• Καλησπέρα από κάποιον που δεν ξέρει τι του συμβαίνει...

• Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
Είστε καινούργιο μέλος; Παρουσίαστε τον εαυτό σας στην κοινωνία του MSSociety.
 #112441  από Χριστόφορος
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 6:36 pm
Χαιρετίζω όλα τα μέλη του forum,

To όνομα μου είναι Χριστόφορος και θα ήθελα(αφού πρώτα σας συγχαρώ για το forum και ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους) να με βοηθήσετε λέγοντας μου την γνώμη σας για ένα πρόβλημα που με απασχολεί και έχει σχέση με την υγεία μου.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Εν έτη 2007 και έχοντας περάσει μια περίοδο με απίστευτα επίπεδα στρες λόγο του ανεπανόρθωτου τραυματισμού ενός πολύ δικού μου ανθρώπου(και άλλων καταστάσεων) παρουσιάστηκαν κάποια συμπτώματα που αφορούσαν την υγεία μου.
Συγκεκριμένα μετά από μία περίοδο μουντών συναισθημάτων και χωρίς να έχω κάτι σωματικό,ένα πρωί του Αυγούστου του 2007,όταν ξύπνησα ένιωθα ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ κούραση/εξάντληση,σε σημείο να μπορώ να κινηθώ με το ζόρι,η οποία συνοδευόταν από πόνους στο στήθος και γενική αδυναμία,όπως και πόνοι στις αρθρώσεις(σε κάπως μικρότερο βαθμό).
Οι αρχικές εξετάσεις που έκανα δεν έδειξαν τίποτα και ήταν απόλυτα φυσιολογικές(αιματολογικές και ορμονικές),επειδή όμως η κατάσταση δεν επιδέχονταν κάποια βελτίωσης μετά από λίγο καιρό έκανα νέες εξετάσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν τα εξής ευρήματα:

1)Tα λευκά αιμοσφαίρια ήταν στο 14,4 κ/μλ όταν οι φυσιολογικές τιμές είναι 3,8 - 10,5.
2)Τα ουδετερόφιλα ήταν στο 83,3 % με φυσιολογικές τιμές το 45 - 75 %.
3)Τα λεμφοκύτταρα στο 14,8 % με φυσιολογικές τιμές το 20-50 %.
4)Αιμοπετάλια με πολύ λίγο αυξημένο τον όγκο τους,σε φυσιολογικό γενικά επίπεδο και σε απόλυτα φυσιολογικούς αριθμούς.

Έκανα κάποιες ακόμα εξετάσεις(αν θυμάμαι καλά triplex καρωτίδων μέσα σε άλλα) χωρίς να βρεθεί τίποτα.
Έκτοτε πέρασε μια μακρά περίοδος κατά την οποία στην ουσία "πάλευα" με το μυαλό μου και δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου συμβαίνει.
Υπήρχαν συμπτώματα όπως οπτικές διαταραχές και "μυρμηγκιάσματα" στα άκρα μου,πολλές φορές όταν αγχωνόμουν(να τονίσω ότι από το 2007 και μετά έχω γίνει πολύ υποχόνδριος και αγχώδης σε θέματα υγείας).
Τελικά έπεισα τον εαυτό μου ότι είναι όλα "μέσα στο μυαλό μου" και τα πράγματα ήταν φυσιολογικά,χωρίς κάτι το ανησυχητικό.
Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαι αθλητής της ελληνορωμαικής πάλης και παρεμφερών αθλημάτων(γενικά τα μαχητικά αθλήματα ήταν κάτι που από πολύ παλιά αγαπούσα),κάτι το οποίο ανέκαθεν με βοηθούσε να ξεφεύγω από το άγχος και το στρες.
Εν έτη 2011 και κατά την στρατιωτική μου θητεία αποφάσισα(και μιας και ήταν μέσα στα προνόμια μου ως φαντάρος) να κάνω κάποιες εξετάσεις γιατί ήθελα και εγώ ο ίδιος να μου φύγει τελείως η ιδέα ότι έχω κάτι.
Έκανα λοιπόν γενική αίματος ξανά όπως και μαγνητική τομογραφία στο κεφάλι στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

1)Λευκά αιμοσφαίρια(WBC) στο 13,7 κ/μλ με φυσιολογικές τιμές 4,2 - 11,5.
2)Ουδετερόφιλα στο 81 % με φυσιολογικές τιμές 40 - 70.
3)Λεμφοκύτταρα στο 13,2 % με φυσιολογικές τιμές το 19 - 48.
4)Αιμοπετάλια πάλι με πολύ λίγο αυξημένο όγκο και σε απόλυτα φυσιολογικούς αριθμούς.

Ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας:
Αδυναμία πλήρους συνεργασίας - artifacts κίνησης.
Δεν αξιολογείται σαφής εστία παθολογικού σήματος στις ανατομικές δομές των εγκεφαλικών ημισφαιρίων και του οπισθίου κρανιακού βόθρου στις παρούσες εικόνες.
Απουσία παθολογικού εμπλουτισμού ενδοεγκεφαλικά.
Μικρή εστιακή διεύρυνση περιαγγειακού υπαραχνοειδούς χώρου κάτωθεν των βασικών γαγγλίων δεξιά.
Μερικώς κενό εφίππιο.
Το κοιλιακό σύστημα και οι υπαραχνοειδείς χώροι ελέγχονται με φυσιολογικό εύρος.

Για να μην σας τα πολυλογώ πήρα εξιτήριο και όλα καλά.
Μετά από 2 μήνες με κάλεσαν για επανεξέταση κατά την οποία έκανα εγκεφαλογράφημα,το οποίο μπορεί να μην ήταν τέλειο αλλά γενικά δεν έδειξε κάτι(δυστυχώς δεν έχω τις εξετάσεις στα χέρια μου για να υποβάλλω κάποια στοιχεία) και έπειτα το θέμα ξεχάστηκε.
Ενώσω ήμουν στο στρατό αγωνίστηκα στο πανελλήνιο στην ελληνορωμαική όπου και είχα έναν τραυματισμό στη μέση.
Κάνοντας και εκεί μαγνητική(στο 412 αυτή την φορά) ανακαλύφθηκε μια μικρή δισκοκήλη η οποία ίσως να ευθύνεται και για κάποια μουδιάσματα που έχω στα πόδια κατά καιρούς(γενικά έχω καταπονημένη μέση).

Στο δια ταύτα επειδή γενικά παρόλα τα παραπάνω έχω κάποια συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν και θυμίζουν ΣΚ,θα ήθελα να μου πείτε και εσείς βάση των όσων γνωρίζετε ως ασθενείς μια γνώμη.
Σταμάτησα να γυμνάζομαι από το 13 και μετά λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων και είχα κάποιες μεταβολές στο βάρος μου.
Ακόμα πολλές φορές όταν κατεβάζω το κεφάλι μου κάτω με δύναμη νοιώθω ένα μυρμήγκιασμά" στα δάχτυλα του δεξιού ποδιού(ίσως βέβαια για αυτό να οφείλεται και το θέμα που έχω με την μέση μου,αν και από όσο ξέρω στην ΣΚ αυτό το μούδιασμα περνάει από την μέση και μετά "χτυπάει" στα πόδια) και έχει τύχει κάποιες φορές να νοιώσω μετά από καυτό μπάνιο αδυναμία(βέβαια επειδή το δοκίμασα εσκεμμένα μιας και ξέρω ότι αυτό υποδηλώνει κάποιες φορές ΣΚ,μπορεί να είναι και ιδέα μου) ή κάποιες άλλες φορές τώρα τελευταία μυρμηγκιάσματα στα άκρα μου(αν και πάντα το στρες έπαιζε μεγάλο ρόλο για κάτι τέτοιο).
Υπάρχει περίπτωση εδώ και οκτώ χρόνια βάση των παραπάνω ευρημάτων να έχω ΣΚ?
Υπάρχει περίπτωση κάποιος ο οποίος γυμνάζονταν εντατικά όλα αυτά τα χρόνια,για 2-3 ώρες σχεδόν κάθε μέρα και σε εξαιρετικά έντονους ρυθμούς και με την θερμοκρασία του σώματος του να εκτοξεύεται στα ύψη(ειδικά αν προπονείται το καλοκαίρι) να έχει ΣΚ και να μην παρουσιάζει κούραση ή κάτι άλλο?

Την ειλικρινή μου συγγνώμη αν σας κούρασα με την μεγάλη εισαγωγή μου.
Την ειλικρινή μου παράκληση να διαβάσω τις απόψεις σας.

