• ΕΣΤΙΑ = ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ ??????

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #91685  από papaki
 Παρ Ιουν 14, 2013 1:17 pm
Διαβάζοντας τα διάφορα τοπικ στο forum δεν ανακάλυψα την απάντηση γιαυτό και ρωτάω:

οι 4 εστίες που βρέθηκαν στη μαγνητική μου είναι απομυελινώσεις?

εχω ακουσει ότι υπάρχουν ενεργές και μη εστίες, αυτό φαινεται στη μαγνητική?

και η παρακέντιση τί θα δείξει? διάβασα τις απαντήσεις σας σε αυτή την ερώτηση που έχουν κάνει και προηγούμενα μέλη, αλλά δεδομένου ότι τα ευρήματα σε καθε έναν από εμάς διαφέρουν, τολμώ και ξαναρωτάω.

η αλήθεια είναι ότι εχω φρικάρει αρκετα με την παρακέντιση που θα κάνω αλλά σέβομαι την άποψη του γιατρού μου τον οποίο εμπιστεύομαι και θα την κάνω παρά τα όσα έχω διαβασει μήπως και τελειώσει επιτέλους αυτή η αμφιβολία του είναι-δεν είναι. :?:

όταν μιλάμε για παρακέντιση υποθέτω ότι είναι η κλασική εξέταση στον μυελο. Όταν είχε κάνει η μητέρα μου πριν από χρόνια για άλλη ασθενεια (λέμφωμα) είχε υποφέρει πολύ από τον πόνο. Με φοβίζουν και οι πονοκέφαλοι που γράφετε γιατί τους εχω κατα καιρους από πιτσιρίκα και ΒΑΡΕΘΗΚΑ.
 #91686  από Φαίδρα
 Παρ Ιουν 14, 2013 1:27 pm
papaki έγραψε:Διαβάζοντας τα διάφορα τοπικ στο forum δεν ανακάλυψα την απάντηση γιαυτό και ρωτάω:

οι 4 εστίες που βρέθηκαν στη μαγνητική μου είναι απομυελινώσεις?

εχω ακουσει ότι υπάρχουν ενεργές και μη εστίες, αυτό φαινεται στη μαγνητική?

και η παρακέντιση τί θα δείξει? διάβασα τις απαντήσεις σας σε αυτή την ερώτηση που έχουν κάνει και προηγούμενα μέλη, αλλά δεδομένου ότι τα ευρήματα σε καθε έναν από εμάς διαφέρουν, τολμώ και ξαναρωτάω.

η αλήθεια είναι ότι εχω φρικάρει αρκετα με την παρακέντιση που θα κάνω αλλά σέβομαι την άποψη του γιατρού μου τον οποίο εμπιστεύομαι και θα την κάνω παρά τα όσα έχω διαβασει μήπως και τελειώσει επιτέλους αυτή η αμφιβολία του είναι-δεν είναι. :?:

όταν μιλάμε για παρακέντιση υποθέτω ότι είναι η κλασική εξέταση στον μυελο. Όταν είχε κάνει η μητέρα μου πριν από χρόνια για άλλη ασθενεια (λέμφωμα) είχε υποφέρει πολύ από τον πόνο. Με φοβίζουν και οι πονοκέφαλοι που γράφετε γιατί τους εχω κατα καιρους από πιτσιρίκα και ΒΑΡΕΘΗΚΑ.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου, χωρίς να είμαι ειδικός

Οι ενεργές εστίες φαίνονται στη μαγνητική με τη χρήση σκιαγραφικού και θα δεις πως αναφέρονται ως "προσλαμβάνουν σκιαγραφικό".

Το είχα ψάξει αρκετά όταν πρωτοδιαγνώστηκα το θέμα της παρακέντησης και είχα δει πως δεν χρειάζεται να υποβληθώ σε αυτή την επίπονη διαδικασία! Ξαναλέω πως υπάρχουν πάσχοντες με σκλήρυνση που η παρακέντηση δεν έδειξε τίποτα. Ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να σου προτείνει τη παρακέντηση (κάποιο πρωτόκολλο που ακολουθούν για τη διάγνωση) αλλά είναι δική σου επιλογή το αν τελικά θα τη κάνεις! Τη δική μου άποψη την έχω ξαναπεί, δε χρειάζεται!
Επίσης για αρκετές ώρες χρειάζεται να παραμείνεις ξαπλωμένη και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους ή άλλους πόνους.

