• Αφιερωμένο σε όσους "μεγάλωσαν" πριν το 1985

• Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Αναρτήσεις και συζητήσεις άσχετες με την νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #6199  από princeofathens2004
 Τρί Ιουν 23, 2009 12:35 am
(Για να θυμούνται οι "μεγάλοι" και να αναπολούν και για να μαθαίνουν οι "μικροί" και να ζηλεύουν)

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή, περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, έπρεπε να έχουμε δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.
Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους.
Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.
Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δε γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δε μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά.

Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους». Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου.

Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλο και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.

Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

Δεν είχαμε Playstation 1-2-3, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet.
Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα, γκαζάκια ... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.

Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.

Θεέ μου!

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Τα αγόρια ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας sms.

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία, υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.

Αν και εσύ είσαι από τους «παλιούς» ... συγχαρητήρια!
Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί ... !
 #6203  από elena
 Τρί Ιουν 23, 2009 8:43 am
Πόσο δίκιο έχεις σε αυτά που γράφεις!!!!
τι μου θύμησες τώρα!!!θυμάμαι μια φορά σε ένα τέτοιο αυτοσχέδιο όχημα,είχα μπει για να κατέβω την κατηφόρα του δρόμου ,τι φρένα?τα πόδια βάζαμε κάτω!!!κατεβαίνοντας λοιπόν ,στριβω κάποια στιγμή ,και πέφτω πάνω στις τριανταφυλλιές της γειτόνισας...είχα τον πόνο μου από τα αγκάθια ,είχα και την γειτόνισα που φώναζε για τα λουλούδια της...
τότε δεν υπήρχαν μάντρες και κλειστές πόρτες....

και αν βγαίναμε ,και δεν βρίσκαμε τους φίλους μας ,πηγαίναμε στην πάνω γειτονιά...στην κάτω γειτονιά ...κάπου θα τους βρίσκαμε :D
ένα βράδυ παίζαμε κρυφτό...έψαχνα καλό μέρος για να κρυφτώ...και μπήκα μέσα σε ένα βαρέλι...
το βαρέλι όμως είχε ασβέστη με νερό...έκαψα τα πόδια μου!!!τι γιατρό...λάδι φαγητού μου έβαλαν!!!
και μια άλλη φορά ένας φίλος,έπεσε από μία μάντρα έσπασε το πόδι του...τι να κάνουμε?
αφού συνεδριάσαμε καμμιά ώρα...τον βάλαμε πάνω στο ποδήλατο και συνοδεία όλων μας τον πήγαμε σπίτι του....δεν είναι τίποτα είπαμε στην μαμά του :D

και αργότερα τις χορεσπερίδες που διοργάνωνε η κάθε τάξη ,στο γυμνάσιο και στο λύκειο,σε ντισκοτέκ?λαχτάρα να πάμε!!!και τι ωραία που περνάγαμε!!!
τα πρώτα φλέρτ!!!τα πρώτα ραντεβού!!!

αναμνήσεις ,αναμνήσεις,όμορφες αναμνήσεις όμως!!!!
τι καλά που μας τα θύμησες :!: :!: :!: :!:
 #6207  από aoratos
 Τρί Ιουν 23, 2009 9:45 am
Τα χρόνια αυτά ήταν καλά γιατί είχαμε ελάχιστα πράγματα και χαιρόμασταν καθετί καινούριο σε αντίθεση με τα σημερινά παιδιά που τα έχουν όλα γιατί τους τα προσφέρουμε όλα και δεν χαίρονται.
Ποιός δεν χάρηκε το πρώτο του ποδήλατο; (Τα σημερινά παιδιά έχουν ποδήλατο από πριν ξεκινήσουν να περπατάνε).
Ακόμα και την τηλεόραση (σημερινό χαζοκούτι) χαρήκαμε σε άσπρο-μαύρο και αργότερα την έγχρωμη. Εγώ θυμάμαι που περίμενα να δω τα αθλητικά στις 9.30 που τελείωναν οι ειδήσεις στο κρατικό κανάλι και να κοιμηθώ αμέσως μετά. (Τα σημερινά παιδιά έχουν αποβλακωθεί με την τηλεόραση).
Ποιός δεν έπαιζε ανέμελος κρυφτό σε αντίθεση με σήμερα που φοβάσαι να αφήσεις το παιδί έξω από το σπίτι.

