Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς ή του έχει πει κάποιος Ιατρός του αν σταματά η εξέλιξη στην σκπ απο κάποια ηλικία και μετά.Εγω ειμαι 49 διαγνώστηκα στα 46 αν και ο Γιατρός μου πιστεύει οτι έχω σκπ απο τα 40 καθώς είχα κάποια συμπτώματα που δεν είχα δώσει σημασία.Σε 3 Νευρολόγους λοιπόν που εχω παει δεν έχω πάρει σαφή απάντηση αν σταματα η εξέλιξη ποτέ.Ο ένας απλά μου είπε ότι οι ασθενείς που θα διαγνωστούν με σκπ μετά τα 40 έχουν καλύτερη εξέλιξη απο κάποιον που θα διαγνωστεί σε νεαρή ηλικία και ότι αν ακολουθείς κατά γράμμα την θεραπεία θα μείνεις στάσιμος/η.Προσωπικά δεν βλεπω κάτι τέτοιο καθώς παίρνω rebif 3 χρόνια και ενδιάμεσα έχω κάνει 2 τριήμερα σετ κορτιζόνης αλλα όχι απλά δεν είδα βελτίωση αλλα από 5 edss πήγα στο 6 και τα κινητικά μου βλέπω να με εγκαταλείπουν τελείως.
Ο καθε γιατρος λεει τις δικες του αρλουμπες να πουμε,νταξει υπαρχει ενας γενικος μπουσουλας αλλα πουθενα δεν λεει οτι η ασθενεια παυει να εξελισεται,η δουλεια της σκπ ειναι να εξελισεται,η δουλεια της αγωγης ειναι να την κανει να εξελιχθει με πιο αργους ρυθμους,η ποιοτικη ζωη και διατροφη επισης ειναι ενας καταταλτικος παραγοντας,ολα αυτα βεβαια δεν πιανει ολους και με τον ιδιο βαθμο.
Οσο γι'αυτο με την ηλικια δεν το καταλαβα ποτε μου,ποτε δεν καταλαβα που στηριζεται αν και θα δεχομουν πιο ευκολα οτι αν ασθενησεις σε μικρη ηλικια εχεις καλλιτερες πιθανοτητες,το βασιζω στο οτι θα εχεις περισσοτερο χρονο αποδοχης και εκγυμνασης σε ολους τους τομεις και στο οτι ο νεοτερος οργανισμος μπορει πιο ευκολα να αναδομησει την κατεστραμενη μυελινη.