mpogiati έγραψε:Συνχομπίστες καλησπέρα,
σας γράφω για να που εκφράσετε τις γνώμες σας - εμπειρίες σας μιας και είμαι σχετικά νέος στο χόμπυ της πάθησης. (σε 3 μήνες κλείνω χρόνο). Πριν τη διάγνωση έκανα χορούς (παραδοσιακούς) τους οποίους και συνεχίζω μιας και μου ξεκουράζουν το μυαλό και με βοηθούν να ξεφύγω.
πρόσφατα μου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να αρχίσω το μπάσκετ ξανά έπειτα από πολλά χρόνια απραξίας.
ποια είναι η γνώμη σας και οι εμπειρίες σας από τέτοιου είδους ασκήσεις;
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για μας (τους συνχομπίστες), από την άποψη ότι κρατάμε τους νευρικούς ιστούς σε εγρήγορση, όταν βέβαια δεν ξεπερνάμε τις κόκκινες γραμμές μας.
Η άθληση (jogging, κολύμβηση, ποδόσφαιρο και μπάσκετ) ήταν μέρος τις ζωής μου σε καθημερινή βάση, μέχρι την διάγνωσή μου το 2004 και τις απανωτές υποτροπές, όπου το γύρισα σε καθημερινή βάση στο περπάτημα, και μετρίασα σημαντικά τις αθλητικές δραστηριότητες του παρελθόντος. Το 2010 και αφού υποβλήθηκα στην θεραπεία της ΧΕΝΦΑ (CCSVI), μπόρεσα και επέστρεψα στα γνωστά λημέρια του αθλητισμού μς άφθονο πάσκετ και ποδόσφαιρο, αλλά πλέον με πολύ σοφά όρια, και προπάντως με γνώμονα να μην στρεσάρομαι για την νίκη (άρα να μην υπερβάλω στις προσπάθειες μου) και να παίζω για την διασκέδαση.
Το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ. Θέλω να παίξω μπάσκετ; Δεν θα πρότεινα τον πρωταθλητισμό σε ομάδα. Παίζω 3-4 έντονα μονά, τύπου streetball, αλλά ποτέ σε θερμοκρασίες πάνω από τους 25-27 βαθμούς διότι κινδυνεύουμε να φουντώσουμε συμπτώματα και υποτροπή (Η κολύμβηση το καλοκαίρι πιστεύω είναι το μόνο που χρειαζόμαστε, διότι γυμνάζουμε όλο το σώμα μας και το δροσίζουμε παράλληλα).
Το επίσης πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια άθληση,
είναι να βλέπουμε πως είμαστε τις επόμενες δύο μέρες. Εαν νιώθεις έντονη κόπωση και ένα ασ' το πούμε ελαφρύ πονοκέφαλο, κάτι συμβαίνει με το κυκλοφορικό, κάτι που σε εμένα προσωπικά (και αρκετούς φίλους και φίλες) συνόδευε την ΣΚΠ μέχρι την διόρθωσή της.
Η έντονη άθληση το βγάζει ευκολότερο στην επιφάνεια.
Ένα σύντομο ιστορικό μου και εικόνες της βουλωμένης φλέβας (ΧΕΝΦΑ) μπορείς να δεις εδώ:
viewtopic.php?p=41231#p41231
Αυτή η "στένωση" με επηρέαζε πολύ στις αθλητικές μου επιδόσεις, ειδικά τις επόμενες δύο μέρες που χρειαζόμουν καλή ανάρρωση για να συνεχίσω να αθλούμε, ανάρρωση που δεν χρειάζομαι πια.
Καλή δύναμη mpogiati και καλούς αυγουστιάτικους παραδοσιακούς χορούς, είναι κάτι που λατρεύω επίσης και όποτε μου δίνεται η ευκαιρία τους τιμώ με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, νιωθοντας το ίδιο ευεργετικά στο μυαλό.

“Η φύση θεραπεύει, η επιστήμη καθοδηγεί, η πίστη ολοκληρώνει.”