• Εφ΄ όρου ζωής

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #107974  από Κώστας
 Πέμ Δεκ 11, 2014 9:38 am
Όσοι (όπως κι΄ έγω) έχετε πάρει απόφαση ΚΕΠΑ με ποσοστό που χαρακτηρίζεται εφ΄ όρου ζωής, να ξέρετε ότι αυτό (το εφ΄ όρου ζωής) δεν ισχύει για το εξωιδρυματικό επίδομα! Το εξωιδρυματικό έχει περιορισμένη περίοδο ισχύος, η οποία όταν λήξει, μου διευκρίνησαν από το ΙΚΑ, πρέπει να ξαναπεράσεις επιτροπή για το επίδομα!
Δηλαδή τότε θα επαναπροσδιορίσουν νέο ποσοστό αναπηρίας; Μα αφού το ποσοστό που έχεις είναι εφ΄ όρου ζωής, τι θα επαναπροσδιορίσουν;!!!!!!!!!
Συγκεκριμένα το δικό μου ποσοστό είναι >80%. Όταν ξαναπεράσω επιτροπή, υπάρχει περίπτωση να μου το χαρακτηρίσουν <67% ώστε να μην δικαιούμαι εξωιδρυματικό;! Αν πάλι δεν επαναπροσδιορίζουν ποσοστό, προς τι όλη η ταλαιπωρία της επανάκρισης;!!!!
 #107976  από ΑΝΝΑ59
 Πέμ Δεκ 11, 2014 1:27 pm
Κώστας έγραψε:Όσοι (όπως κι΄ έγω) έχετε πάρει απόφαση ΚΕΠΑ με ποσοστό που χαρακτηρίζεται εφ΄ όρου ζωής, να ξέρετε ότι αυτό (το εφ΄ όρου ζωής) δεν ισχύει για το εξωιδρυματικό επίδομα! Το εξωιδρυματικό έχει περιορισμένη περίοδο ισχύος, η οποία όταν λήξει, μου διευκρίνησαν από το ΙΚΑ, πρέπει να ξαναπεράσεις επιτροπή για το επίδομα!
Δηλαδή τότε θα επαναπροσδιορίσουν νέο ποσοστό αναπηρίας; Μα αφού το ποσοστό που έχεις είναι εφ΄ όρου ζωής, τι θα επαναπροσδιορίσουν;!!!!!!!!!
Συγκεκριμένα το δικό μου ποσοστό είναι >80%. Όταν ξαναπεράσω επιτροπή, υπάρχει περίπτωση να μου το χαρακτηρίσουν <67% ώστε να μην δικαιούμαι εξωιδρυματικό;! Αν πάλι δεν επαναπροσδιορίζουν ποσοστό, προς τι όλη η ταλαιπωρία της επανάκρισης;!!!!
:smile-angry: ΤΟ....μπαχαλο !!!!!!!!! Ο καθενας λεει και κανει ..Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ !!!!! Λοιπον , Κώστα !!!!!! Ξερω περιπτωσεις συμπασχοντων , που αναφερεται ξεκαθαρα στην αποφαση του ΚΕΠΑ .οτι ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΦ'ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ !!!!!!!!!!
 #107979  από tinajazz
 Πέμ Δεκ 11, 2014 3:55 pm
καλησπερα Κωστα... καλησπερα Αννα μου
λοιπον... οσο ζουμε μαθαινουμε...
και εγω πηρα εφ ορου ζωης για το παιδι, και προσφατα εμαθα οτι το εφ ορου ζωης ειναι για οτι ειχα ζητησει στην αρχικη αιτηση.
επιδομα. μονο.
για οτιδηποτε αλλο προκυψει στο μελλον... ισως ξαναπερασουμε επιτροπη. μου ειπανε οτι για να βγω εγω σε συνταξη θα ξαναπερασει το παιδι επιτροπη διοτι αλλο συνταξη, αλλο επιδομα προνοιας. και τους λεω και εγω τοτε γιατι η γνωματευση που γραφει εφ ορου ζωης , γραφει και απο κατω με μικρα γραμματα οτι ειναι για καθε νομιμη χρηση?
η συνταξη μου θα ειναι παρανομη?
τωρα παλι μου ειπανε οτι δεν θα περασει επιτροπη.
ο Θεος να βαλει το χερι του!!!
Μεχρι τοτε... δεν ξερουμε πως θα ειναι η ελλαδα. (θελω 3 χρονια)
εδω ακουσα οτι θα κοπουνε και τα προνοιακα... την προσευχη μας να κανουμε!
 #107980  από ΙΡΜΑ
 Πέμ Δεκ 11, 2014 5:36 pm
ΠΑΙΔΙΑ ΕΦ¨ΟΣΟΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΕΡΝΑΣ ΚΕΠΑ
 #107985  από Κώστας
 Παρ Δεκ 12, 2014 1:04 am
Δεν είναι δυνατόν να δίδεται κάθε φορά διαφορετικό ποσοστό αναπηρίας αναλογα με το αίτημά σου. Δηλαδή άλλο ποσοστό έχεις αν πρόκειται για σύνταξη και άλλο για επίδομα;! Μα πρόκειται για το ίδιο άτομο!!!! Εμένα μου χαρακτήρισαν γενικό ποσοστό αναπηρίας 90% εφ΄ όρου ζωής,αλλά για το εξωιδρυματικό πρέπει να ξαναπεράσω επιτροπή το 2008!!!!!!!