Με εκτίμηση,

Χριστόφορος,ετών 30
 #112442  από anastasis
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 7:09 pm
Ρε κομμαντο, δεν εχεις τιποτα....Το μονο που μπορει να σου καταλογησει καποιος ειναι λιγο αυξημενο στρες το οποιο προφανως επιδεινωνει και τη λεγομενη ψυχοσωματικη σου κατασταση. Μην ψαχνεις για ΣΚΠ. Θα ειχε δειξει το πραμα. Απολαυσε τη ζωη σου και μην ψαχνεσαι παρα μονο αν υπαρχει κατι τρανταχτο. Αλλωστε ενα συμπτωμα της ΣΚΠ για να θεωρηθει οτι ειναι απο τη νοσο πρεπει να ειναι συνεχομενο για 24 η και 48 ωρες...Κανε τη γυμναστικουλα σου, απολαυσε το καλοκαιρακι και μην ψαχνεσαι...Τα λεμε... :emojis-1: :emojis-1: :emojis-1:
 #112443  από Χριστόφορος
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 8:01 pm
Καλησπέρα Αναστάση και ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση.

Ίσως(ελπίζω κιόλας) να έχεις δίκιο απλά υπάρχουν κάποια πράγματα που με προβληματίζουν όπως π.χ. ότι στην μαγνητική τομογραφία υπήρξε "αδυναμία πλήρους συνεργασίας - artifacts κίνησης",επειδή σε κάποιες φάσεις λόγο του βήχα που είχα(από τα εμβόλια που μας είχαν κάνει όλους,όταν είχαμε παρουσιαστεί στο κέντρο) κουνιόμουν από ότι μου είπε ο ακτινολόγος όπως και γιατί κάποια ευρήματα στις αιματολογικές ήταν λίγο "ιδιαίτερα".
Σκέψου ότι στον θάλαμο ήμασταν 3 άτομα,όταν κάναμε μαγνητική την επόμενη μέρα(και βάση των αποτελεσμάτων της μαγνητικής),στους δύο κάναν παρακέντηση,η οποία στην συνέχεια έδειξε ΣΚΠ.
Εγώ ήμουν ο μόνος στον οποίο δεν έκαναν γιατί βάση των ευρημάτων είπαν ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο.
Προφανώς οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν μιας και αυτή είναι και η ιδιότητα τους,δεν διαφωνώ,απλά δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση κάποιος να έχει ΣΚΠ και η MRI του να είναι καθαρή ή να μην φανούν οι εστίες?
Και ποιος ο λόγος να νοιώθω "μυρμηγκιάσματα" σε κάποια άκρα μου(ακόμα και τώρα που γράφω το κείμενο)...?

Εκεί δηλαδή είναι που προβληματίζομαι πιο πολύ...
 #112444  από anastasis
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 9:39 pm
Χριστόφορος έγραψε:Καλησπέρα Αναστάση και ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση.

Ίσως(ελπίζω κιόλας) να έχεις δίκιο απλά υπάρχουν κάποια πράγματα που με προβληματίζουν όπως π.χ. ότι στην μαγνητική τομογραφία υπήρξε "αδυναμία πλήρους συνεργασίας - artifacts κίνησης",επειδή σε κάποιες φάσεις λόγο του βήχα που είχα(από τα εμβόλια που μας είχαν κάνει όλους,όταν είχαμε παρουσιαστεί στο κέντρο) κουνιόμουν από ότι μου είπε ο ακτινολόγος όπως και γιατί κάποια ευρήματα στις αιματολογικές ήταν λίγο "ιδιαίτερα".
Σκέψου ότι στον θάλαμο ήμασταν 3 άτομα,όταν κάναμε μαγνητική την επόμενη μέρα(και βάση των αποτελεσμάτων της μαγνητικής),στους δύο κάναν παρακέντηση,η οποία στην συνέχεια έδειξε ΣΚΠ.
Εγώ ήμουν ο μόνος στον οποίο δεν έκαναν γιατί βάση των ευρημάτων είπαν ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο.
Προφανώς οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν μιας και αυτή είναι και η ιδιότητα τους,δεν διαφωνώ,απλά δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση κάποιος να έχει ΣΚΠ και η MRI του να είναι καθαρή ή να μην φανούν οι εστίες?
Και ποιος ο λόγος να νοιώθω "μυρμηγκιάσματα" σε κάποια άκρα μου(ακόμα και τώρα που γράφω το κείμενο)...?

