• Αποτέλεσμα μαγνητικής εγκεφάλου

  • Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Γενική συζήτηση επί θεμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #120766  από Γιάννης2
 Παρ Σεπ 16, 2016 8:19 pm
Γεια σας
Όπως πιθανόν γνωρίζετε,εχω ξαναγράψει στο σάιτ.Τελικα έκανα την πολυπόθητη μαγνητική(χωρίς σκιαγραφικο στην αρχή).Ή δίχως σκιαγραφικό μαγνητική παρουσίασε ορισμένες καλοήθεις εστίες οι οποίες δεν υποστηριχθηκαν με την εισαγωγή της ουσίας.Θα ήθελα να σας ρωτησω εάν αυτό το βρίσκετε λογικό .

ΥΓ. Γίνεται να εμφανιστούν συμπτώματα ΣκΠ λόγω έλλειψης βιταμίνης d(3) χωρίς την παρουσία της νόσου.Ευχαριστω για την προσοχή σας.
 #120776  από ποπη
 Σάβ Σεπ 17, 2016 12:13 am
γεια σου Γιαννη,

πολλοι επιστημονες γιατροι και ερευνητες εχουν συσχετισει την ελλειψη βιταμινης D με την σκπ. Δηλαδη πολλοι που εχουν την νοσο εχουν εμφανισει και πολυ πεσμενη D.
Δεν μπορω να καταλαβω πως γινεται να εμφανιζει καποιος συμπτωματα σκπ χωρις να νοσει απλα και μονο απο ελλειψη βιταμινης.
Αν ψαξεις και διαβασεις πληροφοριες, καποιος που δεν εχει την νοσο και απλα εχει ελλειψη D εμφανιζει αλλα συμπτωματα, χωρις να σημαινει υποχρεωτικα οτι ελλειψη βιταμινης ισον σκπ....πρεπει να υπαρχουν και φλεγμονες στο ΚΝΣ και νοσουσα κλινικη εικονα επισης.
Ελπιζω να μην σε μπερδεψα :)
 #120789  από Γιάννης2
 Σάβ Σεπ 17, 2016 1:46 pm
Κατ αρχάς σε ευχαριστώ Ποπη για την άμεση ανταπόκριση.Οπως μάλλον φάνηκε στην πρώτη μου ανάρτηση σε αυτό το θέμα,βρεθηκαν κάποιες εστίες οι οποίες ήταν ανενεργεις.Μηπως ξέρετε τι σημαίνει πρακτικά αυτο;


Φιλικά Γιάννης
 #120790  από agathan
 Σάβ Σεπ 17, 2016 3:22 pm
ας το παρουμε απο την αρχη για να εχεις πληρη εικονα.
ολα τα νευρα καλυπτονται απο την μυελινη για να περναει το ηλεκτρικο σημα και να μεταδιδεται σωστα. κλασσικο παραδειγμα ειναι τα καλωδια με το πλαστικο που εχουν γυρω τους για να ειναι ασφαλη, και για το μεσα και για μας τους απ' εξω.
ζημιες στην μυελινη μπορουν να γινουν απο διαφορα πραγματα και επιδιωρθονονται απο αλλα ειδικα κυτταρα (ολιγοδενδροκυτταρα) οταν χρειαστει.
οι εστιες που εμφανιζονται σε μια μαγνητικη μπορει να εχουν προκληθει απο διαφορα πραγματα, οπως καποιο προβλημα σε ενα μικρο αγγειο. αλλα δεν θα μπω σε λεπτομερειες για αυτα γιατι θα ξεφυγουμε.
τωρα οταν μιλαμε για το αυτοανοσο της σκληρυνσης, το ανοσοποιητικο επιτιθεται στην μυελινη αλλα και στα ειδικα κυτταρα, οποτε δεν μπορει να ανακτηθει σωστα η επικαλυψη του νευρου. σκεψου το οπως οταν κοπεις βαθια που το δερμα σου κλεινει αλλα εχει μια περιεργη μορφη και σου αφηνει ουλη. καπως ετσι γινεται και στο νευρο, κλεινει αλλα δεν ειναι οπως πριν.
τωρα γιατι τις ενεργες ή μη εστιες. οταν βρισκεσαι στην διαδικασια που γινεται κατι τετοιο, που γινεται αυτη η επιθεση, παραμενει και καπως ακαλυπτο το νευρο και προσλαμβανει το σκιαγραφικο, γι'αυτο λεγεται και ενεργη εστια. οταν εχει γινει επουλωση, και εχει σταματησει το ανοσοποιητικο να "χτυπαει" εκει, τοτε το σκιαγραφικο δεν μπορει να ερθει σε επαφη με το νευρο γι'αυτο λεγεται ανενεργη.

