Μπαίνω σε "ιατρικά χωράφια" και το γνωρίζω ότι δεν πρέπει, αλλά εννοείται ότι κάποιος γιατρός μπορεί να διορθώσει και να μας διαφωτίσει καλύτερα.
Τα έλυτρα μυελίνης (όπου υπάρχουν), δεν είναι συνεχόμενα. Διακόπτονται ανά διαστήματα αφήνοντας μεταξύ τους μικρά κενά. Το ηλεκτρικό σήμα μέσα από τους νευράξονες μεταδίδεται με ημιτονοειδή μορφή. Αυτό σημαίνει πως «χτυπάει» πάνω στα τοιχώματα του νευράξονα και η μυελίνη το προστατεύει από το να διαρρεύσει προς τα έξω. Στα σημεία που η μυελίνη διακόπτεται υπάρχουν οι αντλίες καλίου και νατρίου οι οποίες με την ανταλλαγή των ιόντων αυτών μέσα στα κύτταρα, τα φορτίζουν και τα αποφορτίζουν. Λειτουργούν δηλαδή σαν ενισχυτές θα λέγαμε των ηλεκτρικών σημάτων στα σημεία εκείνα που εξασθενούν, λόγω της έλλειψης προστασίας που προσφέρει το περίβλημα της μυελίνης που απουσιάζει. Το fampyra λειτουργεί κρατώντας μόνιμα φορτισμένα τα κύτταρα, εφ΄ όσον μπλοκάρει την είσοδο και έξοδο των ιόντων καλίου από αυτά. Τα διατηρεί λοιπόν σε μία ετοιμότητα προκειμένου να μεταδώσουν το ηλεκτρικό σήμα που θα προσπαθήσει να περάσει από μέσα τους.
Αυτό που δεν γνωρίζω και αν ξέρει κάποιος ας απαντήσει είναι, τα κύτταρα που διαθέτουν τις αντλίες νατρίου καλίου, βρίσκονται μόνο στα σημεία που διακόπτονται τα έλυτρα μυελίνης ή σε όλα τα κύτταρα ανεξεραίτως;
Αν βρίσκονται μόνο εκεί, τότε δικαιολογείται γιατί το fampyra σε άλλους λειτουργεί και σε άλλους όχι. Προφανώς διότι όταν το ηλεκτρικό σήμα φτάσει στα σημεία αυτά είναι ήδη τόσο εξασθενημένο λόγω των φθορών των ελύτρων στην προηγούμενη διαδρομή του, ώστε είναι αδύνατη η ενίσχυσή του σε βαθμό που να μπορέσει να συνεχίσει να μεταδίδεται μέχρι τον τελικό του προορισμό.
Αν βρίσκονται σε όλα τα κύταρα, τότε δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί το fampyra σε άλλους λειτουργεί και σε άλλους όχι.
Μια σκέψη είναι. Μη βαράτε! Προσπαθώ κι΄ εγώ να καταλάβω γιατί όταν πήρα fampyra δεν κατάλαβα τίποτα, ενώ άλλοι λένε ότι τους βοήθησε πολύ.
H μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είναι να βλέπεις τη φωτεινότητα που εκπέμπει ένα ευχαριστημένο πρόσωπο και να ξέρεις ότι έχεις συμβάλλει κι΄ εσύ σ΄ αυτό.