Είναι λογικό να εμπιστεύεσαι τον ιατρό σου περισσότερο από εμάς εδώ! Μακάρι όλοι οι ιατροί να τα έλεγαν όμως τα πράγματα με το όνομά τους... Ρώτα τον και ξαναρώτα τον όμως για την σημασία της παρακέντησης, μέχρι να είσαι απολύτως σίγουρη πως εσύ επιθυμείς να τη κάνεις..!
 #91687  από papaki
 Παρ Ιουν 14, 2013 1:31 pm
:text-thankyouyellow: Φαίδρα

εγω την μαγνητικη την εκανα με σκιαγραφικό και στη γνωματευση αναφαίρει 4 εστιες.

εννοείς αν κατάλαβα καλά ότι είναι ενεργες?
 #91690  από βικυ
 Παρ Ιουν 14, 2013 1:42 pm
Γεια σου papaki :greetings-waveyellow:
Ναι,οι εστιες ειναι απομυελινωσεις.
Οι ενεργες εστιες φαινονται στην μαγνητικη εφοσον εχει χορηγηθει σκιαγραφικο.Αυτες που προσλαμβανουν σκιαγραφικο ειναι ενεργες.
Στην παρακεντηση ψαχνουν για ολιγοκλωνικα αντισωματα.Αν βγει θετικη σε αυτα τοτε μαλλον εχεις ms,εφοσον βεβαια εχουν αποκλειστει οι λοιπες απομυελινωτικες ασθενειες.
(Παιδια αν κανω λαθος διορθωστε με).
Σε οτι αφορα την παρακεντηση.Δεν ειναι η ιδια εξεταση που γινεται σε ασθενης με λεμφωμα.Εκει παιρνουν μυελο των οστων,κατι που ποναει φρικτα οπως ξερεις απο την μαμα σου.Εδω μιλαμε για εγκεφαλονωτιαιο υγρο το οποιο συλλεγεται με παρακεντηση απο το νωτιαιο μυελο, στο υψος της μεσης περιπου.Εγω δεν πονεσα καθολου.Ενα απλο τσιμπημα με βελονα αιμοληψιας.Αν ακολουθησεις τις οδηγιες του γιατρου δεν ποναει το κεφαλι σου,τουλαχιστον σε εμενα ετσι εγινε.Πρεπει να μεινεις μπρουμυτα 3-4 ωρες στην αρχη. Μεχρι να συμπληρωθει ενα 24ωρο απο την ληψη, θα πρεπει να εισαι στο κρεβατι σου και να μην ξεχνας να πινεις πολυυυυυυυυυυυυυυυ νερο.
Καλη τυχη και καλα αποτελεσματα!
Να μην ξεχασεις να πινεις συνεχεια νερο,πολυυυυυυυυυυυυυ νερο,αν τελικα κανεις την εξεταση! :greetings-waveyellow:
 #91691  από Φαίδρα
 Παρ Ιουν 14, 2013 1:57 pm
Papaki αν στην απάντηση δεν αναφέρεται πουθενά η φράση "προσλαμβάνει σκιαγραφικό" δεν είχες καμία ενεργή εστία όταν έκανες τη μαγνητική. Ήταν όλες ανενεργές :happy-cheerleadersmileygirl:
 #91692  από costas1968
 Παρ Ιουν 14, 2013 2:24 pm
Οσες φορες εχω κανει μαγνητικη (γυρω στις 5) δεν δεκτηκα εγω ο ιδιος να μου βαλουν σκιαγραφικο.Και ο λογος ειναι οτι ειχα υπερθυρειοδισμο και καλο ειναι να αποφευγεται.
Παρακεντηση δεν εχω κανει.Ξερω ομως οτι δεν δειχνει παντα κατι.Απο τα λγα που ξερω θα δειξει κατι αν εισαι σε φαση ωσης (εχουν παρτι τα αντισωματα τοτε γι αυτο ισως...).
Απο τα 22 χρονια που εχω σκπ εχω καταλαβει οτι αυτο που λεμε διαγνωση γινεται καυριως (αν οχι απκλειστικα..)με την μαγνητιμη.Οι υπολοιπες εξετασεις γινονται για να εντοπιστει αν εχουν χτυπηθει και ποσο αλλα οργανα (ματια,αυτια,σωματοαισθητικα..).
Επισης μπορει η μαγνητικη να δειχνει εστιες και εσυ να μην εχεις συμπτωματα..
Ναι υπαρχει και αυτο...
Φιλοι μου η ασθενεια μας μοιαζει με ταινια επιστημονικης φαντασιας,θριλερ και φαρσοκωμωδιας...Ολα αυτα μαζι...Διαλεγει ο καθενας που παιξει....
χι χι
:confusion-seeingstars:
 #91693  από marian77
 Παρ Ιουν 14, 2013 2:44 pm
βικυ έγραψε:Γεια σου papaki :greetings-waveyellow:
Ναι,οι εστιες ειναι απομυελινωσεις.
Οι ενεργες εστιες φαινονται στην μαγνητικη εφοσον εχει χορηγηθει σκιαγραφικο.Αυτες που προσλαμβανουν σκιαγραφικο ειναι ενεργες.
Στην παρακεντηση ψαχνουν για ολιγοκλωνικα αντισωματα.Αν βγει θετικη σε αυτα τοτε μαλλον εχεις ms,εφοσον βεβαια εχουν αποκλειστει οι λοιπες απομυελινωτικες ασθενειες.
(Παιδια αν κανω λαθος διορθωστε με).
Σε οτι αφορα την παρακεντηση.Δεν ειναι η ιδια εξεταση που γινεται σε ασθενης με λεμφωμα.Εκει παιρνουν μυελο των οστων,κατι που ποναει φρικτα οπως ξερεις απο την μαμα σου.Εδω μιλαμε για εγκεφαλονωτιαιο υγρο το οποιο συλλεγεται με παρακεντηση απο το νωτιαιο μυελο, στο υψος της μεσης περιπου.Εγω δεν πονεσα καθολου.Ενα απλο τσιμπημα με βελονα αιμοληψιας.Αν ακολουθησεις τις οδηγιες του γιατρου δεν ποναει το κεφαλι σου,τουλαχιστον σε εμενα ετσι εγινε.Πρεπει να μεινεις μπρουμυτα 3-4 ωρες στην αρχη. Μεχρι να συμπληρωθει ενα 24ωρο απο την ληψη, θα πρεπει να εισαι στο κρεβατι σου και να μην ξεχνας να πινεις πολυυυυυυυυυυυυυυυ νερο.
Καλη τυχη και καλα αποτελεσματα!
Να μην ξεχασεις να πινεις συνεχεια νερο,πολυυυυυυυυυυυυυ νερο,αν τελικα κανεις την εξεταση! :greetings-waveyellow:
Hallo παπακι!!! Συμφωνώ απόλυτα με την συνάδελφο. Εαν ο γιατρός βρεί στόχο με τη μια δεν θα πονέσεις!! Απλα το ενοχλητικό είναι ότι θα πρεπει να είσαι ακίνητη και να πείς το......Μόρνο!!! :romance-heartsthree: ΌΟΟΟΛΛΑ θα πάνε τέλεια!!!!!!!!!!!!!! :happy-bouncymulticolor: :happy-bouncymulticolor:
 #91694  από Tania
 Παρ Ιουν 14, 2013 4:19 pm
Papaki, o νευρολόγος μού είπε ότι μπορεί μια εστία (και κυρίως όταν λέει ''στικτή'') να είναι και αγγειακού τύπου. Εμένα πάλι αναφέρει ''ενδομυελική αλλοίωση'' και όχι εστία.Είναι το ίδιο;
Γενικά, συμπέρανα ότι στα νευρολογικά θέματα υπάρχει ασάφεια, δεν ξέρω για ποιο λόγο.
 #91713  από papaki
 Παρ Ιουν 14, 2013 11:48 pm
Αυτό με την επιστημονική φαντασία το βρήκα πολύ "to the point"