Εκεί δηλαδή είναι που προβληματίζομαι πιο πολύ...
Ωραια λοιπον, ας αντιπαρατεθω στα επιχειρηματα σου.
1ον, αφου εχεις αμφιβολια για την MRI ξανακανε διχως βηχα.
2ον, Δεν υπαρχει αιματολογικη εξεταση που να δειχνει ΣΚΠ.
3ον, το οτι στους αλλους 2 κανανε παρακεντηση δε συνεπαγεται οτι και εσυ εχεις ΣΚΠ και ΦΥΣΙΚΑ ουτε και αυτοι οι 2 αφου απο μονη της η παρακεντηση δεν ειναι ενδεικτικη για διαγνωση της ΣΚΠ. Υπαρχουν πολλοι ανθρωποι με αρνητικη παρακεντηση αλλα νοσουντες απο ΣΚΠ αλλα και το αντιθετο. Τελος δες το και αισιοδοξα οτι εσυ ΔΕΝ χρειαστηκες, απο μονο του κατι λεει αυτο.
4ον, Απο μονος σου ειπες οτι εχεις ταλαιπωρησει το σωμα σου απο εντονη σωματικη ασκηση και μαλιστα κατω απο δυσκολες συνθηκες. Πολλες φορες ακομα και μια μικρη μετατοπιση αυχενικου σπονδυλου δημιουργει τετοιου ειδους συμπτωματα που αλιμονο αν ολα αυτα ηταν ΣΚΠ σε πολυ κοσμο.
5ον. ΧΑΛΑΡΩΣΕ...
6ον, ευχομαι να βοηθησα εστω ενα 3%... :emojis-9: :emojis-9: :emojis-9:
 #112445  από GiotaGr
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 10:14 pm
Αγαπητέ μου νομίζω ότι απλά είσαι αγχωμένος. Μουδιάσματα μπορεί να προέλθουν από πάρα πολλά πράγματα. Μέχρι και από τακούνια μπορεί να μείνουν μουδιασμένα τα δάχτυλα των ποδιών για μέρες. Δε λέω φυσικά ότι ισχύει στη δική σου περίπτωση απλά θέλω να σου δείξω πως κάτι τόσο απλό δημιουργεί κάτι τετοιο. Η μέση πάντως και το αυχενικό ειναι από τις κύριες αιτίες.Και όσον αφορά το σκύψιμο, επειδη τυχαινει να έχω αυτο το συμπτωμα στη ΣΚΠ δεν αισθάνεσαι μυρμήγκιασμα όταν σκύβεις αλλα κάτι σαν ηλεκτρικό ρευμα. Το οποίο δεν ειναι απίθανο να προέρχεται κ απο κάποιο νευρο στον αυχενα.
Εγώ προσωπικά δε γνωρίζω κάποιον που να πάσχει από τη νόσο και να έχει καθαρή μαγνητική. Λες να είσαι η εξαίρεση?
Επιπλέον όπως προαναφέρθηκε ασθενής με ΣΚΠ δεν έχουν κάποια ένδειξη στις εξετάσεις αίματος διότι η νόσος δε σχετίζεται με κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια δεν έχεις κανένα συμπτωμα που να υποδηλώνει τη νόσο κατά τη γνώμη μου πάντα. Γιατί όμως δε πηγαίνεις σε ένα νευρολόγο ώστε να σου φυγει η ιδέα.
 #112446  από Χριστόφορος
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 10:50 pm
Προς Αναστάση:

1)Η μαγνητική είναι ακριβή και επειδή δεν είμαι συμβεβλημένος επί του παρόντος σε κάποιο ταμείο δεν μπορώ να την κάνω λόγο του ότι χρειάζεται πολλά λεφτά.
Να τονίσω πως δεν ειπώθηκε ποτέ από τους εκεί υπεύθυνους ότι δεν βγήκε καλά,απλά μου είπε ο ακτινολόγος αυτό το πράγμα(δηλαδή δεν χόρευα όταν την έβγαζα :emojis-1: ),απλά σκέφτηκα να το αναφέρω μήπως και είχε κάποιος να παρατηρήσει κάτι πάνω σε αυτό,δηλαδή ίσως ακόμα και με κάποιες μικρές κινήσεις να είναι πάλι ακριβής(υποθετικά μιλώντας) η μαγνητική,ήθελα να ακούσω γνώμες απλά.
2)Είχα την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχουν και από εκεί ενδείξεις,αλλά αφού το λες κάτι παραπάνω θα ξέρεις οπότε πάσο... :emojis-9:
3)Από όσο ξέρω ο ένας τελικά διαγνώστηκε(μέσω των ευρημάτων της μαγνητικής και της παρακέντησης) ότι έχει ΣΚΠ,ενώ για τον άλλο ακόμα το ψάχνανε,εκτός και αν(που δεν το νομίζω) δεν κατάλαβα τι έγινε.
4)Εδώ πραγματικά δεν έχω παρά να συμφωνήσω,γιατί και γόνατα αλλά και ώμους έχω επιβαρυμένα,η μέση θα την γλίτωνε... :emojis-19:
5)Θα προσπαθήσω!
6)Κάποιες φορές ακόμα και η θετική ενέργεια που δέχεσαι(ακόμα και μέσω internet)βοηθάει! :)

Προς Γιώτα:

Καλησπέρα Γιώτα και ευχαριστώ για την απάντηση σου! :)
Έχεις δίκιο σε αυτά που λες(ακόμα και για τα τακούνια και αυτό έχω και φίλες που μπορούν να το επιβεβαιώσουν).
Για το σκύψιμο δεν έχω καταφέρει ακριβώς να σιγουρευτώ για το τι είναι,απλά νοιώθω κάτι σαν στιγμιαία αίσθηση.
Σίγουρα με την επιβαρυμένη μέση και το αυχενικό μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο,απλά έχω διαβάσει ότι είναι και πολύ κλασικό στην ΣΚΠ(αν και όπως ανέφερα παραπάνω νομίζω ότι στην ΣΚΠ,η αίσθηση ξεκινάει από την βάση του κεφαλιού και αναλόγως επεκτείνεται κατά μήκος της ράχης και μετά σε κάποιο άκρο,δεν "χτυπάει" δηλαδή κατευθείαν στο άκρο,εκτός και αν είμαι λάθος οπότε διορθώστε με)...
Όσες φορές έχω κάνει φυσική εξέταση σε νευρολόγο δεν μου βρήκε τίποτα πάντως,δεν έχω δηλαδή πρόβλημα με την βάδιση,με αδυναμία κάποιου άκρου,με παράλυση ή με απώλεια αισθητικότητας,μόνο "μυρμηγκιάσματα"(και όχι πάντα κιόλας),τίποτα άλλο!
 #112447  από GiotaGr
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 11:17 pm
Αν θες την άποψη μου πάντως και δε το λέω κοροιδευτικά πιστεύω ότι πρέπει να πας σε καποιο ψυχολογο-ψυχίατρο. Αν ειδικά η αρρωστοφοβία που έχεις συνδυάζεται και με κρίσεις πανικού καλό είναι. Απλά δεν ειναι φυσιολογικό να ψάχνεις μέσα στο ιντερνετ για διαφορες παθήσεις επειδη μπορεί να έχεις ένα ασχετο σύπτωμα.
Να σημειώσω ότι έχω κάνει παλιότερα ψυχοθεραπεία για αντίστοιχη κατάσταση. Η ΣΚΠ ήρθε πολλά χρόνια μετά και δε σχετιζόταν φυσικά με την "αρρωστοφοβία" που είχα.
 #112448  από Χριστόφορος
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 11:23 pm
Σε καμία περίπτωση δεν το βλέπω κοροιδευτικά,ίσα-ίσα...
Αν κατάλαβα καλά πρέπει να μιλάς για διαταραχές σωματοποίησης?
 #112449  από GiotaGr
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 11:36 pm
Μα το θέμα είναι ότι δεν εχεις σωματικά συμπτωματα. Το μόνο που έχεις είναι κάποιες εξετάσεις αίματος που δεν ειναι πολύ καλές. όλα τα αλλά δεν ειναι καν συμπτωματα. Τα έχουν οι περισσότεροι ανθρωποι.
 #112450  από Χριστόφορος
 Πέμ Ιούλ 30, 2015 11:43 pm
Δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν ακαθόριστα "μυρμηγκιάσματα" και παραισθησίες στα άκρα τους?
Νόμιζα(και 1000 συγνώμη αν κάνω λάθος) ότι και οι παραισθησίες θεωρούνται "σωματικά συμπτώματα",εκτός και αν εννοείς αυτά που ανέφερα πιο πάνω(παράλυση,αδυναμία κ.τ.λ.)...(?)
Βάση δηλαδή των όσων γνωρίζεις,θεωρείς πως αν είχα ΣΚΠ θα έπρεπε μέχρι τώρα να είχε εκδηλωθεί με κάποια παράλυση ή κάτι παρεμφερές?
Συγνώμη αν γίνομαι φορτικός αλλά προσπαθώ(έστω και έτσι) να μάθω και να κατανοήσω κάποια πράγματα...