• ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ

• Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην καταστολή των ώσεων της ΣΚΠ. Ερωτήματα και συζητήσεις για "Corticosteroids" εδώ.
 #10490  από Εύη Ξ
 Παρ Οκτ 23, 2009 1:42 pm
Γειά.
Εγώ έχω πάρει πάρα πολλες φορές κορτιζόνι στα 17 χρόνια με τη φίλη μου (ΣΚΠ) δεν μου έχει διμιουργίση ποτέ πρόβλημα.Πέρα το ότι πρίζομαι ελαφρός αν πέρνω αρκετό καιρό.
 #10519  από MARIA71
 Παρ Οκτ 23, 2009 7:13 pm
Εύη Ξ έγραψε:Γειά.
Εγώ έχω πάρει πάρα πολλες φορές κορτιζόνι στα 17 χρόνια με τη φίλη μου (ΣΚΠ) δεν μου έχει διμιουργίση ποτέ πρόβλημα.Πέρα το ότι πρίζομαι ελαφρός αν πέρνω αρκετό καιρό.
Καλησπέρα, Εύη. Το ρώτησα αυτό, επειδή ο άντρας μου από την πρώτη εβδομάδα που άρχισε τα MEDROL (μετά το πενθήμερο σχήμα στο νοσοκομείο) ο αιματοκρίτης του άρχισε να πέφτει σταδιακά μέχρι την περασμένη Τρίτη, οπότε τον πήγα άρον άρον στο νοσοκομείο και ο αιματοκρίτης βρέθηκε στο 29. Όλες οι εξετάσεις που έγιναν, βγήκαν φυσιολογικές, οπότε υποψιαζόμαστε ότι κάτι γίνεται με την κορτιζόνη, επειδή ο αιματοκρίτης έπεσε σχεδόν αμέσως με την έναρξη της θεραπείας με την κορτιζόνη. Σ' ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία και αν μπορώ κι εγώ να βοηθήσω σε κάτι, σε παρακαλώ μη διστάσεις. Καλό σου βράδι και τα λέμε.
 #10774  από Giota
 Τετ Οκτ 28, 2009 3:22 pm
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΜΕ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑ ΧΑΜΗΛΟ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
 #10872  από MARIA71
 Πέμ Οκτ 29, 2009 9:19 pm
Lena έγραψε:τι ειναι ο αιμοτοκριτης?
Απ' ό,τι έχω καταλάβει είναι ο δείκτης της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στον οργανισμό. Στους άντρες το ελάχιστο είναι το 42, στις γυναίκες λίγο χαμηλότερο (λόγω της απώλειας αίματος κατά την περίοδο κλπ). Όταν ο αιματοκρίτης είναι χαμηλότερος από το όριο, τότε αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός χάνει αίμα από κάπου και πρέπει να βρεθεί αμέσως αυτό το κάπου, διότι η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Το θέμα είναι ότι η απώλεια αίματος οδηγεί σε αδυναμία, κόπωση, αστάθεια στο βάδισμα, ζαλάδες, κίτρινο χρώμα κλπ. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Πράγματι, όλα αυτά μοιάζουν με συμπτώματα της σκπ. Ο άντρας μου έχει αυτά τα συμπτώματα και πρέπει να βρούμε πρώτα αν οφείλονται στο χαμηλό αιματοκρίτη ή στη σκπ, διότι στην πρώτη περίπτωση θα φύγουν όλα μόλις ανέβει ο αιματοκρίτης. Αν όμως οφείλονται στη σκπ, τότε δε θα φύγουν και τότε πια θ' αρχίσει την ιντερφερόνη. Αυτά.
 #10875  από ΡΙΤΣΑ
 Πέμ Οκτ 29, 2009 9:58 pm
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΟΜΑΣΤΕ ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ:αιματοκρίτης = το ποσοστό % του όγκου των ερυθροκυτταρων στο συνολικό όγκο του αίματος. Πτώση του αιματοκρίτη δεν έχουμε μόνο σε αιμορραγία!!! Μπορεί να είναι από αιμοαραιωση πχ όταν έχουμε κατακράτηση υγρών όπως συμβαίνει κατά τη λήψη κορτιζόνης!! Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις με ανεπαρκή αιμοποιήση όπως σε διάφορα νοσήματα αιματολογικά όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στην πηγή παραγωγής των ερυθροκυττάρων δηλ στο μυελό των οστών, σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια όπου υπολέιπεται η παραγωγή της ερυθροποιητίνης ( αυξητικός παραγοντας με διεγερτική δράση στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών ). Επίσης σε κάποιες λοιμώξεις μπορεί να παρατηρηθεί πτώση του αιματοκρίτη,σε συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ( η σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο νόσημα αλλά όχι συστηματικό ), σε κακοήθεις νεοπλασίες, σε αιμοσφαιρινοπάθειες πχ μεσογειακή αναιμία όπου υπολείπεται η σύνθεση αλύσων της αιμοσφαιρίνης,σε έλλειψη σιδήρου λόγω δυσσαπορόφησης/ ανεπαρκούς πρόσληψης, σε καταστάσεις που προκαλούν αιμόλυση ( λύση των ερυθροκυττάρων - και είναι πολλες!! ) όπως αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία..αυτά μπορώ να θυμηθώ για την ώρα. Και επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και φέρνει πανικό, να θυμάστε απλά ότι πτώση του αιματοκρίτη δε σημαίνει αποκλειστικά απώλεια αίματος!!!
Bye!!
 #10946  από MARIA71
 Σάβ Οκτ 31, 2009 12:37 pm
ΡΙΤΣΑ έγραψε:ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΟΜΑΣΤΕ ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ:αιματοκρίτης = το ποσοστό % του όγκου των ερυθροκυτταρων στο συνολικό όγκο του αίματος. Πτώση του αιματοκρίτη δεν έχουμε μόνο σε αιμορραγία!!! Μπορεί να είναι από αιμοαραιωση πχ όταν έχουμε κατακράτηση υγρών όπως συμβαίνει κατά τη λήψη κορτιζόνης!! Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις με ανεπαρκή αιμοποιήση όπως σε διάφορα νοσήματα αιματολογικά όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στην πηγή παραγωγής των ερυθροκυττάρων δηλ στο μυελό των οστών, σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια όπου υπολέιπεται η παραγωγή της ερυθροποιητίνης ( αυξητικός παραγοντας με διεγερτική δράση στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών ). Επίσης σε κάποιες λοιμώξεις μπορεί να παρατηρηθεί πτώση του αιματοκρίτη,σε συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ( η σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο νόσημα αλλά όχι συστηματικό ), σε κακοήθεις νεοπλασίες, σε αιμοσφαιρινοπάθειες πχ μεσογειακή αναιμία όπου υπολείπεται η σύνθεση αλύσων της αιμοσφαιρίνης,σε έλλειψη σιδήρου λόγω δυσσαπορόφησης/ ανεπαρκούς πρόσληψης, σε καταστάσεις που προκαλούν αιμόλυση ( λύση των ερυθροκυττάρων - και είναι πολλες!! ) όπως αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία..αυτά μπορώ να θυμηθώ για την ώρα. Και επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και φέρνει πανικό, να θυμάστε απλά ότι πτώση του αιματοκρίτη δε σημαίνει αποκλειστικά απώλεια αίματος!!!
Bye!!
Αυτό είναι. Ενημέρωση με όλη τη σημασία της λέξεως. Ευχαριστούμε, Ρίτσα, που μας τα εξήγησες, γιατί οι γιατροί δεν μπαίνουν στον κόπο να μας τα πουν τόσο καλά. Εγώ πάντως απ' αυτά κατάλαβα ότι μπορεί κάλλιστα υπεύθυνη να είναι η κορτιζόνη, οπότε θα περιμένουμε να φύγει τελείως από τον οργανισμό και βλέπουμε. Τα λέω καλά;