Δηλαδή τότε θα με ξανακρίνουν και υπάρχει πιθανότητα από 90% να βρεθώ στο 66.99% και να μην δικαιούμαι πλέον εξωιδρυματικό;!!!!!!!!!
Με όποια λογική κι΄ αν το δει κανείς είναι παντελώς παράλογο!!!
Τώρα έχω αρχίσει τα τηλέφωνα (που δεν σηκώνουν) μπας και αναγνωρίσουν ότι πρόκειται περί λάθους διατύπωσης και διορθώσουν την απόφαση κι΄ αν δεν το κάνουν θ΄ αρχίσουν οι αλληλογραφίες. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Ευτυχώς που έχω μπροστά μου τρία χρόνια. Ελπίζω να φτάσουν για ν΄ αποδείξω ότι ο γάιδαρος δεν πετάει!!!!!!!!
 #107987  από ΑΝΝΑ59
 Παρ Δεκ 12, 2014 8:51 am
:smile-hi: Καλημερα ! Η λιστα των...43 μη επανεξεταζομενων παθησεων , ο οποια δεν περιλαμβανει τη σκπ :smile-angry: , περιλαμβανει την παραπληγια -παραπαρεση με ορθοκυστικα προβληματα . Βεβαια , πρεπει το ποσοστο αναπηριας στην παραπληγια , να ειναι τουλαχιστον 80% .(συμφωνα με νομο του 2010 , επεκταση του οποιου ειναι η λιστα ). Επομενως οποιος ενταχθει στις ...43 μη επανεξεταζομενες , ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟ ΕΦ'ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ .Επειδη , συμφωνα με τους νομους που ισχυουν αυτη τη στιγμη , το παραπληγικο απαιτει 67% τουλαχιστον στην παραπληγια .Ειναι γνωστο οτι το 80% ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ το 67%.Αρα, καθε επανεξεταση , ειναι παρανομη αφου ερχεται σε αντιφαση με τη λιστα !Σιγουρα λοιπον, αποφασεις ΚΕΠΑ , σαν αυτη του Κώστα , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ !!! ΥΓ.Κώστα , μαλλον 2018 ηθελες να γραψεις........οχι 2008.... :smile-giggle: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss:
 #107991  από tinajazz
 Παρ Δεκ 12, 2014 9:44 am
Κώστας έγραψε:Δεν είναι δυνατόν να δίδεται κάθε φορά διαφορετικό ποσοστό αναπηρίας αναλογα με το αίτημά σου. Δηλαδή άλλο ποσοστό έχεις αν πρόκειται για σύνταξη και άλλο για επίδομα;! ετσι μου ειπανε κωστα μου! Μα πρόκειται για το ίδιο άτομο!!!! ακριβως!!! Εμένα μου χαρακτήρισαν γενικό ποσοστό αναπηρίας 90% εφ΄ όρου ζωής,αλλά για το εξωιδρυματικό πρέπει να ξαναπεράσω επιτροπή το 2008!!!!!!! μηπως εννοεις το 2018?
Δηλαδή τότε θα με ξανακρίνουν και υπάρχει πιθανότητα από 90% να βρεθώ στο 66.99% και να μην δικαιούμαι πλέον εξωιδρυματικό;!!!!!!!!! δεν νομιζω να γινει κατι τετοιο! αλλα το 2018 δεν ξερουμε και πως θα ειναι τα πραγματα στην ελλαδα... και εγω αυτο σκεφτομαι.! το 2018 (αν εργαζομαι μεχρι τοτε) τοτε θα βγω σε συνταξη σαν μητερα αμεα... θα μου την δωσουν?
Τώρα έχω αρχίσει τα τηλέφωνα (που δεν σηκώνουν) μπας και αναγνωρίσουν ότι πρόκειται περί λάθους διατύπωσης και διορθώσουν την απόφαση κι΄ αν δεν το κάνουν θ΄ αρχίσουν οι αλληλογραφίες. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Ευτυχώς που έχω μπροστά μου τρία χρόνια. Ελπίζω να φτάσουν για ν΄ αποδείξω ότι ο γάιδαρος δεν πετάει!!!!!!!!
σιγα μην σηκωσουν το τηλεφωνο! κωστα μου υπομονη και οτι θελησεις πες μου μπορω να παω εγω να ρωτησω!
 #107992  από adp_pappas
 Παρ Δεκ 12, 2014 10:13 am
Το ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του αναφέρει τα εξής για το επίδομα παραπληγίας.
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/koin_epid_parap.cfm

