• Μαγνητικές; Φυσικοθεραπείες;

• Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
Συζητήσεις για επιδόματα αναπηρίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κοινωνικά ιδρύματα και άλλων υπηρεσιών.
 #85974  από Γιάννης
 Τρί Φεβ 19, 2013 10:07 am
Ρε παιδιά, θα ήθελα να παρακαλέσω κάποιον ασφαλισμένο στο ΙΚΑ που ακολούθησε πρόσφατα τις διαδικασίες για μαγνητικές και φυσικοθεραπείες γιατί τελικά είναι δύσκολο να είσαι σίγουρος ότι αυτά που σου λένε, όντως ισχύουν.
Κάποιες από τις απορίες μου είναι

Για μαγνητικές σε δημόσιο νοσοκομείο πληρώνεις συμμετοχή ή όχι;

Ισχύει ότι συμμετοχή δεν πληρώνεις μόνο σε περίπτωση που γίνονται σε μέρα νοσηλείας; Εννοώ να χρειάζεται εισαγωγή.

Για να γράψεις φυσικοθεραπείες (προσωπικά κάνω κατ'οίκον) ποια διαδικασία ακολουθείς; Είναι ηλεκτρονική η συνταγογράφηση; Ο φυσικοθεραπευτής τι πρέπει να κάνει;
Ειδικά στο θέμα φυσικοθεραπείες, σε όποιον μπορέσει να με ενημερώσει αναλυτικά θα είμαι υπόχρεος.

Όπως καταλάβατε χθες στο νοσοκομείο οι πληροφορίες (έχω την τάση να ρωτώ ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς) ήταν αλληλοσυγκρουόμενες.
 #85975  από Hristos!
 Τρί Φεβ 19, 2013 10:46 am
Καλημερα Γιαννη
Αν κανεις τη μαγνητικη ενω νοσηλευεσαι οντως δεν την πληρωνεις στανταρ. Αλλα αυτο ειναι κομματακι δυσκολο να γινει γιατι πρεπει να γραφει στο αντιστοιχο παραπεμπτικο που στελνεται του νοσοκομειου οτι ηταν επιβεβλημενο να γινει η εν λογω εξεταση λογω επιδεινωσης της νοσου, ωστε να γινει αμεση κλινικη μελετη των αποτελεσματων. Και αυτο ειναι γενικα γινεται δυσκολα γιατι δεν αντεχουν οικονομικα τα νοσοκομεια να επιβαρυνουν τον προϋπολογισμο τους. Εξ ου και πολλα φαρμακα πλεον τα παραλαμβανουμε απο τα κεντρικα φαρμακεια του ΕΟΠΥΥ, μιας και στα νοσοκομεια "στερουνται" ελεω ελειψης πορων...

Τωρα αν προκειται για προγραμματισμενη ετησια/εξαμηνη μαγνητικη και την κανεις εξω, πληρωνεις σιγουρα συνδρομη 15% (δηλαδη 35 € και κατι ψιλα) για την καθε μαγνητικη. Αν κανεις για παραδειγμα τρεις (εγκεφαλου, αυχενα, υποφυση ή δεν ξερω γω που αλλου χρειαζεται) τοτε θα πληρωσεις 35*3= 105 €.

Το σκιαγραφικο σε καθε περιπτωση ΔΕΝ το χρεωνεσαι. Αφου κανεις την εξεταση σου δινουν χαρτι με το ειδος σκιαγραφικου που χρησιμοποιηθηκε, πας και στο γραφουνε συμβεβλημενοι γιατροι ή στο νοσοκομειο, το παιρνεις δωρεαν απο φαρμακειο και το πας εκει που εκανες την εξεταση οταν σου δινουν τα αποτελεσματα.

Τελος αν προκειται για προγραμματισμενη μαγνητικη και την κανεις σε νοσοκομειο, μεχρι προτεινος ΔΕΝ πληρωνες. Δεν ξερω αν αλλαξε κατι μεσα στο 2013 σε αυτο το κομματι, εκτος του οτι πλεον δυσκολα κλεινεις προγραμματισμενη εξεταση σε νοσοκομειο πλεον και οτι τα μπερδεματα-λαθη στα αποτελεσματα εχουν πυκνωσει απιστευτα σε σχεη με παλιοτερα.

Οσον αφορα τις φυσικοθεραπειες, σε παραπεμπτω στο κομματι που ισχυει απο τον ενιαιο κανονισμο παροχων υγειας εδω και μερικους μηνες: (παραθετω μονο το κομματι που αφορα στις φυσικοθεραπειες)
Κώδικας: Επιλογή όλων
Άρθρο 14
Φυσικοθεραπείες – λογοθεραπείες –εργοθεραπείες − ψυχοθεραπείες
Α. Οι φυσικοθεραπείες διενεργούνται σε συμβεβλημένα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, σε εργαστήρια κλινικών και θεραπευτηρίων, σε ΚΑΑ κατόπιν παραπεμπτικού θεράποντος ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας. Οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται μόνο από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3329/2005.

Στη φυσικοθεραπεία καθιερώνεται αποζημίωση ανά συνεδρία (επίσκεψη) εντός της οποίας εκτελούνται όσες φυσικοθεραπευτικές πράξεις κρίνονται αναγκαίες. Η έκδοση του κάθε παραπεμπτικού θα γίνεται ανά μήνα και στο παραπεμπτικό θα αναγράφεται ο αριθμός των συνεδριών καθώς και οι απαιτούμενες φυσικοθεραπευτικές πράξεις ανά συνεδρία.