αυτα που σου ειπα ειναι μονο στην περιπτωση που οντως εχεις σκληρυνση. οπως σου ειπα και πιο πριν οι εστιες μπορει να εχουν προκληθει απο διαφορα πραγματα, εξαρταται απο τον τυπο τους, το μεγεθος τους και αλλα χαρακτηριστικα τους. γι'αυτο πρεπει να γινει συσχετιση και με την κλινικη εικονα για να επιβεβαιωθει αν υπαρχει νευρολογικη "ζημια" ή κατι αλλο.

οσο για την βιταμινη D, εχει γινει μια στατιστικη συσχετιση της ελλειψης της με την νοσο, αλλα δεν ξερουμε ακομα γιατι και πως. ξερουμε μονο οτι δειχνει να εχει καποια σχεση με καποιο τροπο, που το ψαχνουμε ακομα. και αυτο δεν σημαινει οτι πας απο το ενα στο αλλο, αν εχεις ελλειψη βιταμινης δεν σημαινει με τιποτα οτι εχεις σκληρυνση, αλλα οταν εχεις σκληρυνση παρακολουθεις τα επιπεδα της γιατι μπορει να ειναι αρκετα χαμηλα.
 #120794  από Γιάννης2
 Σάβ Σεπ 17, 2016 4:29 pm
Σε ευχαριστώ για την λεπτομερή ανάλυση σου.Οι εν λόγω εστίες ήταν μικρού μεγέθους(δεν γνωρίζω ακριβώς,μια και το πόρισμα βγαίνει την Δευτέρα) και εξαιτίας της ανενεργεία τους οι πρώτες απαντήσεις είναι αρκετά θετικές.Συμφωνα με τον ακτινολογο δεν αξιολογούνται τα εξής ευρήματα.Κλείνοντας θα ήθελα να σας παρακαλεσω να σχολιασετε αυτό που θα αναφέρω.Σε ένα αγγλικό ιατρικό σάιτ βρήκα ότι κάτι ευρήματα σαν αυτά που περιέγραψα είναι συχνά σε εφήβους(σαν του λόγου μου) εξαιτίας της ανάπτυξης του εγκεφάλου.




Ευχαριστώ για την προσοχή και την φιλικότητα σας
 #120799  από Γιάννης2
 Σάβ Σεπ 17, 2016 6:22 pm
Ηθελα να σε ρωτησω ,αλλα νομιζα οτι θα θεωρηθει ειρωνια.Agathan εισαι γιατρος;Οσον αφορα το θεμα,επειδη δεν βρισκω την διευθυνση σου δίνω τον τιτλο του αρθρου που έχω σωσει.:White matter development in adolescence: The influence of puberty
and implications for affective disorders
 #120800  από agathan
 Σάβ Σεπ 17, 2016 6:56 pm
καλα κανεις και ρωτας, αλλα δεν ειμαι γιατρος.
MSc in Applied Mathematics, almost a PhD, that would make me a doctor... but no :emojis-12:
απο οταν διαγνωστηκα, πριν 2.5 χρονια περιπου, εχω ασχοληθει με την νευρολογια, αλλα εχω δρομο ακομα.
οσο για αυτο που διαβασες, με μια γρηγορη ματια, δεν ειδα να λεει κατι για βλαβες στον εγκεφαλο των εφηβων αλλα για το πως αναπτυσεται σε εκεινη την ηλικια και ποσο σημαντικη περιοδος ειναι. σε μια ενονητα μιλαει και για τι συμβαινει σε ανθρωπους που εχουν καποια προδιαθεση σε καποια παθηση, δημιουργουν καποια θεωρια αλλα κρατανε μια επιφυλαξη και το αφηνουν για αντικειμενο μελετης.

θα το ξανακοιταξω περισσοτερο αργοτερα, αλλα δεν ειδα να μιλανε πουθενα ξεκαθαρα για εστιες ή αλλα προβληματα.