Επίδομα παραπληγίας

Το επίδομα παραπληγίας χορηγείται στους:
Ασφαλισμένους.
Έμμεσα ασφαλισμένους.
Συνταξιούχους αναπηρίας - γήρατος - θανάτου.
Μέλη οικογένειας των συνταξιούχων.
Οι παραπάνω πρέπει να πάσχουν από:
Παραπληγία - τετραπληγία, παραπάρεση - τετραπάρεση με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Μυασθένεια - μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
'Εχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχο ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους.
Έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με όλες τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις ακρωτηριασμού
Πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένοι που ζητούν το εν λόγω επίδομα;
Να έχουν πραγματοποιήσει 350 τουλάχιστον ημέρες εργασίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τα αμέσως προηγούμενα εκείνου που κατέστησαν ανίκανοι, από τις οποίες 50 τουλάχιστον το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο.
Να έχουν 1.000 τουλάχιστον ημέρες εργασίας οποτεδήποτε.
Και σ' αυτή τη περίπτωση η διαπίστωση της παραπληγίας -τετραπληγίας, παραπάρεσης - τετραπάρεσης κλπ, γίνεται αποκλειστικά από την αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας, η οποία εκδίδει σχετική γνωμάτευση κατά της οποίας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στην αρμόδια Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, είτε από τον ενδιαφερόμενο είτε από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο.

Ο ενδιαφερόμενος, καταθέτει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του, η οποία διαβιβάζεται υπηρεσιακά στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας. Εάν δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του για εξέταση στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, ισχύει η διαδικασία που αναφέρεται στο παραπάνω κεφάλαιο "εξέταση περιστατικών αναπηρίας κατ' οίκον".

Αναπηρία με διάρκεια επ' αόριστον στους βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους

Οι συντάξεις αναπηρίας είναι προσωρινές και ο συνταξιούχος αναπηρίας υποβάλλεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε επανεξέταση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, για παράταση της σύνταξης.

Κατ' εξαίρεση, οι Υγειονομικές Επιτροπές δύνανται να κρίνουν επ' αόριστον περιστατικά βαριά αναπήρων ασφαλισμένων, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξετασθεί από την Υγειονομική Επιτροπή δύο (2) τουλάχιστον φορές με διάρκεια αναπηρίας 2 χρόνια κάθε φορά, δηλαδή συνολικά 4 χρόνια.
 #107996  από ΑΝΝΑ59
 Παρ Δεκ 12, 2014 1:28 pm
adp_pappas έγραψε:Το ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του αναφέρει τα εξής για το επίδομα παραπληγίας.
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/koin_epid_parap.cfm

