• ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #114466  από Elpidaki
 Τετ Ιαν 13, 2016 7:34 pm
Είμαι νέο μέλος του MS Sοciety.

Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με την περίπτωσή μου, ώστε να ξέρω τί ενέργειες να κάνω.
Aπό τα ΚΕΠΑ μου έδωσαν 67% στη παραπάρεση και γενικό ποσοστό αναπηρίας 80% -σοβαρή κινητική αναπηρία.
Εχω περάσει 4 φορές επιτροπή από αρχές του 2008. Η σύνταξή μου είναι γήρατος με ειδικές διατάξεις (ν.612/77- 10.500 ένσημα) και παίρνω εξωιδρυματικό επίδομα.
Πρόσφατα μου αρνήθηκε το ΙΚΑ οριστικοποίηση της σύνταξης, με τη δικαιολογία ότι η σύνταξή μου είναι γήρατος!!!
Εμαθα ότι με αίτηση στη γραμματεία των ΚΕΠΑ μπορώ να ζητήσω να χαρακτηριστεί η πάθησή μου μη αναστρέψιμη, ώστε με αυτό το τρόπο να οριστικοποιηθεί η σύνταξη.

Παρακαλώ μπορεί κάποιος να μου πεί α) αν με τα παραπάνω μπορεί να μου εγκριθεί η οριστικοποίηση, β) αν οριστικοποιείται και το εξωιδρυματικό και γ) αν θα χρειαστεί η φυσική μου παρουσία κατά τη διαδικασία ή μόνο ο φάκελλός μου;;

Σας ευχαριστώ πολύ!!
 #114511  από litsa
 Πέμ Ιαν 14, 2016 10:26 pm
αχ κανείς δεν ξέρει να πει κάτι??
 #114518  από Κώστας
 Παρ Ιαν 15, 2016 8:48 am
Ελπίδα, μήπως έχεις μπερδευτεί λίγο;! Μάλλον θα σου αρνήθηκαν οριστικοποίηση του επιδόματος. Η σύνταξη γήρατος δίδεται εφ΄όρου ζωής. Δεν υπάρχει σύνταξη γήρατος που να ισχύει όσο και η αναπηρία. Για να μονιμοποιηθεί το επίδομα πρέπει να πάρεις το 67% εφ΄ όρου ζωής. Θεωρητικά το δικαιούσαι γιατί έχεις περάσει ΚΕΠΑ πάνω από τρεις φορές (πάνω απο τρεις μπορείς να ζητήσεις μονιμοποίηση αν και στις τρεις προηγούμενες επιτροπές είχες πάρει 67% στην κινητική αναπηρία). Αυτό λοιπόν που θα μονιμοποιηθεί θα είναι το εξωιδρυματικό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί η φυσική σου παρουσία. Επανεξετάζεται συνήθως μόνο ο φάκελός σου. Για 100% σίγουρες πληροφορίες μπορείς να πάρεις τηλέφωνο το δικηγόρο Γεωργιόπουλο, ο οποίος δίνει δωρεάν νομικές συμβουλές σε άτομα ΑμεΑ.
Δημήτριος Γεωργιόπουλος,
Δικηγόρος Αρείου Πάγου & Συμβουλίου Επικρατείας, πρώην Πρόεδρος Εξελεγκτικής Επιτροπής Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, άριστος γνώστης Ελληνικής & Κοινοτικής Νομοθεσίας για ΑμεΑ, και προϋποθέσεων για χορήγηση επιδομάτων Αναπηρίας από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία & στεγαστικών δανείων από τράπεζες, καθώς & θεμάτων Επαγγελματικής Αποκαταστάσεως με τον Ν.2643/98, προσφέρει δωρεάν νομικές συμβουλές για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, Δευτέρα-Παρασκευή (9πμ-6μμ), Ελπίδος 7 και Φιλιππίδου 13, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα 10564, τηλ./fax: 2103221596, 6945788928.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Κώστας την Παρ Ιαν 15, 2016 10:52 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #114523  από Κώστας
 Παρ Ιαν 15, 2016 10:46 am
Ξέχασα να σου πω πως όταν καταφέρεις και πάρεις την απόφαση του ΚΕΠΑ με το εφ΄ όρου ζωής ποσοστό, θα πρέπει να την καταθέσεις στο ασφαλιστικό σου ταμείο τρεις μήνες πρωτού λήξει το επίδομα που λαμβάνεις. Αν την πας νωρίτερα δεν θα την δεχτούν γιατί το σύστημά τους, δεν επιτρέπει την εισαγωγή μεταβολής στοιχείων παρά μόνο τρεις μήνες πριν την λήξη του τρέχοντος επιδόματος. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατάθεσης απόφασης ΚΕΠΑ που σχετίζεται με αίτημα επιδείνωσης της κατάστασής σου. Περισσότερες λεπτομέρειες από τον Γεωργιόπουλο.
 #114539  από Elpidaki
 Παρ Ιαν 15, 2016 5:16 pm
Ευχαριστώ πολύ Κώστα για την απάντηση. Μάλλον το ΙΚΑ έχει μπερδευεί, από άγνοια ή σκοπίμως για να μας ταλαιπωρεί!! αντιγράφω κατά λέξη την απάντησή τους:

"Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική αίτησή σας, με την οποία ζητάτε την μονιμοποίηση της σύνταξης γήρατος που λαμβάνετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 παρ.8 Ν.1902/90, όπως τροπ/καν με τις δφιατάξεις του αρθρ. 61 παρ.4 Ν.3518/06, σας γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις του άρθρ,11 Ν.4331/2015 που επικαλείστε, αφορούν την οριστικοποίηση των συντάξεων αναπηρίας και όχι γήρατος και επομένως το αίτημά σας για μονιμοποίηση της σύνταξης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. ..."

Τέλος του μήνα λήγει η τρίμηνη προθεσμία για ένσταση στο ΙΚΑ.
Θα ήθελα πολύ να τους πω ότι, αφού είναι σύνταξη γήρατος, παρ΄ότι με ειδικές διατάξεις, γιατί τότε κάθε τρία χρόνια περνάω ΚΕΠΑ, προσκομίζοντας ένα σωρό δικαιολογητικά που δείχνουν την ύπαρξη/επιδείνωση της ασθένειάς μου; το ότι είναι γήρατος με ειδικές διατάξεις δεν τους λέει τίποτα;; τί να πω...

Θα ήθελα πολύ να ακούσω την απάντησή σας, ώστε στη συνέχεια να μεθοδεύσω τις ενέργειές μου, μάλλον προς τα ΚΕΠΑ, ώστε να κάνω την σχετική αίτηση για πραγματοποίηση αυτού που δικαιούμαι.

ευχαριστώ και πάλι.
 #114544  από titi
 Παρ Ιαν 15, 2016 7:15 pm
κι όμως παιδιά, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα συμβαινει και αυτό: συνταξη γήρατος με ημερομηνία λήξης!!!!
Κι εγώ Ελπίδα στην ίδια ακριβώς φάση είμαι: συνταξη γήρατος έως 31/5/2016...
Και μετά? Αντε να γίνει το θαύμα και να γίνουμε καλά και υπόσχομαι να δουλεύω 15 ώρες το 24ωρο....
Και στο βιογραφικό μου θα βάλω στην προυπηρεσία "3 έτη συνταξιούχος"!!!
 #114565  από adp_pappas
 Σάβ Ιαν 16, 2016 11:00 am
Βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση με την Ελπίδα και την titi και σίγουρα με πολλούς άλλους συνασθενείς. Πάσχω από ΣΚΠ από το 1995. Βρίσκομαι σε δευτεροπαθώς προϊούσα κατάσταση με κινητικά προβλήματα (2 πατερίτσες και ορθοκυστικές διαταραχές συν πυραμιδική συνδρομή) και δυστυχώς η κατάστασή μου χειροτερεύει. Έχω περάσει 1 φορά ΚΕΠΑ. Είμαι συνταξιούχος γήρατος του ΙΚΑ με ειδικές διατάξεις (πάνω από 4050 ένσημα), με 67% στην σπαστική παραπάρεση έως 31/7/2016. Σύμφωνα με τον πίνακα των 43 μη επανεξεταζόμενων παθήσεων, αν κριθούμε με ποσοστό 67 % και άνω στην κινητική αναπηρία και έχουν περάσει 2 χρόνια πιστοποιημένα σε αυτήν την κατάσταση, το ποσοστό μονιμοποιείται. Παραθέτω τα αντίστοιχα link. Δεν ισχύει αυτό; Όταν πέρασα ΚΕΠΑ με ρώτησαν έχετε πάνω από 2 χρόνια την αναπηρία; Τι συμβαίνει τελικά; Μπορεί καποιος συνασθενής να μας λύσει την απορία;
Αντώνης
link: http://www.noesi.gr/sites/default/files ... oesigr.pdf

http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... =113139787
 #114569  από Elpidaki
 Σάβ Ιαν 16, 2016 1:48 pm
Αντώνη, όντως στην ίδια κατάσταση βρισκόμαστε. και εγώ έχω περάσει στην δευτεροπαθώς προϊούσα. Είχα 8.401 ένσημα και έχω περάσει 2 φορές επιτροπή με τον παλιό τρόπο και 2 φορές ΚΕΠΑ. Στις 2 επιτροπές έπαιρνα ποσοστό 67%, τις δύο φορές ΚΕΠΑ πήρα 67% στην παραπάρεση και 80% γενική αναπηρία, προφανώς λόγω των άλλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν (κυστικά, σοβαρά κινητικά κλπ). Παρότι όλες τις φορές υπήρχε ναυρολόγος κατά την εξέταση, ο οποίος γνώριζε ότι δεν θεραπεύονται αυτές οι βλάβες, αντιθέτως επιδεινώνονται, κατά την απόφαση έβαζε ημερομηνία λήξης! Την τελευταία φορά, που ήταν τέλος Νοεμβρίου 2014, είχε βγει και η λίστα με τις 43, όπου υπήρχε και αυτό στο οποίο αναφέρεσαι! Εκτός αυτού ήδη ήταν η σύνταξή μου γήρατος με ειδικές διατάξεις! Παρόλα αυτά δεν έκαναν καμία αναφορά για οριστικοποίηση!! Ούτε ρώτησαν λεπτομέρειες για το πόσες φορές έχω περάσει κλπ. Με "ξεπέταξαν" βιαστικά, αφού στα γρήγορα με εξέτασαν "βασανιστικά" και αυτό ήταν!! Σύμφωνα λοιπόν με το σημείο "μην αναστρέψιμη" μπορούμε ελπίζω να πετύχουμε οριστικοποίηση. Το θέμα είναι τί ενέργειες πρέπει να κάνουμε και που να απευθυνθούμε. Στο ΙΚΑ πάντως δεν είναι διατεθειμένοι να διαβάσουν ούτε τις νέες εγκυκλίους που τους στέλνουν. 'Οταν τηλεφωνικά ανέφερα στον αρμόδιο εισιγητή, που είχα μάθει ότι είχε χρεωθεί την υπόθεσή μου, για τον νόμο 4331/2015 είπε ότι δεν τον ξέρει, και ας κάνω ένσταση κατά της απόφασης!! Προϊστάμενο του ΙΚΑ στη Νικηφόρου που είχα ρωτήσει (πριν βγει ο Ν.4331) μου είχε πει πως η σύνταξη μονιμοποιείται μόνο απ τα ΚΕΠΑ. "Αν μας φέρετε απόφαση απ τα ΚΕΠΑ ότι την έκριναν μόνιμη θα σας την μονιμοποιήσουμε" είπε!! Μετά βέβαια βγήκε ο Ν.4331 και ήλπιζα ότι ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, αφού υπήρχε μία λογική (λόγω της μη αναστρέψιμης να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα, κλπ). Οποιος λοιπόν ξέρει τί ενέργειες πρέπει να κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση, θερμή παράκληση να μας ενημερώσει. Ευχαριστώ πολύ.
Ελπίδα
 #114571  από Κώστας
 Σάβ Ιαν 16, 2016 2:58 pm
Δυστυχώς η κατ΄ εμέ ηλίθια διατύπωση του Ν 612/77, αναφέρει αυτό που υπογραμίζω παρακάτω. Έτσι δικαιολογούνται όσα κάνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Θα πρέπει λοιπόν να παρθεί απόφαση από τα ΚΕΠΑ που θα μονιμοποιεί το ποσοστό αναπηρίας σε 67% και άνω για να γίνει μονιμοποίηση της σύνταξης γήρατος. Καλύτερα όμως να ρωτήσετε ένα εργατολόγο (όπως τον Γεωργιόπουλο), αλλά το κύριο μέλημά θα πρέπει να είναι η μονιμοποίηση του ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

