• Ερωτηση σχετικά με την παρακέντηση

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #98205  από greekinholland
 Σάβ Δεκ 28, 2013 12:24 am
Νεός στην ιστορία της ΣΠΚ με 1000 ερωτήσεις, στο νοσοκομείο στην Ολλανδία που είχα κάνει εισαγωγή και διαγνώστηκα με ΣΚΠ , ο νευρολόγος έκανε πέντε προσπάθειες μέσα σε 2 μέρες για να πάρει το υγρό από την σπονδυλική στήλη. Τελικά δεν τα κατάφερε και σημειωτέον χωρίς τοπική αναισθησία, οπότε ο πόνος ήταν πραγματικά φρικτός. Στην τελευταία προσπάθεια μου λεει η εξέταση αυτή θα έπρεπε να γίνει αλλα οταν δεν είναι εφικτό, θα σχηματίσουμε εικόνα από το σύνολο των εξετάσεων για να αποφασίσουμε τη θεραπεία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο ασφαλες είναι χωρίς αυτή την εξέταση να προχωρήσουμε στην ενδεδειγμένη θεραπεία. Το επόμενο ραντεβού μου είναι 31 Δεκεμβρίου που θα έχουμε και το σύνολο των εξετάσεων και θα μιλήσουμε και για το θεραπευτικό σχήμα.
 #98206  από Φαίδρα
 Σάβ Δεκ 28, 2013 1:30 am
Καλησπέρα καλως ήρθες και χρόνια πολλά!

Μην αγχώνεσαι για τη παρακέντηση. Λυπάμαι που πέρασες όλη αυτή τη ταλαιπωρία και χωρίς αποτέλεσμα μα η εξέταση αυτή δεν είναι υποχρεωτική ούτε για την διάγνωση της νόσου ούτε για την επιλογή "θεραπείας". Προσωπικά δε την έκανα όταν μου είπαν πως δεν απαραίτητη και μπορεί να είναι κι επικίνδυνη :shock:
Επίσης, νιώθω την ανάγκη να σου πω πως ούτε το να λάβεις κάποια "θεραπεία" είναι απαραίτητο. Δεν προσπαθώ να κάνω τον ιατρό, απλώς συμβουλεύω να ψάξεις εδώ στο φόρουμ είμαι σίγουρη πως θα βρεις αρκετές πληροροφορίες για τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Στο λέω γιατί σου ανέφερε πως σου κάνει εξετάσεις για την επιλογή της "θεραπείας". Αρκετοί πάσχοντες εμφανίζουν μεμονομένα περιστατικά (υποτροπές) αρκετά σπάνια είτε και μόνο 1 ή 2 και μετά τίποτα. Τα περισσότερα φάρμακα έχουν ως σκοπό να μειώσουν (ή να μην γίνονται αντιληπτές) οι υποτροπές. Προσωπικά είμαι διεγωνσμένη 2 χρόνια και μετά τη διάγνωση είχα μόνο μια υποτροπή που έφυγε με κορτιζόνη. Δε μετανιώνω που δεν έβαλα στον οργανισμό μου τα χημικά φάρμακα, ταλαιπωρόντας τον. Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι μοναδική ειδικά σε αυτή τη πάθηση. Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι να το ψάξεις και να μην θεωρήσεις δεδομένο πως αυτό που θα σου πει θα είναι και αυτό που θα "πρέπει" να ακλουθήσεις. Είναι επιλογή σου, μπορείς πάντα να πάρεις κι άλλες γνώμες και να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως ΔΥΣΤΗΧΩΣ αρκετοί (ευτυχώς όχι όλοι) ιατροί ενδιαφέρονται περισσότερο για τη τσέπη τους δηλαδή ποιά φαρμακευτική τους δίνει τα περισσότερα για να συνταγογραφούν το δικό της φάρμακο.

Καλή δύναμη εύχομαι, ψάξε διάβασε κι εμείς εδώ είμαστε. Και πάλι χρόνια πολλά! :occasion-santa:
 #98207  από greekinholland
 Σάβ Δεκ 28, 2013 2:00 am
Ευχαριστώ πολύ Φαίδρα για την απάντησή σου, είμαι στο εξωτερικό βέβαια κι εδώ τουλάχιστον δεν είναι τόσο μπάχαλο ακόμα. Με το γιατρό μου έχουμε μιλήσει πολύ και θα μιλήσουμε ακόμα περισσότερο πριν καταλήξουμε σε τυχόν θεραπεία και φυσικά είμαι χαρούμενος που βρήκα αυτό το φόρουμ με τόσες χρήσιμες πραγματικά πληροφορίες. Απλά σε κάποια από τις κουβέντες μας μου ανέφερε ποιές είναι οι προσφερόμενες μέχρι τώρα θεραπείες. Να είμαστε καλα να παλευουμε αυτή τη νέα περιπέτεια στη ζωή μας. Με το καλό ο καινούργιος χρόνος και ψηλά το κεφάλι. :D
 #99931  από mlkos
 Τετ Φεβ 19, 2014 10:40 am
Εχω κανει δυο παρακεντησεις μεσα σε τρεις μηνες. (Ιαν. 13 και Φεβρουαριος 13)
Η πρωτη στην Κυπρο οπου ο νευρολογος εσπασε καποιο αγγειο και αναγκαστηκε να καλεσει αναισθησιολογο να το κανει (....) και στις δυο προσπαθειες χορηγηθηκε τοπικα ξυλοκαινη (οχι οτι βοηθησε αλλα...).
Στην δευτερη περιπτωση στο Αττικο η ασκουμενη νευρολογος χωρις αναισθητικο τα καταφερε μεσα σε 5 λεπτα.... Ο πονος ηταν δυνατος αλλα οχι δυσβασταχτος λιγοτερο στο Αττικο χωρις αναισθητικο απ οτι στην Κυπρο....
Γεια στα χερακια της ιατρου....
Συμπερασμα: Ειτε πιανουν τα χερακια ειτε οχι....
Ξεχασα να αναφερω οτι στην πρωτη βρεθηκαν 30 λευκα κυτταρα ενω στην δευτερη μονο 3, κατι που υπεδειξε οτι δεν ειχα ΣΚΠ αλλα adem.
Τελικα ειχα σκληρηνση οποταν η παρακεντηση δεν ειναι κατι το καταληκτικο.....
 #99984  από kostasp
 Τετ Φεβ 19, 2014 11:36 pm
Παρακέντηση έκανα στο αιγινητιο το 2009 και αυτό απλά Για να είμαι 100% ότι πάσχω από σκλήρυνση όχι ότι ήταν απαραίτητο απλά το έκανα για εμένα η διαδικασία ήταν 3 λεπτά μια σουβλια στην μεση και αυτό ήταν μπρούμυτα μετά για 8 ωρες και μετά ο επόμενος . Πάντως στο ααιγινητιο τους είδα πολύ άνετους και εξοικιωμενους με αυτην την εξεταση και γιατροί αλλά και μαθητουδια δεν είναι ομως αναγκαίο και όπως μου είχαν πει τότε ότι μπορεί να κάνεις παρακέντηση και να μην δείξει τίποτα