• Κάνναβη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

• Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην πολλαπλή σκλήρυνση. Λάδι κάνναβης, Sativex, CBD, THC, hemp oil, κανναβέλαιο.
Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην πολλαπλή σκλήρυνση. Λάδι κάνναβης, Sativex, CBD, THC, hemp oil, κανναβέλαιο.
 #94140  από Φαίδρα
 Κυρ Σεπ 01, 2013 12:41 pm
viewtopic.php?f=43&t=2873
viewtopic.php?f=15&t=2029
viewtopic.php?f=15&t=1210
viewtopic.php?f=15&t=898

Υπάρχουν πολλά άρθρα και στο φόρουμ μας αλλά και στο Internet για να το κοιτάξεις. :banana-stoner:
 #95524  από Nick.
 Δευ Οκτ 14, 2013 9:42 am
Ινδική Κάνναβη και Ψύχωση

Η ινδική κάνναβη, το φυτό από το οποίο παράγεται το χασίς, η μαριχουάνα και άλλα, αποτελεί τη τρίτη πιο διαδεδομένη σε κατανάλωση ουσία στο κόσμο μετά το καπνό και το αλκοόλ. Θα ήταν ιδιαίτερα παραπλανητικό να το θεωρούμε ‘ελαφρύ’ και αβλαβές ναρκωτικό καθώς οι επιστήμονες μας έχουν εδώ και χρόνια προειδοποιήσει για τη σχέση ινδικής κάνναβης και της εκδήλωσης σχιζοφρένειας-ψύχωσης και άλλων διαταραχών.

Η κάνναβη περιέχει σαν κύριο ψυχοδραστικό συστατικό την γνωστή τετραυδροκανναβινόλη (THC) στην οποία οφείλει το ευφορικό της αποτέλεσμα. Tα παράγωγα της κάνναβης που κυκλοφορούν στις μέρες μας είναι μεταλλαγμένα, περιέχουν πολύ περισσότερο THC και καθόλου κανναβιδιόλη, μία ουσία που προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλαβερές συνέπειες της τετραυδροκανναβινόλης. Με άλλα λόγια, τα σημερινά παράγωγα της κάνναβης αναφορικά με τις ψυχοδραστικές ουσίες που περιέχουν και την επικινδυνότητα αυτών, κατατάσσονται αυτόματα στα σκληρά ναρκωτικά και όχι στα “μαλακά” ναρκωτικά (αν έχει ουσία ή νόημα αυτός ο όρος).

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η χρήση χασίς προκαλεί ψύχωση, μία διαταραχή σκέψης που εμφανίζει συμπτώματα όπως παρανοειδή ιδεασμό, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις, ιδέες καταδίωξης, αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση (τοξική ψύχωση). Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγα λεπτά μετά τη χρήση και υποχωρούν κάποιες ώρες μετά τη διακοπή της. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα συμπτώματα της ψύχωσης γίνονται χρόνια. Σύμφωνα με την ιατρική βρετανική επιθεώρηση Lancet, ένας μέσος άνθρωπος έχει 1% πιθανότητα να εμφανίσει σχιζοφρένεια, ενώ ένας χρήστης κάνναβης έστω και περιστασιακός μπορεί να έχει έως και 40% πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Κάποιες άλλες πρόσφατες έρευνες (Archives of General Psychiatry) υποστηρίζουν ότι η κάνναβη μπορεί να επιταχύνει την εκδήλωση της νόσου στους νέους έως και 3 χρόνια.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η χρήση κατά την εφηβεία όπου ο εγκέφαλος ακόμα σχηματίζεται. Για λόγους δεοντολογίας δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνει τις παραπάνω ενδείξεις. Οπότε παραμένει το ερώτημα για τη σχέση αιτίου –αιτιατού, κατά πόσο δηλαδή η χρήση κάνναβης προκαλεί ψύχωση ή οι ψυχωτικοί ασθενείς επιλέγουν την χρήση κάνναβης σαν μία μέθοδο αυτοθεραπείας. Ο λόγος που ένας ψυχωτικός ασθενής κάνει χρήση δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από των υπόλοιπων ανθρώπων. Κάνει χρήση για να νιώθει πιο ευχάριστα, για να μην βαριέται, για να κοινωνικοποιηθεί κτλ. Η ανάγκη μπορεί όμως να είναι πιο έντονη λόγω των αρνητικών συμπτωμάτων που εκδηλώνει, όπως κατάθλιψη, άγχος, λήθαργο, ανηδονία και των παρενεργειών των νευροληπτικών φαρμάκων. Οι ψυχωτικοί ασθενείς που συνεχίζουν να κάνουν χρήση παρουσιάζουν περισσότερα ψυχωτικά συμπτώματα, ανταποκρίνονται λιγότερο στα νευροληπτικά φάρμακα και έχουν χειρότερη πρόγνωση από τους ασθενείς που απέχουν.

Γενικότερα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η διακοπή ή η μείωση της χρήσης μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει ορισμένες περιπτώσεις ψύχωσης.

MSc Νικολιδάκη Κωνσταντίνα

Κλινική Ψυχολόγος
Be Sociable, Share!

