Γεια σας! Καλώς σας βρήκα! Χθες (3/9/17) έκανα εγγραφή στο mssociety αλλά πολύ καιρό τώρα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις συζητήσεις και τις χρήσιμες πληροφορίες που εμφανίζονται. Όσο για μένα θα έλεγα πως η περίπτωσή μου είναι μάλλον "ήπια" κατά τα λεγόμενα των γιατρών, εγώ πάντως νιώθω να ταλαιπωρούμαι στην καθημερινότητα μου. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν το 1995, όταν ήμουν 27 και ήταν μυρμηγκιάσματα στο αριστερό χέρι και διήρκεσαν έναν μήνα. Το 2000 παρόμοια συμπτώματα έκαναν τον εμφάνισή τους στο αριστερό πόδι. Δεν έδωσα καμιά σημασία, ώσπου το 2003 μετά από πολλή ηλιοθεραπεία στη Νάξο που παραθέριζα, άρχισα να έχω μια φριχτή "κράμπα" που μούδιαζε όλη τη δεξιά πλευρά από το φρύδι ως το πόδι, κρατούσε δευτερόλεπτα και μετά εξαφανιζόταν! Τότε άρχισα να ψάχνομαι και οι περισσότεροι γιατροί στη Θεσσαλονίκη μου έλεγαν ότι είναι από ψυχολογικά αίτια!!! Το σύμπτωμα έφυγε μετά από έναν μήνα, εγώ έκανα μαγνητική και βρέθηκε πλήθος παλιών - όχι εν ενεργεία- εστιών στον εγκέφαλο. Εγώ συνέχισα κανονικά τη ζωή μου, μια και οι γιατροί που με παρακολουθούσαν έκριναν πως η περίπτωσή μου ήταν "καλοήθης". Την ξέχασα τη νόσο, συνέχισα τη ζωή μου υπερκινητική, και αθλητική καθώς ήμουν, ώσπου το 2013 με ξαναθυμήθηκε αυτή, μετά από πολύ έντονη στενοχώρια και κούραση εξαιτίας οικογενειακών θεμάτων. Τότε ένιωσα βαρύ και κουρασμένο το δεξί μου πόδι, πανικοβλήθηκα και άρχισα πάλι τις μαγνητικές. Από τότε το πρόβλημα δεν με έχει αφήσει. Παίρνω copaxon, περπατάω μεν αλλά κουράζομαι γρήγορα, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και τότε νιώθω τα πόδια μου άκαμπτα, βαριά, με τα γόνατα να συμπεριφέρονται περίεργα και να "κλειδώνουν". Εκείνη την ώρα νιώθω κυριολεκτικά σαν μαριονέτα... Το βράδυ τα συμπτώματα υποχωρούν, υπάρχει θεαματική διαφορά και αισθάνομαι σχεδόν φυσιολογικά. Αυτές οι διακυμάνσεις με μπερδεύουν και με τσακίζουν ψυχολογικά! Τέλος πάντων, τα είπα λίγο και ξαλάφρωσα, γιατί, αλήθεια σας λέω, κανένας δεν με καταλαβαίνει! Επειδή από τη μέση και πάνω δεν έχω κανένα πρόβλημα δίνω την εντύπωση του υγιούς, που όμως δεν είμαι! Ο καθένας με τα τα ζόρια του... Και αυτό που διδάχτηκα είναι, πως η οποία δυσκολία σε κάνει να ατσαλώνεσαι, κυρίως γιατί καλείσαι να την περάσεις, κατά βάση, μόνος! Όσο και να σε αγαπάνε οι άλλοι, δεν μπορούν να "μπουν στα παπούτσια σου" που λεν και οι Άγγλοι... Αυτά! Σας χαιρετώ!
Το κλειδωμα οπως κ βαρος το εχω κι εγω στο αριστερο ποδι. Το καταλαβαινω εντονα οταν ξυπναω,λες κι εχω πιαστει κ δν μπορω να το λυγισω ωστε να βαδισω σωστα.Μου περναει μετα απο κανενα μισαωρο αλλα γενικα με ψιλοδυσκολευει τωρα τελευταια στις σκαλες ανεβασμα-κατεβασμα. Το μεσημερι κ το βραδυ ειναι οπως ακριβως τα λες. Ειναι μερος της νοσου παντως ασχετα αν οι γιατροι δν μπορουν να το εξηγησουν επακριβως. Μην αγχωνεσαι παντως.Σε ηρεμια ολα αυτα τα συμπτωματα ειναι πολυ πιο ηπια απο προσωπικη εμπειρια.
Καλως ηρθες!