• H Σολιφενακίνη (solifenacin) για επαναμυελίνωση του ΚΝΣ

• Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η τελευταίες εξελίξεις και νέα επικαιρότητας γύρω από την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #110064  από Στάθης
 Τετ Μαρ 18, 2015 3:44 pm
H σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) χαρακτηρίζεται από βλάβες στη μυελίνη, το λιπαρό μονωτήρα που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων,

Η ζημιά δεν συμβαίνει απότομα. Υπάρχει η λεγόμενη περίοδος «μήνας του μέλιτος» κατά την οποία γίνεται η αναγέννηση της μυελίνης, που ονομάζεται και επαναμυελίνωση, αλλά αυτή η ικανότητα αναγέννησης χάνεται καθώς η νόσος εξελίσσεται και ο ασθενής μεγαλώνει σε ηλικία.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Buffalo ανακάλυψε έναν τρόπο για να κρατήσει ενεργή την επαναμυελίνωση, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά.

Ένα έγγραφο που περιγράφει τα αποτελέσματα της έρευνας, δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

«Έχουμε εντοπίσει ένα νέο στόχο που προωθεί την θεραπεία της μυελίνης» λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Fraser J. Sim, PhD, επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Ιατρική και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου στο Buffalo.

Η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατόν να ενισχυθεί η μυελίνωση με τη στόχευση των προγονικών ολιγοδενδροκυττάρων με σολιφενακίνη, ένα φάρμακο που σήμερα διατίθεται στο εμπόριο για τη θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

«Η υπόθεσή μας είναι ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα προγονικά ολιγοδενδροκύτταρα φαίνεται να κολλάνε», εξηγεί ο Sim. «Όταν αυτά τα κύτταρα δεν ωριμάζουν σωστά, δεν διαφοροποιούνται σε μυελινωτικά ολιγοδενδροκύτταρα.»

«Έχουμε εντοπίσει έναν τρόπο να βελτιώσουμε την επαναμυελίνωση,» λέει ο Sim.

Καμία ανθρώπινη δοκιμή δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας αναζητάτε χρηματοδότηση για μια μικρή ανθρώπινη κλινική μελέτη.

Πηγή
 #110110  από tom80
 Παρ Μαρ 20, 2015 7:30 pm
Στάθη,

Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, η σολιφενακίνη κυκλοφορεί και στην Ελλάδα ως φάρμακο για την επιτακτική ούρηση.

http://www.galinos.gr/web/drugs/main/su ... in#content

Προσωπικά δεν είχα, ούτε έχω θέμα με την επιτακτική ούρηση, αν και είναι κλασσικό σύμπτωμα στην MS

Θα ήθελα να ρωτήσω σε οποίους από εσάς εμφανίστηκε το σύμπτωμα της επιτακτικής ούρησης, σας χορηγήθηκε ποτέ η σολιφενακίνη?

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ μετά την ανωτέρω έρευνα θα ήταν καλό να δοκιμαστεί.
 #110116  από maestro
 Σάβ Μαρ 21, 2015 1:08 am
greekinholland έγραψε:Εγώ παίρνω αυτό το φάρμακο εδώ και κάτι μήνες για την επιτακτική ούρηση.
Έχεις δει βελτίωση και σε κάποια άλλα θέματα;
Μπορείς να μας πεις...
 #110119  από greekinholland
 Σάβ Μαρ 21, 2015 1:34 am
Να πω την αλήθεια στο θέμα για το οποίο το παίρνω το χάπι κάνει μια χαρα δουλειά. Τωρα άλλου είδους βελτίωση δεν έχω καταλάβει, ούτε καλύτερα είμαι, το ξεκίνησα γύρω στον Ιούλιο του 14.