Παραπληγικοί-τετραπληγικοί
(άρθρο 1 Ν. 612/77, άρθρο 40 παρ. 8 Ν. 1902/90)

Οι πάσχοντες από παραπληγία, τετραπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπλήρωσαν 4050 ημέρες ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, λαμβάνουν σύνταξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η αναπηρία, το ποσό της οποίας αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μπορούν ναλαμβάνουν και το επίδομα παραπληγίας.

Υσ. Βέβαια ο νόμος αναφέρει αόριστα τη λέξη σύνταξη χωρίς να καθορίζει αν πρόκειται για γήρατος ή αναπηρική. Γι΄ αυτό μόνο εργατολόγος μπορεί να δώσει έγκυρη απάντηση.
 #114578  από Elpidaki
 Σάβ Ιαν 16, 2016 7:19 pm
Κώστα ευχαριστώ και πάλι. Τελικά όπως φαίνεται εκεί κολλούν και μας δημιουργούν πρόβλημα!! Στο "για όσο χρόνο διαρκεί η αναπηρία"!! Αρα, βασικός μας στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε το "μη αναστρέψιμη", όπως τηλεφωνικά μου είχε πει ο κ.Γεωργιόπουλος!! Και φαντάζομαι ότι την αίτηση θα πρέπει να την κάνουμε στα ΚΕΠΑ! Απλά θα πρέπει να αναλάβει εργατολόγος να κάνει την διαδικασία, να συντάξει την αίτηση κατά τέτοιον τρόπο, που να μην μπορούν να "πιαστούν" από πουθενά και να μας την απορρίψουν. Γιατί όπως έχουμε όλοι καταλάβει η δημόσια διοίκηση είναι εναντίων των ΑΜΕΑ, και σε καμία περίπτωση δεν μας διευκολύνουν!! Αψυχολόγητο, αλλά ισχύει!! Πρόσφατα με έβγαλαν τρελή στο ΙΚΑ της περιοχής μου γιατί διαμαρτυρήθηκα επειδή μου έδωσαν λιγότερα (κατά τουλάχιστον €7.000) τα αναδρομικά των 3 χρόνων-για σύνταξη και επικουρικό, όσο διάστημα δηλαδή έκανε να ξεκαθαριστεί το θέμα της μετατροπής της σύνταξής μου!! Το είπαν καθαρά σε δικούς μου ανθρώπους που πήγαν να καταθέσουν αιτήσεις μου με αναλυτική την διαφορά!! Ισχυρίστηκαν ότι δηλ. η ΣΚΠ με "πείραξε" στο μυαλό και ζητάω χρήματα που δεν μου χρωστούν!! Δεν τους "κυνήγησα" γιατί είμαι σίγουρη ότι μόνο φθορά στην υγεία μου θα είχα. Σε αυτούς ισχύει το "κόρακος κοράκου μάτι δεν βγάζει"!!! Εντούτοις έκανα έγραφο που κοινοποίησα και στη διεύθυνση δημόσιας διοίκησης και στην διεύθυνση αναπηρίας του ΙΚΑ, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε!! Εχουν αδικήσει τόσους πολλούς, που σιγά μην ασχοληθούν οι ανώτεροι με τον καθένα ξεχωριστά...!!! Αν έχει κανείς καμία άλλη ιδέα για το τί μπορούμε να κάνουμε, ας την πει.
Σας ευχαριστώ πολύ,