• ειναι κ αυτά συμπτώματα?

• Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα ποικίλα συμπτώματα και τις υποτροπές που προκαλεί η ΣΚΠ.
 #97445  από adrCy
 Τετ Δεκ 04, 2013 8:34 pm
καλησπέρα, δεν έχω γράψει ξάνα, ωστόσο μπαίνω και διαβάζω διάφορα όποτε μπορώ.

θα ήθελα να ρωτήσω αν οι πονοκεφάλοι και έλλειψη συγκέντρωσης είναι συμπτώματα σκπ.
Παρατήρησα οτι στις διαλέξεις του πανεπηστημίου δεν ειμαι ποτέ 100% συγκεντρωμένος στο τι λέει ο καθηγητής, και το ίδιο συμβαίνει και στις εξετάσεις. δηλ να πρέπει να σκεφτώ για να λύσω κάποια θέματα και το μυαλό μου να μην θέλει να σκεφτεί, ή ακόμη για πράγματα που έχω διαβάσει να κολλάω και να τα ξεχνάω..
(δεν προσπαθω να δω αν έχω σκπ, έχω ήδη διαγνωστεί με σκπ το καλοκαίρι που μας πέρασε)

θα μπορούσα βέβαια να ρωτήσω κατευθείαν το γιατρό μου αλλα επειδή είμαι από Κύπρο και σπουδάζω Ελλάδα δεν έχω συχνή επαφή μαζί του..
 #97446  από κατερινα 55
 Τετ Δεκ 04, 2013 9:04 pm
adrCy :smile-hi: Καλησπέρα..
Θυμάμαι ότι όταν διαγνώσθηκα,μια από τις ερωτήσεις της νευρολόγου,ήταν άν είχα πονοκεφάλους (ναι είχα)και αν είχα έλλειψη συγκέντρωσης.Οπότε μάλλον είναι κι αυτά συμπτώματα.
 #97447  από desie manous
 Τετ Δεκ 04, 2013 9:51 pm
δεν γνωριζω αν οσα περιγραφεις ειναι συμπτωματα η οχι μπορω μονο να σου πω πως ενα χρονο τωρα που εχω διαγνωστει παθαινω διαφορα τα οποια αποδιδω στη νοσο κ αργοτερα καταλαβαινω πως τα εχει κι αλλος κοσμος που δεν νοσει με σκπ.και μονο το σοκ που περναει κανεις μαθαινοντας οτι πασχει απο μια χρονια κ ανιατη ασθενεια μπορει να σου προκαλεσει πονοκεφαλους κ αδυναμια συγκεντρωσης.κατα τα αλλα keep your spirits high και να σαι καλα.
 #97448  από adrCy
 Τετ Δεκ 04, 2013 10:07 pm
ευχαριστώ για τι απαντήσεις! το θέμα είναι οτι είτε συμπτώματα της σκπ είτε όχι πως μπορώ να το αντιμετωπίσω? διατροφή, φάρμακα, βιταμίνες? δε ξέρω..
 #97457  από desie manous
 Πέμ Δεκ 05, 2013 7:55 am
τα φαρμακα ειναι κατι που σιγουρα πρεπει να συζητησεις με το γιατρο σου.μονο αυτος μπορει να σου πει.οσο για τα υπολοιπα ολοι οσοι εχουμε αυτο το πραγμα θα σου πουμε σιγουρα ξεκουραση, οχι αγχος(οξυμωρο),καλη διατροφη,κι αν επιθυμεις συμπληρωματα διατροφης για να ενισχυσεις τον οργανισμο σου.εγω παιρνω ιχθυελαιο,κουρκουμινη,βιταμινη Ε,Β12,βασιλικο πολτο κατα καιρουςκσπιρουλινα στα πολυ νταουν μου.απ οσο ρωτησα 3 διαφορετικους νευρολογους μου ειπαν να κανω οτι νομιζω οτι με βοηθαει δηλαδη ολα αυτα τα θεωρουν αφενος ακινδυνα αλλα αφετερου ανευ σημασιας.ομως κανοντας τα εγω νιωθω καλυτερα,οτι βοηθαω τον εαυτο μου,οποτε.....ξερω καλα οτι δεν ειναι ευκολο να συνηθισεις στην ιδεα οτι καποια πραγματα εχουν αλλαξει(εισαι κ νεο παιδι)ομως να θυμασαι οτι οι αλλαγες γινονται ΠΑΝΤΑ για καλο! :happy-cheerleadersmileygirl:
 #97468  από adrCy
 Πέμ Δεκ 05, 2013 12:24 pm
τα μόνα συμπληρώματα διατροφής που παίρνω είναι ωμεγα 3-6 και αντιοξειδωτικά. και προσέχω και τη διατροφή μου όσο μπορώ (αποφυγή γαλακτοκομικών, κόκκινου κρεατος και γενικα λιπαρά). βασικά αυτά είναι και η μόνη θεραπεία που κάνω για την ώρα. Τέλοσπαντων σε 2-3 εβδομάδες λογικά θα συναντηθώ με το γιατρό μου οπότε θα συζητήσουμε για το τι θα ακολουθήσει!
desie manous έγραψε:ξερω καλα οτι δεν ειναι ευκολο να συνηθισεις στην ιδεα οτι καποια πραγματα εχουν αλλαξει(εισαι κ νεο παιδι)ομως να θυμασαι οτι οι αλλαγες γινονται ΠΑΝΤΑ για καλο! :happy-cheerleadersmileygirl:
η αλήθεια είναι οτι το πανεπιστήμιο με νοιάζει περισσότερο απο τη ΣκΠ χώρις να εννοώ οτι αμελώ την κατάσταση μου, απλα η ΣκΠ και οι αλλαγές δεν με αγχώνουν (για την ώρα?)
 #97470  από Φαίδρα
 Πέμ Δεκ 05, 2013 1:55 pm
Είναι και τα δυο συμπτώματα ναι. Αν και μπορούν να έχουν αρκετές αιτίες, η έλλειψη συγκέντρωσης και η "θολούρα" του μυαλού ήταν μεγάλα προβλήματα για 'μένα τα οποία εξαφανίστηκαν μετά την επέμβαση ΧΕΝΦΑ. Έτσι επέλεξα να το αντιμετωπίσω και είχε αποτέλεσμα.
Χαίρομαι που διαβάζω πως παίρνεις αντιοξειδωτικά και προσέχεις τη διατροφή σου! Σίγουρα βοηθάνε στη γενική κατάσταση! :happy-cheerleadersmileygirl:
Ελπίζω ο ιατρός σου να μη σου προτείνει "θεραπεία" με χημικά φάρμακα.
Κράτα μας ενήμερους και καλώς ήρθες στο φόρουμ! :smile-hi:
 #97474  από costas1968
 Πέμ Δεκ 05, 2013 3:29 pm
adrCy έγραψε:καλησπέρα, δεν έχω γράψει ξάνα, ωστόσο μπαίνω και διαβάζω διάφορα όποτε μπορώ.

θα ήθελα να ρωτήσω αν οι πονοκεφάλοι και έλλειψη συγκέντρωσης είναι συμπτώματα σκπ.
Παρατήρησα οτι στις διαλέξεις του πανεπηστημίου δεν ειμαι ποτέ 100% συγκεντρωμένος στο τι λέει ο καθηγητής, και το ίδιο συμβαίνει και στις εξετάσεις. δηλ να πρέπει να σκεφτώ για να λύσω κάποια θέματα και το μυαλό μου να μην θέλει να σκεφτεί, ή ακόμη για πράγματα που έχω διαβάσει να κολλάω και να τα ξεχνάω..
(δεν προσπαθω να δω αν έχω σκπ, έχω ήδη διαγνωστεί με σκπ το καλοκαίρι που μας πέρασε)

θα μπορούσα βέβαια να ρωτήσω κατευθείαν το γιατρό μου αλλα επειδή είμαι από Κύπρο και σπουδάζω Ελλάδα δεν έχω συχνή επαφή μαζί του..

Ναι είναι αλλά:
1.Πονοκέφαλο κάνει μια σειρά αιτών (κούραση, απέχθεια σε κάτι που κάνεις και δεν σ αρέσει αλλά είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις, αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά....)
2.Σχετικά με την έλλειψη ...σκέψης ή να ξεχνάς κάτι που το έχεις διαβάσει πρόσφατα:Πολλές φορές μου συμβαίνει και μένα. Ίσως να οφείλεται στην σκπ αλλά υπάρχει και κάτι πιο απλά...Να μν σε ενδιαφέρουν πραματα που διαβάζεις , ασκήσεις που προσπαθείς να λύσεις. Να τα θεωρείς βαρετά.Υποθέτω ότι άλλα πράματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο ίσως να μν σε κουράζουν τόσο και ίσως να μν τα ξεχνάς εύκολα (όπως λες..).
Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι συνήθως πράματα που κάνουμε και μας αρέσουν, μας γεμίζουν και μας γοητεύουν αλλά και τα κάνουμε με ενθουσιασμό δεν τα..ξεχνάμε ούτε μας πονοκεφαλιάζουν....
Μην τα σκέφτεσαι όλα με λεπτομέρειες.Κάνε πράματα που σου αρέσουν, που σε ευχαριστούν.Φρόντισε να ξεκουράζεις το μυαλό σου και την ψυχή σου σε τακτά διαστήματα.
Α και για την ενδυνάμωση της μνήμης καθημερινά 1-2 κουταλιές ταχίνι!!!
Εγγύηση!!!!
Εννοείται βέβαια ότι μιλάς και με τον γιατρό σου.Εμείς εδώ εμπειρίες και βιώματα αναφέρουμε.Τα παραπάνω είναι δικά μου βιώματα 22 χρόνων που συνυπάρχω έγω και η σκπ!!!!
Και να χαμογελάς, να βλέπεις κωμωδίες, κινούμενα σχέδια, να γίνεις πιο αναίσθητο άτομο (όχι ανεύθυνο)!!!!
KEEP WALKING.....
:smile-brokenheart: :smile-heart: :smile-brokenheart: :smile-heart: :smile-cash: :smile-cash: :smile-drink: :smile-drink: :smile-drink: :smile-drink: :smile-drink:
 #97476  από Φαίδρα
 Πέμ Δεκ 05, 2013 3:53 pm
costas1968 έγραψε: 2.Σχετικά με την έλλειψη ...σκέψης ή να ξεχνάς κάτι που το έχεις διαβάσει πρόσφατα:Πολλές φορές μου συμβαίνει και μένα. Ίσως να οφείλεται στην σκπ αλλά υπάρχει και κάτι πιο απλά...Να μν σε ενδιαφέρουν πραματα που διαβάζεις , ασκήσεις που προσπαθείς να λύσεις. Να τα θεωρείς βαρετά.Υποθέτω ότι άλλα πράματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο ίσως να μν σε κουράζουν τόσο και ίσως να μν τα ξεχνάς εύκολα (όπως λες..).
Άλλο πράγμα να μη θέλεις να προσέξεις και να μπορείς κι άλλο να μπορείς, να προσπαθείς αλλά να βλέπεις πως "κάτι δε πάει καλά". Νομίζω μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά όσοι το έχουμε ζήσει. Όταν ξεχνάς τι μόλις άκουσες σε μια συζήτηση που σε ενδιαφέρει με έναν φίλο σου, ενώ η σκέψη σου και η προσοχή σου ήταν παρούσα, όταν έχεις δυσκολία να θυμηθείς απλά καθημερινά πράγματα που παλαιότερα δεν χρειαζόσουν καμία προσπάθεια, όταν χάνεις τον ειρμό σου στη μέση της πρότασης ή όταν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις εύκολα, βασικά πράγματα τότε κάτι συμβαίνει. Και επειδή μια ΣΚΠ την έχουμε είναι λογικό να την υποπτευθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ούτε οτι συμβαίνει σε αρκετούς από εμάς, ούτε οτι μετά τη ΧΕΝΦΑ, ξαφνικά εξαφανίζονται τέτοια προβλήματα σε μεγάλο ποστοστό ασθενών.
 #97480  από adrCy
 Πέμ Δεκ 05, 2013 6:12 pm
Φαίδρα έγραψε:
costas1968 έγραψε: 2.Σχετικά με την έλλειψη ...σκέψης ή να ξεχνάς κάτι που το έχεις διαβάσει πρόσφατα:Πολλές φορές μου συμβαίνει και μένα. Ίσως να οφείλεται στην σκπ αλλά υπάρχει και κάτι πιο απλά...Να μν σε ενδιαφέρουν πραματα που διαβάζεις , ασκήσεις που προσπαθείς να λύσεις. Να τα θεωρείς βαρετά.Υποθέτω ότι άλλα πράματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο ίσως να μν σε κουράζουν τόσο και ίσως να μν τα ξεχνάς εύκολα (όπως λες..).
Άλλο πράγμα να μη θέλεις να προσέξεις και να μπορείς κι άλλο να μπορείς, να προσπαθείς αλλά να βλέπεις πως "κάτι δε πάει καλά". Νομίζω μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά όσοι το έχουμε ζήσει. Όταν ξεχνάς τι μόλις άκουσες σε μια συζήτηση που σε ενδιαφέρει με έναν φίλο σου, ενώ η σκέψη σου και η προσοχή σου ήταν παρούσα, όταν έχεις δυσκολία να θυμηθείς απλά καθημερινά πράγματα που παλαιότερα δεν χρειαζόσουν καμία προσπάθεια, όταν χάνεις τον ειρμό σου στη μέση της πρότασης ή όταν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις εύκολα, βασικά πράγματα τότε κάτι συμβαίνει. Και επειδή μια ΣΚΠ την έχουμε είναι λογικό να την υποπτευθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ούτε οτι συμβαίνει σε αρκετούς από εμάς, ούτε οτι μετά τη ΧΕΝΦΑ, ξαφνικά εξαφανίζονται τέτοια προβλήματα σε μεγάλο ποστοστό ασθενών.
καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις και συμβουλές σας!

Φαίδρα αυτό ακριβώς που λες ειναι που μου συμβαίνει! είναι λες και το περιγράφεις για μενα. επίσης όταν λές θεραπεία με χημικά εννοείς τα γνωστα gιlenya, tysabri κλπ? (τα οποία γνωστά εγώ δεν ξέρω αλλά βλέπω πολλους που τα αναφέρουν στο φόρουμ)

Κώστα όλα αυτά που λες είναι σωστά, αλλά εγώ συγκρίνω καταστάσεις πριν τη ΣκΠ και μέτα. Παλιοτερα αν μου ελεγες να μάθω κάτι που δε μου άρεσε αλλά έπρεπε να το μάθω, τότε θα το διάβαζα (βαριεστημένα μεν) αλλά θα το είχα μάθει. Τώρα όμως, πράγματα που μου αρέσουν και θέλω να τα μάθω, δυσκολέυομαι να κρατήσω τη σκέψη μου και τη συγκέντρωση μου σε αυτά για αρκετή και συνεχόμενη ώρα. Βέβαια εννοείτε οτι όσο πιο ξεκούραστος είμαι τόσο πιο καλή ειναι η συγκεντρωση κ η μνημη μου, αλλά και παλι δεν είναι αρκετό.
αυτο με την ταχινι ομολογώ πως δεν το ήξερα, και απο τα αυριο κιόλας θα παω στο σουπερ μαρκετ να πάρω!