρα που επιτίθενται στη μυελίνη συχνά ενεργοποιούνται κάθε φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα συναντήσει πρωτεΐνες του γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι η λακτόζη αποτελούν μέρος της νόσου της ΣΚΠ.
Άλλα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες που δυνητικά μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στη μυελίνη είναι οι κόκκοι που περιέχουν γλουτένη και τα όσπρια.
Είναι σημαντικό ότι οι πρωτεΐνες των τροφίμων συνήθως παραμένουν στο έντερο και διαχωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα από το τοίχωμα του εντέρου που σχηματίζει ένα φράγμα. Ωστόσο, ορισμένες πρωτεΐνες τροφίμων προκαλούν το τοίχωμα του εντέρου να γίνει διαρροή και να επιτρέψει τόσο στις πρωτεΐνες των τροφίμων όσο και στα βακτήρια του εντέρου να περάσουν μέσα από αυτό.
Πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι ανοίγουν τον φραγμό του εντέρου βρίσκονται στους κόκκους γλουτένης και στα όσπρια."
H σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια σαν την νιφάδα χιονιού, επομένως δεν επηρεαζόμαστε όλοι από τις ίδιες τροφές ή τις ίδιες εξωτερικές επιδράσεις. Αλλά όπως μας δείχνει και το ντοκιμαντέρ αλλά και το βιβλίο διατροφής, καλό είναι να αφαιρέσουμε ζωικά γάλατα και ορούς γάλακτος, αντικαθιστώντας τα με μη ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Συνιστώ όπως κάνει ο Matt την εξάλειψη από την διατροφή μας το ζωικό γάλα και την γλουτ΄ένη (για τα όσπρια δεν έχω άποψη), ίσως Δανάη να δεις βελτίωση μεγάλη στο έντερο.
Καλή δύναμη , εύχομαι περαστικά με τα 'ενοχλητικά' συμπτώματα που βιώνεις.