• Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) 2016

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #115399  από emarydi
 Σάβ Μαρ 05, 2016 3:27 pm
Χαίρετε αν κάποιος/α το δει και μπορεί να με βοηθήσει
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Θέλω να κάνω αίτηση για να περάσω ΚΕΠΑ και αναρωτιέμαι πως βγαίνουν τα ποσοστά αναπηρίας . μια φίλη με μεγάλη κινητική δυσκολία άκουσε την εξής ατάκα από γιατρό της επιτροπής: <μια χαρά είσαι άμα μείνεις στο κρεβάτι ξαναέλα> . σκέφτηκα εγώ που περπατάω δεν θα πάρω τίποτα. Αν κάποιος/α ξέρει πως αποφασίζουν τα ποσοστά?
 #115400  από Κώστας
 Σάβ Μαρ 05, 2016 4:47 pm
Δυστυχώς έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο νόμος, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα! Το ποσοστό το καθορίζει ο γιατρός κατά την κρίση του μιας και ο νόμος λέει πως μπορεί να κυμανθεί από 35% και άνω. Τον νόμο μπορείς να τον διαβάσεις εδώ: https://www.ika.gr/gr/infopages/kepa/FE ... 5-2012.pdf. Επειδή είναι τεράστιος η σκλήρυνση αναφέρεται στη σελίδα 23421.
Κατά την άποψή μου όταν πας για να εξεταστείς, φρόντισε να υπάρχει μαζί σου κι΄ ένα δεύτερο άτομο που θα μπορείς να επικαλεσθείς σαν μάρτυρα σε περίπτωση που ακουστούν ατάκες σαν αυτή που περιέγραψες.
 #115405  από emarydi
 Σάβ Μαρ 05, 2016 6:25 pm
Σ’ευχαριστω πολύ , ναι το έχω διαβάσει το φεκ όλο!!!!!!!!!!! αλλά έχω βρει και αυτό

http://www.taxheaven.gr/pagesdata/pinakas_anapirias.pdf
σελ 38172

το θέμα που εχω είναι ποσο ποσοστο παίρνει το κάθε πρόβλημα που εχω διότι προσπαθω να βγαλω αναπηρική σύνταξη
καλη ιδεα για τον μαρτυρα
 #115406  από emarydi
 Σάβ Μαρ 05, 2016 6:34 pm
επισης βρηκα στο amea-blog. (http://amea-blog.blogspot.gr/2010/09/blog-post_974.html)
αυτό που υπολογίζει το ποσοστο αλλα δεν ξερω τι να βαλω
https://drive.google.com/file/d/0B2q6YQ ... view?pli=1
 #115407  από Κώστας
 Σάβ Μαρ 05, 2016 8:22 pm
Ο πίνακας αναφέρεται στον υπολογισμό του συνολικού ποσοστού αναπηρίας που προκύπτει από τον συνδυασμό ποσοστών διαφόρων ασθενειών που μπορεί να έχει κάποιος. Δηλαδή μπορεί να έχεις σκλήρυνση αλλά πχ και διαβήτη. Οπότε παίρνεις ένα ποσοστό για τη σκλήρυνση και ένα για το διαβήτη και έτσι προκύπτει το συνολικό ποσοστό αναπηρίας. Συγκεκριμένα για την σκλήρυνση παίρνεις ένα ποσοστό για την κινητική αναπηρία και ένα για τα συνοδά της (πχ ορθοκυστικές διαταραχές, οπτική νευρίτιδα κλπ). Για να δικαιούσαι εξωιδρυματικό επίδομα, πρέπει να έχεις 67% και άνω στην κινητική αναπηρία. Για την αναπηρική σύνταξη νομίζω αν δεν κάνω λάθος πως χρειάζεται συνολικό ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Στον πίνακα που ανέφερες δεν μπορείς να βάλεις τιμές πρωτού σου καθορίσει η επιτροπή τα ποσοστά σου.
 #115446  από emarydi
 Τρί Μαρ 08, 2016 4:06 pm
Αυτή ακριβώς είναι η απορία μου δηλ εγώ για ορθοκυστικές διαταραχές θα πάρω άλλο ποσοστό από άλλον ασθενή με το ίδιο πρόβλημα? Δεν υπάρχει μια λίστα που να λέει πχ ορθοκυστικές διαταραχές 10% διπλωπια 20% κοκ?
 #115451  από Τάνια
 Τρί Μαρ 08, 2016 9:14 pm
Γεια και από εμένα! Και εγώ ετοιμάζω τα χαρτιά μου για να καταθέσω στα ΚΕΠΑ.
Έχω ορθοκυστικές διαταραχές,απώλεια σφικτήρα , επιδείνωση βάδισης, αστάθεια.Κλινικά τετραπυραμιδική συνδρομή με πέλμα αμφω, ζωηρά αντανακλαστικά, αισθητική αταξία, εστίες απομυελίνωσης σε εγκέφαλο και ΑΜΣΣ. Ξεκινάω και θεραπεία με τζιλένια.
Είμαι δασκάλα και εργάζομαι σε σχολείο. Δεν θέλω να πάρω σύνταξη αναπηρίας , πάω για προσδιορισμό αναπηρίας και αν είμαι τυχερή ίσως δικαιωθώ το επίδομα. Τώρα για άλλες παροχές ότι έρθει καλό θα είναι, τέτοιες εποχές!
Καλή δύναμη εύχομαι θα σου πω τα νέα μου όταν έχω.Περιμένω και εγώ τα δικά σου.
 #115467  από Τάνια
 Τετ Μαρ 09, 2016 9:39 pm
Ήμουν 19 χρονών όταν είχα τα πρώτα συμπτώματα. Έκανα οσφυονωτιαία παρακέντηση στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης και κάτι άλλες εξετάσεις.Στο εξιτήριο έγραφε πιθανή απομυελυνωτική νόσος.Ο νοσοκομειακός γιατρός είπε στον μπαμπά μου ,ελάτε στο ιατρείο μου να τα πούμε καλύτερα.Μας είπε να πάρουμε υποδόριες ενέσεις ιντερφερόνης.(τότε 19 ετών τώρα 38, δασκάλα με 2 παιδιά τώρα )Δεν έδωσα σημασία -δεν ήξερα και τι είναι-πήγα στον γιατρό μου στην Έδεσσα και μου λέει:Κάνε διατροφή σωστή,όχι λιπαρα και υπερβολές, μην κουράζεσαι και βλέπουμε.Ξαναπήγα αφού γέννησα, και είχα ψιλομουδιάσματα λίγο παράξενη αίσθηση ,το νερό σαν καρφιά...έκανα μαγνητική.Ποτέ δεν διάβαζα,δεν καταλάβαινα , δεν ρωτούσα.Δεν πήρα αγωγή.Ανάθεμα στη στιγμή που έψαξα στο διαδίκτυο ,τι είναι απομυελινωτική νόσος.Πήγα αμέσως στο γιατρό και τον ρώτησα, γιατί δεν μου είπε τίποτα.Δεν χρειάστηκε, μου είπε, μια χαρά δεν ήσουνα; Πέρασαν λίγα χρόνια , έφαγα χοντρά λούκια.Τώρα ετοιμάζομαι να πάρω τζιλένια. Δεν θέλω ,αλλά φοβάμαι μην χειροτερέψω. Έχω ακράτεια παντώς τύπου.(υγρά.στερεά .αέρια!!! άστα να πάνε!!!) δεν θέλω να επιδεινωθεί η κατάσταση!