Όσον αφορά τη γνωμάτευση, στη δική μου λέει: "παρουσία μικροεστιών στο χώρο κατανομής της λευκής ουσίας"

Κατάλαβε κανείς τίποτα από αυτό?

Περνάει το σκιαστικό ή όχι?

Παιδιά sorry για την ασχετιλα μου αλλά σιγά σιγά θα τα μάθω κι εγώ τα κόλπα.

Αν κανείς καταλαβαίνει κάτι από τη γνωμάτευση θα ήθελα πολύ να το ακούσω.
 #91733  από billios
 Σάβ Ιουν 15, 2013 10:29 am
-Όσον αφορά τη γνωμάτευση, στη δική μου λέει: "παρουσία μικροεστιών στο χώρο κατανομής της λευκής ουσίας"-

Σε ποια 'δεξαμενη' βρισκονται ?
Χωρις χορηγηση σκιαγραφικου ειναι αδυνατον να καταλαβεις αν υπαρχει ενεργη εστια.
Η γνωματευση σου δεν λεει δυο λεξεις που μας μεταφερεις αλλα οπως και να εχει κανεις εδω δεν ειναι ειδικος για να σου κανει διαγνωση.
Μια μικρη βοηθεια ισως μπορεσουμε να δωσουμε αλλα πρεπει να πεις περισσοτερα