• Συσχετισμός διατροφής και σκλήρυνσης κατά πλάκας

  • Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
Βότανα, διατροφή, βιταμίνες, αντιοξείδωση, ευεργετική σωματική άσκηση, δραστηριότητες, κίνηση.
 #98690  από Μαρία
 Κυρ Ιαν 12, 2014 1:35 am
Πρωτη φορα ακουω οτι ο σιδηρος κανει κακο στη σκπ....!
Τωρα που εγω ειμαι εγκυος και πρεπει να τρωω τροφες με πολυ σιδηρο τι να κανω αραγε?
Για αλλη μια φορα μπρος γκρεμος.....ουφ
 #98702  από Κώστας
 Κυρ Ιαν 12, 2014 1:30 pm
Tom ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο.

Διαβάζοντάς το μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες

Οι διατροφικές συμβουλές ξεκινούν λέγοντάς μας πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, αλλαντικά, λουκάνικα, αυγά, πλήρες γάλα, τυρί, πλήρες γιαούρτι, μαγιονέζα, βούτυρο, μπισκότα, γλυκά, παγωτά, σνακ (π.χ. γαριδάκια), τυποποιημένα τρόφιμα και στα τηγανιτά τρόφιμα.

Παρακάτω μας συμβουλεύει πως πρέπει ν΄αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμίνης D η οποία βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα και τα παράγωγα τους καθώς και πως πρέπει να αυξάνουμε τη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως Β6 και Β12, που βρίσκονται επίσης στα ζωικά τρόφιμα και τα παράγωγα τους.

Προτείνει επίσης πως πρέπει ν΄ αυξήσουμε την κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια και τα οποία καταστρέφονται με το μαγείρεμά τους. Γι΄ αυτό μας συνιστά να παίρνουμε Ω3 σε συμπληρώματα. Μα πριν από λίγο καιρό βγήκε μία έρευνα που είπε πως η κατανάλωση Ω3 συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη, γι΄ αυτό καλό είναι ν΄ αποφεύγονται.

Λέει προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο όπως το κόκκινο κρέας και ακριβώς δίπλα υπάρχει συνταγή για νουα κατσαρόλας λεμονάτο τη στιγμή που απαγορεύεται το μοσχαρίσιο κρέας αλλά και η συνδιαστική χρήση λεμονιού. Βέβαια δεν παραλείπει να δίνει κάποιες συμβουλές για την κατανάλωσή του.

Συμβουλεύει την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D, η οποία βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα και τα παράγωγα τους.

Προσωπικά :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars:

Και βέβαια υιοθετεί απροβλημάτιστα την άποψη πως το ανοσοποιητικό σύστημα στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει έναν ή περισσότερους ιούς, δεν αναγνωρίζει τα υγιή κύτταρα και ιστούς και επιτίθεται σε αυτά.
Μα είναι δυνατόν αυτό το θαύμα που λέγεται ανθρώπινος οργανισμός να κάνει τέτοιο τραγικό και κραυγαλέο λάθος;!

Η εικασία αυτή μου θυμίζει κάποιους επιστήμονες που ακόμα αναρωτιούνται αν υπάρχει ζωή σε άλλους γαλαξίες. Αν είναι δυνατόν να είμαστε τα μόνα έμβυα ανάμεσα σε δισεκατομμύρια γαλαξίες σε ολόκληρο το σύμπαν ή έστω και στον δικό μας!!!!
 #98717  από tom80
 Κυρ Ιαν 12, 2014 7:14 pm
Ο σίδηρος όπως και ο χαλκός λειτουργούν ως καταλύτες οξειδωτικών αντιδράσεων προωθώντας τους μηχανισμούς παθογέννησης των ελεύθερων ριζών και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με ΠΣ. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφερθώ για το ρόλο του σιδήρου στην ΧΕΝΦΑ….
Οι συμβουλές που δίνει για τη μείωση της απορρόφησης του σιδήρου (π.χ. κατανάλωση γαλακτοκομικών) είναι πολύ καλές. Να συμπληρώσω ότι και οι τανίνες του κόκκινου οίνου εμποδίζουν την απορρόφηση του Fe. Και φυσικά μην τρως κρέας με ακτινίδιο που έχει 6 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιτ. C από το πορτοκαλί.
Σημείωσε ότι το σπανάκι δεν έχει σίδηρο.

Όταν μιλάμε για Κορεσμένα, μιλάμε για λιπαρά οξέα (ΛΟ) που βρίσκονται στην λιπαρή ύλη του τροφίμου ζωικής προέλευσης. Αν απομακρύνεις το λίπος από το κρέας μπορείς αποφύγεις πλήρως τα κορεσμένα ΛΟ και να λάβεις όλα τα ευεργετικά συστατικά του κρέατος Βιτ. D, B12, B6, χολίνη, ινοσινη κ.α. Τα κορεσμένα κατηγορούνται κυρίως για την αύξηση της χοληστερίνης και προβλήματα του καρδιοαγγειακού συστήματος τα οποία εμμέσως δημιουργούν πρόβλημα στο ΚΝΣ.
Αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα με την καρδιά του και την χοληστερίνη, μπορεί να καταναλώνει μικρή ποσότητα κορεσμένων από το κρέας χωρίς να κινδυνεύει να αποκτήσει πρόβλημα στο μέλλον. Φυσικά τρόφιμα όπως μαγιονέζα, βούτυρο, μπισκότα, γλυκά, παγωτά, σνακ (π.χ. γαριδάκια), τυποποιημένα τρόφιμα και γλυκά που είναι γεμάτα κορεσμένα , δεν σου προσφέρουν απολύτως τίποτα πρέπει να αποφεύγονται πλήρως.
Το άρθρο γράφει να πολύ καλό τρόπο για να αποφύγεις τις τοξίνες από νεφρούς και συκώτι ζώων 2 τρόφιμα απολύτως απαραίτητα κατά την προσωπική μου άποψη για τη διατροφή ασθενών με ΠΣ.
Γράφει: “ Η λύση είναι το βράσιμο, πετώ το νερό, βράσιμο και μετά μαγείρεμα.
Ουσιαστικά είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος εκχύλισης των υδροδιαλυτών τοξινών που τελικά απομακρύνονται. Φυσικά μπορείς να αγοράσεις Επώνυμο (όσο μεγαλύτερη η εταιρία τόσο πιο ασφαλές), τυποποιημένο βιολογικό συκώτι που δεν θα έχει σίγουρα τοξίνες διότι έχει ελεγχθεί.
Σχετικά με τα Ω3, προτείνει εκτός από συμπληρώματα (που είμαι και εγώ 100% ΚΑΤΑ) και το μουρουνέλαιο καθώς και τα εμπλουτισμένα με αυτά τρόφιμα (π.χ. το Becel-μαργαρίνη, αυγά με Ω3 που έδωσαν στις κοτούλες λιναρόσπορο) όπως και τα καρύδια τα οποία αποτελούν άριστη πηγή Ω3.
Οπότε για μένα δεν υπάρχουν αντιφάσεις στο άρθρο…
 #98731  από Κώστας
 Κυρ Ιαν 12, 2014 11:49 pm
Άρα μπορούμε να τρώμε κρέας αρκεί να μην έχει λίπος κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να αποφεύγεται.
Tom ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.