• Συνταξιοδότηση με ευνοϊκές διατάξεις Ν. 612/77

  • Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #112360  από Γιάννης
 Πέμ Ιούλ 23, 2015 6:16 pm
Υπέβαλα σήμερα τα δικαιολογητικά για συνταξιοδότηση. Η αίτηση είχε ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά. Το νέο είναι ότι μου δόθηκε να συμπληρώσω υπεύθυνη δήλωση ότι παραιτούμαι του δικαιώματος προσωρινής σύνταξης λόγω του ότι λαμβάνω το εξωιδρυματικό επίδομα.

Για όλους τους ενδιαφερόμενους παραθέτω τις προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος αυτού του είδους σύνταξη

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν . 612/77 (άρθρο 24, παρ . 8 Ν . 2084/92)

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 24, οι διατάξεις του Ν . 612/77 και της παρ . 7 του άρθρου 40 του Ν . 1902/90, εξακολουθούν να ισχύουν . Επομένως, ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993 τυφλοί και παραπληγικοί έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με τη συμπλήρωση 4050 ημερών εργασίας, ενώ το ποσό της σύνταξής τους θα υπολογισθεί με 10500 ημέρες εργασίας.
Με τις διατάξεις των Ν. 2274/94 (άρθρο 16 παρ. 3), Ν. 3232/04 (άρθρο 5 παρ. 1 & 3) και Ν. 3518/06 (άρθρο 61 παρ. 4), οι ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του Ν. 612/77 επεκτείνονται αντίστοιχα και στους:
• Πάσχοντες από βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι οποίοι υποβάλλονται σε μετάγγιση.
• Πάσχοντες από αιμορροφιλία τύπου Α΄ ή Β΄ καθώς και μεταμοσχευμένους από συμπαγή όργανα (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
• Πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
• Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, που επιφέρει παραπληγία, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
• Ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
• Ακρωτηριασμένους κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, εφόσον σε όλες τις περιπτώσεις το ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται τουλάχιστον σε 67%.
Οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από την 1/1/1993 και μετά, οι οποίοι εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ημερών ασφάλισης, έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και να λάβουν ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί σε 10500 ημέρες εργασίας.


Η κατηγορία αυτή όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να εξαιρείται από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας

Σπεύσατε !!!


ΥΓ. Το πότε θα πάρω τη σύνταξη είναι άγνωστο. Σε σχετική ερώτηση πήρα την απάντηση "τώρα επεξεργαζόμαστε τις αιτήσεις του '12"
 #112362  από ΓιαννηςΑγιαννης
 Παρ Ιούλ 24, 2015 12:42 am
Άντε με το καλό και επί μακρού και καλού βίου ο
εάν είσαι προ του 1993 τι ισχύει?
 #112364  από Γιάννης
 Παρ Ιούλ 24, 2015 8:38 am
Εγώ είμαι ασφαλισμένος από το '83, δευτέρα λυκείου καλοκαίρι δούλεψα σε βενζινάδικο. Προϋπόθεση είναι το άνω του 67% σε παραπληγία - παραπάρεση άρα δε φαντάζομαι ότι εμπίπτεις.

Σαν πρώτη κίνηση πήγαινε να περάσεις επιτροπή ΚΕΠΑ. Ξεκινάς από τον γιατρό που σε διέγνωσε, σου δίνει έντυπη διάγνωση, παίρνεις τις μαγνητικές σου, τα καταθέτεις στα ΚΕΠΑ και παίρνεις ημερομηνία Ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρεις θα μπεις στο πνεύμα των παράπλευρων της πάθησης. Σου το ξαναείπα ΜΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, πες θα βρω δουλειά, έτσι απλά. Και γρήγορα, μην σε καταβάλλουν οι μαύρες σκέψεις.
 #112366  από kostasp
 Παρ Ιούλ 24, 2015 9:42 am
Γιάννη καλημέρα. Μήπως γνωρίζεις βγήκα με αυτόν τον νόμο στον ΟΑΕΕ από 01/01/2014 όμως παίρνω ακόμα προσωρινή σύνταξη γηρατος. Αν γνωρίζεις τον 11/2015. Περνάω ξανά ΚΈΠΑ
Επειδή είναι προσωρινή λες να υπάρχει πρόβλημα αν πάρω κάτω του 67
 #112369  από Γιάννης
 Παρ Ιούλ 24, 2015 12:52 pm
Αυτό που σου προτείνω Κώστα, είναι να το συζητήσεις με την επιτροπή τη μέρα που θα περάσεις. Θα είναι μεγάλοι καραγκιόζηδες αν αποφασίσουν να σου στερήσουν τη σύνταξη. Δεν πιστεύω να το τολμήσουν, κράτα και τα ονόματά τους δια πάσα χρήση στο μέλλον :emojis-32:
 #112370  από ΓιαννηςΑγιαννης
 Παρ Ιούλ 24, 2015 1:48 pm
δουλειά ψάχνω να δω τι μπορώ να κάνω , μένω βλέπεις μένουμε επαρχία μα δεν καταγόμαστε από εδώ.. και τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά.., περιμένουμε το 2ο παιδί ,νοίκι, έξοδα μαζεύονται ...και εισόδημα δεν παίζει ...
 #112371  από Γιάννης
 Παρ Ιούλ 24, 2015 8:39 pm
ΓιαννηςΑγιαννης έγραψε:μένουμε επαρχία μα δεν καταγόμαστε από εδώ.. και τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά.., περιμένουμε το 2ο παιδί ,νοίκι, έξοδα μαζεύονται ...και εισόδημα δεν παίζει ...
Ο τοπικός δήμαρχος αν ενημερωθεί για την περίπτωση;

Θα στο ξαναπώ, πήγαινε άμεσα να καταθέσεις τα χαρτιά σου για επιτροπή. Ίσως ένα καλό ποσοστό αναπηρίας, σε βοηθήσει σε κάτι εκεί που δεν το περιμένεις. Μια φίλη, πριν δύο μήνες, έβαλε (χωρίς πολλές ελπίδες) αίτημα για το παραπληγικό επίδομα και της το έδωσαν χωρίς να έχει κινητικά προβλήματα. Είμαι αντίθετος με την πρακτική των επιτροπών (ειδικά προ κρίσης) να δίνουν αβέρτα το συγκεκριμένο επίδομα αλλά σου εύχομαι να το πάρεις ρε φίλε. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο επίδομα το παίρνεις και όντας εργαζόμενος.
 #136464  από marios
 Τετ Φεβ 21, 2024 2:37 pm
Η σύνταξη γήρατος με τον 612/77 καταβάλλεται για οσο υπάρχει η αναπηρία, Τουλάχιστον για το ΙΚΑ αυτό ισχύει. Δλδ έαν δεν υπάρχει απόφαση εφόρου είναι με ημερομηνία λήξης.