Το ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του αναφέρει τα εξής για το επίδομα παραπληγίας.
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/koin_epid_parap.cfm
Επίδομα παραπληγίας
Το επίδομα παραπληγίας χορηγείται στους:
Ασφαλισμένους.
Έμμεσα ασφαλισμένους.
Συνταξιούχους αναπηρίας - γήρατος - θανάτου.
Μέλη οικογένειας των συνταξιούχων.
Οι παραπάνω πρέπει να πάσχουν από:
Παραπληγία - τετραπληγία, παραπάρεση - τετραπάρεση με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Μυασθένεια - μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
'Εχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχο ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους.
Έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με όλες τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις ακρωτηριασμού
Πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
Έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένοι που ζητούν το εν λόγω επίδομα;
Να έχουν πραγματοποιήσει 350 τουλάχιστον ημέρες εργασίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τα αμέσως προηγούμενα εκείνου που κατέστησαν ανίκανοι, από τις οποίες 50 τουλάχιστον το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο.
Να έχουν 1.000 τουλάχιστον ημέρες εργασίας οποτεδήποτε.
Και σ' αυτή τη περίπτωση η διαπίστωση της παραπληγίας -τετραπληγίας, παραπάρεσης - τετραπάρεσης κλπ, γίνεται αποκλειστικά από την αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας, η οποία εκδίδει σχετική γνωμάτευση κατά της οποίας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στην αρμόδια Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, είτε από τον ενδιαφερόμενο είτε από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο.
Ο ενδιαφερόμενος, καταθέτει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του, η οποία διαβιβάζεται υπηρεσιακά στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας. Εάν δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του για εξέταση στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, ισχύει η διαδικασία που αναφέρεται στο παραπάνω κεφάλαιο "εξέταση περιστατικών αναπηρίας κατ' οίκον".
Αναπηρία με διάρκεια επ' αόριστον στους βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους
Οι συντάξεις αναπηρίας είναι προσωρινές και ο συνταξιούχος αναπηρίας υποβάλλεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε επανεξέταση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, για παράταση της σύνταξης.
Κατ' εξαίρεση, οι Υγειονομικές Επιτροπές δύνανται να κρίνουν επ' αόριστον περιστατικά βαριά αναπήρων ασφαλισμένων, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξετασθεί από την Υγειονομική Επιτροπή δύο (2) τουλάχιστον φορές με διάρκεια αναπηρίας 2 χρόνια κάθε φορά, δηλαδή συνολικά 4 χρόνια.