Γειά σας παιδιά, αν και καιρό έχω να μιλήσω στο σάιτ, έχω πάθει πλάκα με όλη αυτή την κατάσταση σχετικά με το χασίς. Πόσο ακόμα να καταστραφεί ένας εγκέφαλος? Για ποιό όφελος μιλάμε? Φτάνει με τη ναρκοδιαφήμιση. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί.
Όπως είχα πει και παλιότερα, το χασις είναι για τους χασικλήδες.

ΥΓ. Billaro, δεν έχω κάτι με σένα, απλά το συγκεκριμένο θέμα είναι άκρως επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του οποιουδήποτε, πόσο μάλλον ενός ανθρώπου που παλεύει καθημερινά να διατηρήσει επαφή με την ζωή και τον εαυτό του.
 #95535  από anastasis
 Δευ Οκτ 14, 2013 4:31 pm
Βρε παιδια φανταζομαι ειδικα επεξεργασμενο για φαρμακευτικη χρηση...Δε πιστευω οτι βγηκε καποιος και ειπε αρχιστε να φουμαρετε για να γιανετε :obscene-smokingweed: :obscene-smokingweed: :obscene-smokingweed: ...Οσο για αυτα που γραφει η Δοκτωρ πιο πανω εχει απολυτο δικιο, απο την εμπειρια μου σε νευροψυχιατρικη κλινικη 3 ετη που νοσηλευαμε και πολλους χρηστες ενα μεγαλο ποσοστο ηταν αυτοι που απο τη χρηση περασαν στην ψυχωση...Φιλιααα :handgestures-salute: :handgestures-salute: :handgestures-salute:
 #95548  από fillcinefil
 Τρί Οκτ 15, 2013 2:32 am
Παρένθεση.
Φίλος που ήρθε από Αυστραλία, μας λέει ότι εκεί, δικαιούτε ο κάθε ενήλικος να έχει από μιά γλάστρα, ένα φυτό (και όχι βιγκόνιες). Κανονικά και νόμιμα. Δεν τό'χω ψάξει. Αλλά.
Στη Αμερική (ΗΠΑ) υπάρχουν πολιτείες που επιτρέπουν την φαρμακευτική, και οι ασθενείς με ΠΣ (μεταξύ των άλλων) είναι βασικοί πελάτες (τρέχουν απ'τις διπλανές πολιτείες). Μιλάμε για ελεγχόμενες φάρμες. Τί, πως, πόσο, και γιατί, δεν ξέρω, αλλά ξέρω ότι χρησιμοποιείται. Θα έλεγα όχι υστερία. Δεν μιλάμε για "μαύρο" απ' την Περσία, που φουμάρουν στους τεκέδες, αλλά για φαρμακευτική κάναβη.
Και όχι για το φορτίο του Κάπτεν Τζίμι

Άλλωστε τα ποιό βαριά παυσίπονα οπιούχα δεν είναι; Κανείς δεν σε κατηγορεί για "ηρωινομανή". (το ίδιο είναι ή... χειρότερο;).
Κάτι που ενστερνίζομαι είναι η άποψη περί... σκαλοπατιού. Αλλα το ίδιο πιστεύω και για τον νόμιμο (έσοδο του κράτους) καπνό, και αλκοόλ.
Μην ανοίξουμε κουβέντα περί στατιστικών.
 #95554  από ΑΝΝΑ59
 Τρί Οκτ 15, 2013 10:37 am
anastasis έγραψε:Βρε παιδια φανταζομαι ειδικα επεξεργασμενο για φαρμακευτικη χρηση...Δε πιστευω οτι βγηκε καποιος και ειπε αρχιστε να φουμαρετε για να γιανετε :obscene-smokingweed: :obscene-smokingweed: :obscene-smokingweed: ...Οσο για αυτα που γραφει η Δοκτωρ πιο πανω εχει απολυτο δικιο, απο την εμπειρια μου σε νευροψυχιατρικη κλινικη 3 ετη που νοσηλευαμε και πολλους χρηστες ενα μεγαλο ποσοστο ηταν αυτοι που απο τη χρηση περασαν στην ψυχωση...Φιλιααα :handgestures-salute: :handgestures-salute: :handgestures-salute:
:think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: ...μερικοι ...μας συμβουλευουν να ...φουμαρουμε !!!!!!!!Κυκλοφορουν διαφορες ιστοριες στο διαδυκτιο , που μιλανε για ασθενεις με σκπ...που οταν φουμαρουν ....γινονται .....τουρμπο....Μαλλον για πελατες ψαχνουν.... Αλλο πραγμα η κανναβη για φαρμακευτικη χρηση ! Αυτη ...θα μας τη δωσει γιατρος ..............Θα μας δωσει φαρμακο , που εχει σαν βαση την κανναβη.....Αν χρειαζομαστε κατι τετοιο !!!!Ενα σχετικο φαρμακο , δινουν σε αλλες χωρες για τον νευροπαθητικο πονο ........
 #95557  από Nick.
 Τρί Οκτ 15, 2013 11:04 am
Τα πιο βαριά παυσίπονα μπορεί να είναι οπιούχα, και σίγουρα, το όπιο "σταματάει" τον πόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν πονάς μπορείς ν'αρχίσεις το "αφιόνι".
Όπως και το πασίγνωστο lonarid που είναι κωδεΪνούχο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα παίρνουμε κωδείνη.

Αυτό το θέμα με την "φαρμακευτική" κάνναβη γιατί το αναμασάμε? Γίνεται μια καλλιέργεια στο Ισραήλ φυτού χωρίς THC και βγάλαν και το sativex για το οποίο υπάρχει και συζήτηση εδώ στο σάιτ "φαρμακευτικά και ιατρικά νέα" που τα λέει όλα.

Η ωμή αλήθεια είναι πως πολλοί χασικλήδες στην πορεία της ζωής τους απέκτησαν ΠΣ. Δεν χρειάζεται να πω εγώ πως η χρήση συντέλεσε στο να γίνουν σκληρυντικοί, αφού γνωστός νευρολόγος που επισκεύθηκα πρόσφατα το δήλωσε ευθέως. Θεωρώ λοιπόν πως απλά οι συγκεκριμένοι ασθενείς ψάχνουν να βρουν δικαιολογία για να συνεχίσουν τη χρήση και μέσα από την πάθησή τους. Επιδίδονται σε ένα αέναο ψάξιμο στο ιντερνετ για σχετικά άρθρα που κατά τη γνώμη μου εξυπηρετούν σκοπιμότητες και τα παραθέτουν.
Όμως στο ίντερνετ, ακόμη και στα άρθρα που είναι υπέρμαχα της ινδικής κάνναβης δεν λένε ότι η κάνναβη "κάνει καλό", γιατί το φυτό εμπεριέχει συνολικά 483 ουσίες και η θετική δράση της μιας δεν αποκλείει την αρνητική ενέργεια μιας άλλης. Επίσης, αναφέρεται πως η Αμερικανική Ιατρική Ενωση για τον Εθισμό εξέδωσε τον Μάρτιο του 2011 οδηγία με την οποία συνιστά να σταματήσει η ιατρική χρήση της μαριχουάνας σε όποια Πολιτεία ήδη επιτρέπεται.

Τώρα, για το σούπερ φυτό που μπορεί να σώσει την παγκόσμια οικονομία αφού μπορεί να δώσει χαρτί, ρουχισμό, τροφή και δεν ξέρω εγώ τί άλλο, why not.

Δείτε και αυτά:

http://www.gewponoi.com/fytikh/index.php?topic=219.0

http://www.econews.gr/2012/07/04/kannabi-farmako/

http://expaganus.wordpress.com/tag/%CE% ... %B1%CF%82/
 #95586  από Nick.
 Τετ Οκτ 16, 2013 9:15 am
Στεναχωριέμαι Στάθη, στεναχωριέμαι πολύ.

Δεν θα κάνω αντίλογο σε αυτά που έγραψες για τους παπούδες και τις θεωρίες συνομοσίας, γιατί ξέρω πως είναι μάταιο. Εγώ είμαι απ'έξω, και εσύ από μέσα.

Άσε, όμως, τον Bob Marley. Ο Bob Marley δεν έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν χασικλής, αλλά γιατί ήταν οραματιστής. Και πρέπει κάποτε να σταματήσουν να τον χρησιμοποιούν για να προμοτάρουν τη χρήση μαριχουάνας.

Στάθη, εγώ απλά ζήτησα, να μην προωθούμε μέσα από το σάιτ τη χρήση ινδικής κάνναβης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κρίνουν. Υπάρχουν ασθενείς απελπισμένοι. Ασθενείς με οικογένειες, με παιδιά. Θα βάλουμε τα ναρκωτικά μέσα στο σπίτι τους στο όνομα της "βελτίωσης της σπαστικότητας"?
Καλύτερα το νερό του καματερού. Εκείνο τουλάχιστον είναι "αθώο".
 #95609  από anastasis
 Τετ Οκτ 16, 2013 4:44 pm
""Και ΟΧΙ δεν πιστεύω ότι προκαλεί ψύχωση, εκτός και αν καπνίζετε τα πειραγμένα της Monsanto και τα ληγμένα από τα Τίρανα...""

Σταθη μου ολα αυτα τα καλοπαιδα που νοσηλευα εγω στην ιδιωτικη αυτη κλινικη στην Ανω Γλυφαδα οπου ακουμπαγανε 4500ευρω το μηνα για απεξαρτηση σιγουρα δεν ψωνιζανε ουτε Monsanto ουτε ΑΛΒΑΝΙΑ...Το φυσαγανε... παρ ολα αυτα η διαγνωση ηταν ιδια...ΨΥΧΩΣΗ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ... :banana-stoner: :banana-stoner: :banana-stoner: και οχι μονο ψυχωση αλλα και φουλ καταθλιψαρες με αυτοκτονικο ιδεασμο...και μιλαω παντα για χρηση καναβης...ασε τα αλλα θα παμε σε ακραια μονοπατια... :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow: