• ΕΣΤΙΕΣ

• Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #13184  από Lena
 Κυρ Δεκ 13, 2009 7:54 pm
ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΗΓΗΣΤΕ Μ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ. ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ Κ ΩΣΗ? ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΛΙΓΟΣΤΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΣ? ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ.
 #13194  από LL--MM
 Κυρ Δεκ 13, 2009 9:25 pm
Η ώση είναι μια φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλεί τις εστίες (πληγές). Όσο διαρκεί η φλεγμονή, οι εστίες είναι ενεργές, και μεγεθύνονται οπότε και παίρνουμε την κορτιζόνη για να περιοριστεί η ζημιά. Μετά το τέλος της ώσης, οι πληγές αυτές αφήνουν αστροκυτταρώσεις, δηλαδή ινώσεις (ουλές - μη ενεργές εστίες)
 #13196  από Lena
 Κυρ Δεκ 13, 2009 9:30 pm
δηλαδη εδειξαν ενεργες γιατι ημουν σε ωση, ετσι?Με λιγα λογια δεν ηταν καλοσ ο χρονοσ που εκανα τη Μαγνητικη διοτι αν περνουσε η ωση δεν θα χε πολλες ενεργες, Σωστα το καταλαβω? Οταν η μυελινη δεν αποκατασταται πληρως ειναι κατανοητο
 #13215  από LL--MM
 Δευ Δεκ 14, 2009 12:05 am
Δε θα ήταν ενεργές, ασφαλώς όμως θα γίνονταν πολύ μεγαλύτερες δίχως κορτιζόνη, και άμα τελειώσει η ώση, δεν ξαναμικραίνουν :cry:

Το τί είναι καλό είναι σχετικό: βάσει κλινικής εικονας σε στέλνουν στον τομογράφο: αν πείς στο γιατρό "έχω τα τάδε συμπτώματα", φυσικό (μάλλον δέον) είναι (ουσιαστικά οφείλει) να ψυλιαστεί, τι καταρτισμένος θα'ταν αλλιώς... :roll:

Τόσο στις κοινωνικές υπηρεσίες, όσο και στις θεραπείες συνταγές, αναρτήσαμε, η Ιωάννα Ζ. κι εγώ τις "Βασικές κατευθυντήριες γραμμές διάγνωσης και θεραπείας της σκπ", ρίξε μια ματιά, να δείς πως βλέπουν και τι πρέπει να ψάχνουν... :ugeek:
 #13229  από Lena
 Δευ Δεκ 14, 2009 10:35 am
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΛΛ ΜΜ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
 #13268  από Maria77
 Δευ Δεκ 14, 2009 8:26 pm
Απο ότι έχω καταλάβει δηλαδή, όταν υπάρχουν ενεργές εστίες και να μην έχει πάει κάποιος για μαγνητική, αυτές θα πυροδοτήσουν μία νέα ώση! :roll: Έτσι δεν πάει??
Οπότε είναι καλύτερο όταν τις έχεις δει απο την μαγνητική να πας κατευθείαν για κορτιζόνη για να προλάβεις τα περαιτέρω...
Είναι δυνατόν κάποιος να έχει ενεργές εστίες και να μην εμφανίζει νέο επεισόδιο/ώση??
 #13275  από nick1981
 Δευ Δεκ 14, 2009 8:51 pm
εγω εχω 3-4 πολυ μικρες εστιες στον εγκεφαλο. η εστια που εχω στο μυελο τον Αυγουστο που εκανα μαγνητικη ηταν 3cm κ πριν 15 ημερες που εκανα επαναληψη ειχε γινει 1,5 cm. Sτον εγκεφαλο ηταν οι ιδιες. ολες φυσικα ανενεργες κ τον Αυγουστο κ τωρα.
κ ο Κραρουσης ειπε πως ειναι πολυ θετικο κ εμεινε σχεδον εκπληκτος δεδομενου κ του μικρου χρ. διαστηματος,
καλο βραδυ
 #13283  από Lena
 Δευ Δεκ 14, 2009 9:56 pm
Οπως καταλαβω υπαρχει περιπτωση να μικρανει η εστια. Υπαρχει ομως περιπτωση ν απενεργοποιηθουν ενεργες η δεν το συζητησε?
 #13285  από LL--MM
 Δευ Δεκ 14, 2009 11:07 pm
LL--MM έγραψε:Η ώση είναι μια φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλεί τις εστίες (πληγές). Όσο διαρκεί η φλεγμονή, οι εστίες είναι ενεργές, και μεγεθύνονται οπότε και παίρνουμε την κορτιζόνη για να περιοριστεί η ζημιά. Μετά το τέλος της ώσης, οι πληγές αυτές αφήνουν αστροκυτταρώσεις, δηλαδή ινώσεις (ουλές-μη ενεργές εστίες)
Οι ενεργές εστίες είναι απόδειξη της ώσης και, επομένως, της φλεγμονής!!! Η κορτιζόνη καταστέλλει τη φλεγμονή, οπότε η ανοιχτή πληγή (ενεργή εστία) περιορίζεται, αφήνοντας μετά την πλήρη καταστολή της ώσης μια ανενεργή πλέον εστία που συνίσταται σε μια αστροκυττάρωση, δηλαδή μια "ινώδη ουλή" στον εγκέφαλο. Επομένως, η ενεργή φάση των εστιών καταστέλλεται επιτυχώς, στη φάση εξάρσεων-υφέσεων τουλάχιστον, απο τα πενθήμερα σχήματα κορτιζόνης, και, ιδεωδώς, σταματάν και τα προβλήματα (για την ώρα, τουλάχιστον).

Εκτός απροόπτου, οι εστίες, αν και μπορεί να μικρύνουν σε πρώτη φάση, ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, αφήνοντας συχνά ορισμένα προβλήματα, κινητικά, αστάθειας, στις αισθήσεις ή και γνωσιακά, όπως ξέρουμε και έχουμε γράψει ενίοτε... :evil: Η σμύκρυνση οφέιλεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στη φωτογράφηση, του εκάστοτε τομογράφου ή τη θέση στην οποία είναι τοποθετημένο το κεφάλι μας :roll:

Ελπίζω να ήμουν επαρκώς διαφωτιστική :oops:

Zis iz ol, αν δεν απατώμαι... :shock: Καλησπέρα σε όλες/όλους

Η γιαγιά η Κασσάνδρα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος LL--MM την Τρί Δεκ 15, 2009 12:12 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
 #13286  από soulla
 Δευ Δεκ 14, 2009 11:21 pm
kassandra ακομα το παλευω που θα παει καποτε θα ξεχαζεψω :lol: που ειναι η mary να μασησει λιγα φυλλα και να μας κανει μια πληρη διαγνωση και πληροφοριες για το ποτε θα περιμενουμε την πολυποθητη θεραπεια :lol:mary παρε μια φωτο. μαζι στην γιατρο να φωτογραφησεις την ειρωνεια που θα ζωγραφιστει στο προσωπο της οταν θα ρωτησεις για τον γιατρο στην ιταλια :o