Ένα πράγμα μόνο που ζηλεύω στα σημερινά παιδιά είναι ότι όταν είμασταν στην ηλικία τους είμασταν πιο "χαζά" από αυτά αλλά δεν θα άλλαζα τα υπόλοιπα γι αυτό.
 #6221  από elena
 Τρί Ιουν 23, 2009 12:11 pm
aorate,δεν είμαστε πιο χαζά ,είμαστε πιο <παιδιά>!!!απλά ζούσαμε την ηλικία που είμασταν!!!
δεν βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε....!!!
 #6320  από nikolaras
 Τετ Ιουν 24, 2009 1:48 pm
Wraia xronia pernousate mporw na pw oti zhleuw bebaia merika apo ayta ta ezhsa k egw opws kinigita krifta neratzopolemo (oxi petropolemo) k genikotera san pitsirikas perasa wraia paidika xronia ... to 1o m hlektroniko htan sta 13m to playstation :P
 #6348  από ΒΑΣΙΛΗΣ
 Τετ Ιουν 24, 2009 10:34 pm
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:

ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ- ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ. ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΟ 1987. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΦΑΕΙ ΧΕΡΙΑ ,ΠΟΔΙΑ . ΜΟΥΤΡΑ ,ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ........ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ :D :D ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΩ :cry: :cry: .

ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΠΟΛΩ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΡΩΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ......ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ :!: :!: . ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΩ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ... ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ .....ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ :o :o . ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΝΩ ΧΑΖΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΩ ΟΤΙ Π Ρ Ε Π Ε Ι ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ :D :D .
 #6457  από Στέφη
 Παρ Ιουν 26, 2009 1:12 pm
Αγαπητέ, prince!
Eίμαι κι εγώ αυτής της γενιάς κι έζησα παρόμοιες καταστάσεις μ΄αυτές που περιγράφεις. Παρ΄όλα αυτά δεν τη νοσταλγώ! Τουναντίον, αν γύριζε ο χρόνος πίσω και ξαναγινόμουν παιδί, θα προτιμούσα να ζω με τις σημερινές συνθήκες. Όχι ότι πέρασα άσχημα ή ότι στερήθηκα κάτι. Οι δικοί μου μου προσέφεραν ό,τι προσέφερε εκείνη η εποχή (από υλικής άποψης). Κι όμως, μου αρέσει περισσότερο η εποχή που διανύουμε τώρα, ίσως επειδή είμαι υπέρ της εξέλιξης, της τεχνολογίας, της προόδου γενικότερα. Πρεσβεύω ότι: κάθε αύριο και καλύτερα!!
 #6571  από butterfly-
 Κυρ Ιουν 28, 2009 8:18 pm
Δεν ξέρω πια εποχή είναι καλύτερη. Εκείνη που οταν εμείς ήμασταν παιδιά όλα ήταν πιο ξέγνοιαστα και αθώα, που παίζαμε ατέλειωτες ώρες στις αλάνες και δε φοβόμασταν να γυρίσουμε μόνα μας από το σχολείο στο σπίτι, δε φοβόμασταν να κυκλοφορίσουμε στους δρόμους, που όλα γύρω μας ήταν μια μεγάλη γειτονια και οι περισσότεροι γνωριζόμασταν.... ή΄η σημερινή με τα τόσα πολλά ερεθίσματα που έχουν τα παιδιά και τις τόσες πολλές επιλογές... Αλήθεια βλέποντας τις κόρες μου πώς σκέφτονται ΄και πώς αντριδρούν σε πάρα πολλά πράγματα (8 και 3 1/2 ετών) θεωρώ πως στην ηλικία τους εμείς ήμασταν "χαζά" .Εμείς παίρναμε ένα παιχνιδι το χρόνο, και το εκτιμούσαμε αυτά έχουν τόσα και τα θεωρούν δεδομένα. Σήμερα υπάρχει πληθώρα πραγμάτων όχι όμως ποιότητα ζωής. Τα παιδιά ζούν μέσα στο άγχος από πολύ μικρά να προλάβουν να κάνουν τα πάντα.(γλώσσες, αθλητισμό, μουσική, φροντιστήρια, παραστάσεις.....). Εχουν περισσότερες ευκαιρίες δεν έχουν όμως την αθωώτητα που είχαμε εμείς. Δεν παίζουν στις αλάνες και στον καθαρό αέρα. Είναι κλεισμένα σ' ένα διαμέρισμα "χρυσό κλουβί" - έχουν σχεδόν τα πάντα όχι όμως διαθέσιμους εύκολα τους φίλους τους...
Δεν ξέρω ποιά εποχή είναι καλύτερη. Θα κρατούσα την αθωώτητα της δικής μας εποχής, συνδυάζοντας όμως τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά σήμερα.
Βλέπετε; Σήμερα καθόμαστε σε μια οθόνη και μιλάμε με ¨φίλους" που δεν γνωρίζουμε κάν. ....
Φιλιά σε όλους ... Της παλιάς και της νέας γενιάς!
 #6819  από maraki12
 Σάβ Ιούλ 04, 2009 6:43 pm
Α ρε prince πόσο δίκιο έχεις...
Εκτός απ'τον πετροπόλεμο ;) , "αναγνωρίζω" κάθετι που αναφέρεις..
Ήμασταν η τελευταία γενιά που έπαιξε στους δρόμους :(

Μακάρι να βγαίνω κι εγώ σε λίγα χρόνια στο μπαλκόνι και να τσιρίζω στο γιο μου να μαζευτεί πάνω όπως έκανε κι η μάνα μου σε μένα. Το εύχομαι και το φοβάμαι ταυτόχρονα γιατί η αθωότητα εκεινων των χρόνων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν και τα "σημάδια" από ένα δίχρονο που ήδη καταφέρνει την οθόνη αφής του νητού(=κινητό) του πατέρα του μάλλον δεν είναι καλά ;)

Anyway σημασία έχει να περνάμε καλά σε κάθε εποχή.
Εγώ πάντως έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να προσπαθήσω να "δώσω" στο παιδί μου έστω κάποιες από αυτές τις "απλές" εμπειρίες που ζήσαμε. Πρέπει να σου πω δε, ότι είμαι η κακιά :shock: της υπόθεσης που επιμένω στους παπουδογιαγιαδες να μην του παίρνουν αχρείαστα δώρα και πράγματα..

Φιλιά!
Να περνάς καλά!!! :D
 #6859  από Nick
 Δευ Ιούλ 06, 2009 11:25 am
Εμένα πάλι μου αρέσει που σήμερα τα παιδιά μπορούν να τα έχουν όλα. Ποδήλατο από μικρά, κινητό για ασφάλεια, καλύτερες τηλεοράσεις, πιο ασφαλή παιχνίδια, οργανωμένους παιδότοπους και όχι επικίνδυνες αλάνες, ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ο τρόπος που όλα αυτά χρησιμοποιούνται. Γιατί όλα αυτά υπάρχουν για να γίνονται τα παιδιά εξυπνότερα και όχι πιο κακομαθημένα, για να μεγαλώνουν πιο σωστά και όχι πιο μαλθακά. Απλώς πιστεύω ότι οι δικοί μας γονείς που μεγάλωσαν μέσα στους πολέμους και τη φτώχια, στις δεκαετίες 40 και 50, μας μετέδωσαν άλλες αξίες όσον αφορά τη ζωή, τη σκέψη, το παιχνίδι. Ενώ οι δικοί τους γονείς που μεγάλωσαν σε "πιο εύκολες" εποχές, στις δεκαετίες του 60 και 70, δεν μπορούν τελικά να δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις στα παιδιά. Τους δίνουν ελευθερίες -και πολύ σωστά κάνουν- αλλά δεν τους μαθαίνουν την αξία της ελευθερίας που τους έδωσαν και πως πρέπει να τη διαχειριστούν.