• Σύνδρομο Cushing... ?

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #136055  από queen_of_my_life
 Δευ Ιούλ 03, 2023 3:30 pm
Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό; μπορεί να συμβεί και σε εμάς από τη μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης; Μήπως ήδη κάποιοι από εμάς το έχουμε; ( εμένα προσωπικά έτσι μου φαίνεται..).
Θεωρώ ότι ίσως όλοι έχουμε την τάση όμως θα φανεί σε άτομα που δεν έχουν κίνηση..

Κι αν το έχουμε τι κάνουμε από θεραπεία;; φυσικά θα μιλήσω στον νευρολόγο αλλά η γνώμη σας είναι εξίσου σημαντική αφού εμείς βιώνουμε το πρόβλημα...όχι στη θεωρία.
 #136056  από Στάθης
 Τρί Ιούλ 04, 2023 2:10 pm
queen_of_my_life έγραψε: Δευ Ιούλ 03, 2023 3:30 pm Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό; μπορεί να συμβεί και σε εμάς από τη μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης; Μήπως ήδη κάποιοι από εμάς το έχουμε; ( εμένα προσωπικά έτσι μου φαίνεται..).
Θεωρώ ότι ίσως όλοι έχουμε την τάση όμως θα φανεί σε άτομα που δεν έχουν κίνηση..

Κι αν το έχουμε τι κάνουμε από θεραπεία;; φυσικά θα μιλήσω στον νευρολόγο αλλά η γνώμη σας είναι εξίσου σημαντική αφού εμείς βιώνουμε το πρόβλημα...όχι στη θεωρία.

Πολλά μπορούν να μας συμβούν από την μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης. Ένα από αυτά είναι και το εξωγενές σύνδρομο cushing το οποίο και εμφανίζεται από χορήγηση κορτιζόνης για διαχείριση φλεγμονών καταστάσεων.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Επειδή δεχόμαστε μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης σε κάθε ευκαιρία, επιπλοκές παρουσιάζονται σοβαρές, όπως στην καρδιά και στην οστεϊκή μας υγεία. Μάλιστα, ένα αξιοσέβαστο μέλος του φόρουμ ο οποίος απεβίωσε πριν αρκετό καιρό από καρδιακές επιπλοκές, νούμερο 1 υποψία στην οικογένεια του αποβιώσαντου, ήταν η τεράστιες ποσότητες κορτιζόνης η οποίες χορηγήθηκαν στον ασθενή επί σειρά ετών.

Ξέρω μονάχα ότι οι νευρολόγοι δεν έχουν κανένα έλεγχο σε αυτά που μας κάνουν. Μας δίνονται τεράστιες ποσότητες κορτιζόνης, αλυσίδα φαρμάκων ανοσομετάλλαξης και ψυχοφάρμακα σε κάθε ευκαιρία. Είναι αλήθεια, γιατί το έζησα ακριβώς έτσι. Λέω έζησα, γιατί έχω να πάρω κορτιζόνη πάνω από 10 χρόνια γιατί γνώρισα άλλους τρόπους να κρατάω τις φλεγμονές εν ηρεμία, πιο φυσικούς και λιγότερο επίπονους.

Επιστρέφοντας στο σύνδρομο cushing, μας γράφει η ιστοσελίδα endodiabetes.gr, ότι το εξωγενές σύνδρομο Cushing, το οποίο είναι προσωρινό, προκαλείται εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. κορτιζόνη σε κάποια θεραπευτική μορφή της) για τη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών. Οπότε κράτα, το ότι είναι προσωρινό και ίσως χρήζει μια πιο ώριμη διαχείριση της κορτιζόνης για τον ταλαιπωρημένο από κορτιζόνη οργανισμό σου.