• ώση ή όχι;

• Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #105320  από mango
 Κυρ Αύγ 17, 2014 11:42 pm
Παιδιά,καλησπέρα.. νιώθω κάπως άβολα που ρωτώ ίσως πράγματα που για κάποιους δείχνουν μικρά, επειδή όμως δεν έχω συμπτώματα άλλα εκτος από μια οπτική νευρίτιδα, ήθελα να ρωτήσω αν το πρήξιμο στις αρθρώσεις , αγκωνα,γόνατα και τώρα δάχτυλο χεριού,συνοδευόμενο από πονο σχετίζεται με τη σκπ. Γνωρίζει κάποιος να με διαφωτίσει πριν επισκεφθώ ορθοπεδικό;
 #105324  από petros
 Δευ Αύγ 18, 2014 10:34 am
Καλημερα. Απο οσο γνωριζω πρηξιματα στις αρθρωσεις ειναι χαρακτηριστικο της ρευματοειδης αρθριτιδας και οχι της σκπ. Οχι οτι ντε και καλα εχεις ρευματοειδη αρθρητιδα αλλα δες εναν ορθοπεδικο ο οποιος πιθανοτατα θα σε παραπεμψει σε ρευματολογο.
 #105334  από billios
 Δευ Αύγ 18, 2014 3:32 pm
petros έγραψε:Καλημερα. Απο οσο γνωριζω πρηξιματα στις αρθρωσεις ειναι χαρακτηριστικο της ρευματοειδης αρθριτιδας και οχι της σκπ. Οχι οτι ντε και καλα εχεις ρευματοειδη αρθρητιδα αλλα δες εναν ορθοπεδικο ο οποιος πιθανοτατα θα σε παραπεμψει σε ρευματολογο.
Θα σου ελεγα ακριβως αυτο
 #105339  από mango
 Δευ Αύγ 18, 2014 7:17 pm
Ευχαριστώ για τη γνώμη σας, αν ειναι.και αυτο περα από το άλλο .. σωθήκαμε... Γινεται η ρευματοειδης αρθριτιδα να δημιουργει οπτικη νευριτιδα και εστιεςστον εγκέφαλο; και αυτο το ακουσα καπου. Λεω...μηπως να γλίτωνα το ένα... αν ξερει κάποιος παρόμοιο περιστατικο θα με βοηθούσε το να μάθω. Καλό απόγευμα να έχετε.
 #105341  από billios
 Δευ Αύγ 18, 2014 8:18 pm
Χαρακτηριστικο της ρευματοειδους αρθριτιδας ειναι η δυσκαμψια στις κληδωσεις και το υγρο επισης που ο ασθενεις το πιανει κιολας αναμεσα σε καποια αρθρωση (συνηθως γονατα ,καρπους και αγκωνες),δεν γνωριζω αν αποτυπωνεται στον μαγνητη με τον τροπο που ρωτας,σιγουρα ομως μια εξεταση αιματος για τα πυρηνικα δειχνει .
 #105346  από mango
 Τρί Αύγ 19, 2014 12:28 am
Ευχαριστώ, γνωστη μου ετσι για την ιστορια,4 χρονια υπο την επιβλεψη πασιγνωστης καθηγητριας επαιρνε ιντεφερονες με 15 εστιες στον εγκέφαλο. Τελικως ειχερευματοειδη αρθριτιδα. Καμια σχεση με σκπ. Αλλαξε θεραπεια και ειναι μια χαρα..θα τωτησω για τα πυρηνικα παντως και θα το ψαξω.Καλο βραδυ.
 #105371  από billios
 Τρί Αύγ 19, 2014 8:41 pm
Οι εστιες στον εγκεφαλο δεν εχουν καμια σχεση με την ρευματοειδη αρθριτιδα,παντελως καμια ομως!
Το να εχει καποιος σκπ και παραλληλα ρευματοειδη αρθριτιδα δεν ειναι διολου απιθανο απο την αλλη πλευρα.
 #105408  από Gorge
 Τετ Αύγ 20, 2014 6:49 pm
η γνομη μου ειναι να πας σε ρευματολογο και γριγορα
 #105410  από Still
 Τετ Αύγ 20, 2014 10:14 pm
billios, όντως, το να έχεις ρευματοειδή αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πολύ πιθανό!! Παράδειγμα εγώ!!
Με 36 χρόνια με "χρόνια νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα" δεν είχα καμιά εστία, τίποτα.
Συγκεκριμένα, ξεκινώντας θεραπεία για τη σκλήρυνση, δεν μπορώ να πάρω κανένα φάρμακο για τη ρευματοειδή, δεν ταιριάζουν , δεν συμπεθεριάζουν οι θεραπείες.

Απλά, η ΡΑ χτυπάει το μυοσκελετικό σύστημα ενώ η ΣΚΠ το κεντρικό νευρικό σύστημα, και στην περίπτωσή μου, το ΚΝΣ θεωρείται πιό "ευγενές" και εφόσον η ΣΚΠ μπορεί να έχει άμεσα αναπηρίες, προηγείται να αντιμετωπιστεί.

Ένας καθηγηταράς της ΡΑ έλεγε: "στο ένα αυτοάνοσο, να μην σ' εκπλήσει ακόμα ένα", θεωρώντας ίσως ότι η δυσλειτουργία ενός οργανισμού με αυτοάνοση εκδήλωση μπορεί να σημαίνει και δυσλειτουργία διαφόρων συστημάτων εν καιρώ.
Ουκ ολίγες περιπτώσεις ασθενών με Ψωριασιακή αρθρίτιδα και διαβήτη κλπ.

Βέβαια, σίγουριά δεν υπάρχει πουθενά.

Το μόνο που θα ήθελα να πώ είναι πως μετά απο τόσα χρόνια στις ρευματολογικές κλινικές, και μιλώντας με τους ασθενείς, η πλειοψηφία πήγαινε πρώτα στον ορθοπαιδικό και μετά σε ρευματολόγο.
Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι ορθοπαιδικοί προτείναν ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ στην πάσχουσα άρθρωση για αφαίρεση του υγρού και αφού σε λίγο καιρό ξαναπρηζόταν, τότε, κάποιοι τους παρεπεμπαν στον ρευματολόγο......κάποιοι άλλοι συνέχιζαν να παρακεντίζουν (!!)

Ε λοιπόν, αυτή η παρακέντηση (έστω και η μία, πχ. εγώ δεν έχω κάνει ποτέ) , εφόσον πάσχεις απο ρευματοειδή αρθρίτιδα και όχι απο κάποια κάκωση της άρθρωσης, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

καλή δύναμη σε όλους :smile-muscle:
 #105412  από billios
 Τετ Αύγ 20, 2014 11:21 pm
Μεταξυ αλλων υπαρχουν συμπτωματα που ειναι κοινα και σε μια τετοια περιπτωση δυσκολευεσαι εξαιρετικα να καταλαβεις ποια απο τις δυο ευθηνεται και με τι να το παλεψεις,με 3-5g κορτιζονη ή μεγαλυτερη δοση ναπροσιν !