Επίδομα παραπληγίας

Το επίδομα παραπληγίας χορηγείται στους:
Ασφαλισμένους.
Έμμεσα ασφαλισμένους.
Συνταξιούχους αναπηρίας - γήρατος - θανάτου.
Μέλη οικογένειας των συνταξιούχων.
Οι παραπάνω πρέπει να πάσχουν από:
Παραπληγία - τετραπληγία, παραπάρεση - τετραπάρεση με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Μυασθένεια - μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
'Εχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχο ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους.
Έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με όλες τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις ακρωτηριασμού
Πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένοι που ζητούν το εν λόγω επίδομα;
Να έχουν πραγματοποιήσει 350 τουλάχιστον ημέρες εργασίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τα αμέσως προηγούμενα εκείνου που κατέστησαν ανίκανοι, από τις οποίες 50 τουλάχιστον το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο.
Να έχουν 1.000 τουλάχιστον ημέρες εργασίας οποτεδήποτε.
Και σ' αυτή τη περίπτωση η διαπίστωση της παραπληγίας -τετραπληγίας, παραπάρεσης - τετραπάρεσης κλπ, γίνεται αποκλειστικά από την αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας, η οποία εκδίδει σχετική γνωμάτευση κατά της οποίας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στην αρμόδια Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, είτε από τον ενδιαφερόμενο είτε από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο.

Ο ενδιαφερόμενος, καταθέτει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του, η οποία διαβιβάζεται υπηρεσιακά στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας. Εάν δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του για εξέταση στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, ισχύει η διαδικασία που αναφέρεται στο παραπάνω κεφάλαιο "εξέταση περιστατικών αναπηρίας κατ' οίκον".

Αναπηρία με διάρκεια επ' αόριστον στους βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους

Οι συντάξεις αναπηρίας είναι προσωρινές και ο συνταξιούχος αναπηρίας υποβάλλεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε επανεξέταση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, για παράταση της σύνταξης.

Κατ' εξαίρεση, οι Υγειονομικές Επιτροπές δύνανται να κρίνουν επ' αόριστον περιστατικά βαριά αναπήρων ασφαλισμένων, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξετασθεί από την Υγειονομική Επιτροπή δύο (2) τουλάχιστον φορές με διάρκεια αναπηρίας 2 χρόνια κάθε φορά, δηλαδή συνολικά 4 χρόνια.
Η περιφημη ..λιστα των 43 μη επανεξεταζομενων παθησεων , αποτελει ΕΠΕΚΤΑΣΗ του νομου που αναφερεις .
 #107997  από ΑΝΝΑ59
 Παρ Δεκ 12, 2014 1:31 pm
tinajazz έγραψε:
Κώστας έγραψε:Δεν είναι δυνατόν να δίδεται κάθε φορά διαφορετικό ποσοστό αναπηρίας αναλογα με το αίτημά σου. Δηλαδή άλλο ποσοστό έχεις αν πρόκειται για σύνταξη και άλλο για επίδομα;! ετσι μου ειπανε κωστα μου! Μα πρόκειται για το ίδιο άτομο!!!! ακριβως!!! Εμένα μου χαρακτήρισαν γενικό ποσοστό αναπηρίας 90% εφ΄ όρου ζωής,αλλά για το εξωιδρυματικό πρέπει να ξαναπεράσω επιτροπή το 2008!!!!!!! μηπως εννοεις το 2018?
Δηλαδή τότε θα με ξανακρίνουν και υπάρχει πιθανότητα από 90% να βρεθώ στο 66.99% και να μην δικαιούμαι πλέον εξωιδρυματικό;!!!!!!!!! δεν νομιζω να γινει κατι τετοιο! αλλα το 2018 δεν ξερουμε και πως θα ειναι τα πραγματα στην ελλαδα... και εγω αυτο σκεφτομαι.! το 2018 (αν εργαζομαι μεχρι τοτε) τοτε θα βγω σε συνταξη σαν μητερα αμεα... θα μου την δωσουν?
σιγα μην σηκωσουν το τηλεφωνο! κωστα μου υπομονη και οτι θελησεις πες μου μπορω να παω εγω να ρωτησω!
:smile-tmi: :smile-tmi: :smile-tmi: Φιλεναδα !!!!!! Συνηθισες τις επισκεψεις στη διοικηση και δεν μπορεις χωρις αυτες ??? :smile-giggle: Κατι πρεπει να κανεις..Να επεξαρτηθεις ... :smile-giggle: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: :smile-kiss: