• ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΚΠ

• Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
 #135315  από Διονυσια
 Δευ Ιουν 27, 2022 1:16 pm
Καλησπέρα . Είμαι η Διονυσία , νεο μέλος και νεα ασθενής με ΣΚΠ, Νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο και μετα απο μαγνητικες εγκεφαλου , νοτιαιου μυελου και αυχενα καθως και παρακεντηση ακολούθησε σχημα 5 ημερών με κορτιζονη.Ακομα δεν ειμαι τελειως καλά , ειχα μουδιασμα δεξιας πλευρασ , κορμου και χεριού και λιγο το πόδι. τα δάχτυλα του δεξιου χεριού κουνιόνταν μόνα τους, είχα τρομερή πίεση στο χερι και στον κορμό.Επίσης φαγούρα στον λαιμό και στο αυχένα η οποία συνεχίζεται. Αύριο αναμένω τα αποτελέσματα απο έλεγχο ολιγοκλωνικών ζωνών . έχει σταλεί ορός και ΕΝΥ σε εξιδεικευμένο εργαστήριο.Πριν δυο μέρες καθε φορά που σκύβω το κεφαλι μου νιωθω να με διαπερνά ηλεκτρικο ρευμα. Παρόλο που εκανα στο σχημα των 5 ημερών εδώ και 15μερες δεν βλέπω μεγαλη βελτίωση. θα ηθελα την γνώμη σας και τις εμπειρείες σας επι του θέματος.ευχαριστώ
 #135316  από Στάθης
 Τρί Ιουν 28, 2022 3:52 pm
Διονυσια έγραψε: Δευ Ιουν 27, 2022 1:16 pm Καλησπέρα . Είμαι η Διονυσία , νεο μέλος και νεα ασθενής με ΣΚΠ, Νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο και μετα απο μαγνητικες εγκεφαλου , νοτιαιου μυελου και αυχενα καθως και παρακεντηση ακολούθησε σχημα 5 ημερών με κορτιζονη.Ακομα δεν ειμαι τελειως καλά , ειχα μουδιασμα δεξιας πλευρασ , κορμου και χεριού και λιγο το πόδι. τα δάχτυλα του δεξιου χεριού κουνιόνταν μόνα τους, είχα τρομερή πίεση στο χερι και στον κορμό.Επίσης φαγούρα στον λαιμό και στο αυχένα η οποία συνεχίζεται. Αύριο αναμένω τα αποτελέσματα απο έλεγχο ολιγοκλωνικών ζωνών . έχει σταλεί ορός και ΕΝΥ σε εξιδεικευμένο εργαστήριο.Πριν δυο μέρες καθε φορά που σκύβω το κεφαλι μου νιωθω να με διαπερνά ηλεκτρικο ρευμα. Παρόλο που εκανα στο σχημα των 5 ημερών εδώ και 15μερες δεν βλέπω μεγαλη βελτίωση. θα ηθελα την γνώμη σας και τις εμπειρείες σας επι του θέματος.ευχαριστώ

Γεια σου Διονυσία, η υποτροπή που πέρασες σαν έχει στοιχεία (μούδιασμα) που ίσως αργούν να περάσουν. Χρειάζεται κατά βάση προσπάθεια για καλή ψυχολογία, βλέπε π.χ. βίντεο εμψυχωτικά (εγώ για παράδειγμα έβλεπα βιντεάκια χορού και breakdance οραματίζοντας ότι τα χορεύω). Έκλεινα τα μάτια και ονειρευόμουν γάμο, χορούς και καλή υγεία. Καλό είναι να βρούμε έναν οραματισμό ο οποίος θα κρατάει ζωντανό την θέλησή μας για καλυτέρευση και καλή υγεία. Με αυτό τον τρόπο κατάφερα να συνέλθω ψυχολογικά από βαριές υποτροπές (και σωματικά).

Έτσι και εσύ λοιπόν, βάλε την ψυχολογία μπροστά, η κορτιζόνη αν και αργεί λίγο στα μουδιάσματα μπορεί να σε βοηθήσει και άλλο σε βάθος χρόνου ενός μήνα. Επίσης προτείνω κίνηση. Προσπάθησε ήπια να κινείς τα πόδια σου (με λίγο περπάτημα), το σώμα σου, ώστε να μεταβολίζεται το φάρμακο αλλά και η υποτροπή.

Αυτό που νιώθεις όταν σκύβεις, λέγεται "Lhermittes sign", αρκετά διαδεδομένο σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης. Σαν σύμπτωμα το είχα όπως στην δικιά σου περίπτωση μετά την μεγάλη ταλαιπωρία εξετάσεων, φαρμάκων, ιατρών. Καλυτερεύει ότι βελτιώνεται και η νευρολογική μας ισορροπία, όταν μας περνάει και η ταλαιπωρία, έτσι τουλάχιστον το βιώνω. Πρόσεχε την ζέστη επίσης, το κάνει λίγο χειρότερα, όπως και το συνεχές σκύψιμο για να "δούμε πως πάει". Μην το τσιγκλάς περαιτέρω, κάνε πως δεν υπάρχει.

Εύχομαι γρήγορα περαστικά και καλή ενδυνάμωση. Καλά αποτελέσματα με την παρακέντηση 🙏
 #135317  από Διονυσια
 Τρί Ιουν 28, 2022 4:08 pm
,Στάθη σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις αισιόδοξες συμβουλές σου.Ευχομαι από καρδιάς να πορευτούμε με υγεία και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής. Η αλήθεια είναι πως με βρήκε η νόσος σε μια στιγμή της ζωής μου που το άγχος ήταν μη διαχειρισημο και ίσως το έφερε στην επιφάνεια.Ειμαι 45 και μητέρα τριών απίθανων παιδιών.Συνηθως η ΣΚΠ εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες,αλλά ποτέ δεν είναι αργά για μια ακόμα δοκιμασία . σωστά?Όλα καλά θα πάνε στο τέλος!!!Άλλιως δεν θα είναι το τέλος!