Δικαιολογούνται έως 12 συνεδρίες δύο φορές το χρόνο και η αποζημίωση ανά συνεδρία ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ. Με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ μπορεί να καθορίζεται ποσοστό κλιμακωτών εκπτώσεων ανάλογα με τον όγκο των συνεδριών.
α. Σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια δύναται να χορηγούνται φυσικοθεραπείες δέκα (10) συνεδρίες το μήνα καθώς και οκτώ (8) λογοθεραπείες το μήνα και μέχρι έξι (6) μήνες.
Για συνέχιση της θεραπείας και μέχρι άλλο ένα εξάμηνο (6 μήνες), απαιτείται απαραιτήτως ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου θεράποντος ιατρού ανάλογης ειδικότητας Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία θα επισυνάπτεται στο παραπεμπτικό.
β. Σε σοβαρά κινητικά προβλήματα, όπως παραπληγίες, τετραπληγίες κ.λ.π., μπορεί να χορηγούνται μέχρι δέκα (10) συνεδρίες το μήνα και για έξι (6) μήνες που μπορεί να παραταθούν έως 1 έτος, μετά από γνωμάτευση ειδικευμένου θεράποντος ιατρού ανάλογης ειδικότητας Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία θα επισυνάπτεται στο παραπεμπτικό.
γ. Σε σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα αναστρέψιμα (σοβαρά κατάγματα ή δυσκαμψίες) χορηγούνται 12 συνεδρίες το μήνα και μέχρι έξι (6) μήνες. Στις ανωτέρω περιπτώσεις α,β και γ δικαιολογούνται φυσικοθεραπευτικές πράξεις κατ’ οίκον δώδεκα (12) συνεδρίες το μήνα και μέχρι τρεις (3)με αποζημίωση δεκαπέντε (15) ευρώ τη συνεδρία.
Ελπιζω να σε καλυψα :greetings-waveyellow: :greetings-waveyellow:
Υ.Γ. Απο οτι βλεπω δεν ειναι σαφες αν τα 20 ευρω ανα συνεδρια στη φυσικοθεραπεια τα καταβαλεις εσυ ή εφοσον εχεις ολα τα απαραιτητα χαρτια απο γιατρο που αναφερει βαραινουν το ταμειο. Αυτο που αναφερει ξεκαθαρα ειναι η αμοιβη του φυσικοθεραπευτη, εγω αυτο καταλαβαινω τουλαχιστον :? :?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Hristos! την Τρί Φεβ 19, 2013 11:01 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
 #85976  από anni
 Τρί Φεβ 19, 2013 10:59 am
Γιαννη για μαγνητικες σε δημοσιο νοσοκομειο οχι δεν πληρωνεις συμμετοχη....
την Παρασκευη θα παω....τσεκαρισμενο
τωρα για φυσιοθεραπειες....παιρνεις γνωματευση για 6 μηνες και χαρτι απο τον νευρολογο εοπυυ για 10 φυσιοθεραπειες το μηνα....το πας στον ελεγκτη γιατρο και το δινεις στον φυσιοθεραπευτη........αυτο γινεται βεβαια καθε μηνα.....μετα τους 6 μηνες χρειαζεται γνωματευση απο τα εξωτερικα ιατρεια νοσοκομειου που ισχυει για αλλους εξι μηνες και κανεις την διαδικασια ξανα...νευρολογο και ελεγκτη γιατρο καθε μηνα.........
αν θες κατ οικον να το ζητησεις να το γραφει πανω....εγω ετσι κανω
καλο κουραγιο!!!!!
 #85977  από Γιάννης
 Τρί Φεβ 19, 2013 11:00 am
Χρήστο ευχαριστώ πολύ, δυστυχώς τα πράγματα όλο και σφίγγουν, η ενημέρωση των γιατρών είναι ελλιπής και λογικό είναι, έχουν σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν μέσα στα νοσοκομεία. Εκεί που πήγα χθες (για πρώτη φορά λόγω συγχώνευσης) νοσοκόμα έβλεπες μια φορά την ώρα.
 #85978  από Hristos!
 Τρί Φεβ 19, 2013 11:05 am
Γιαννη σε καταλαβαινω απολυτα. Εχει γινει απεπλιστικη η κατασταση. Δες λιγο και αυτο που μολις προσθεσα παραπανω ως Υ.Γ. Το παραθετω εκ νεου εδω. Αν καποιος το ξερει με σιγουρια ή εχει προσφατη εμπειρια, ας σε/μας διαφωτισει :greetings-waveyellow:

Υ.Γ. Απο οτι βλεπω δεν ειναι σαφες αν τα 20 ευρω ανα συνεδρια στη φυσικοθεραπεια τα καταβαλεις εσυ ή εφοσον εχεις ολα τα απαραιτητα χαρτια απο γιατρο που αναφερει βαραινουν το ταμειο. Αυτο που αναφερει ξεκαθαρα ειναι η αμοιβη του φυσικοθεραπευτη, εγω αυτο καταλαβαινω τουλαχιστον
 #85982  από Hristos!
 Τρί Φεβ 19, 2013 11:28 am
Γιάννης έγραψε: Βρε κοριτσάρα αν δεν σου κάνει κόπο, τα γράφεις λίγο πιο αναλυτικά; Απ'ότι κατάλαβα κι εσύ στο σπίτι κάνεις. :romance-kisscheek:
Και κυριως ας μας πει(τε) και ποιος τελικα πληρωνει το φυσικοθεραπευτη. Το ταμειο ή ο ασθενης? Ρωταω μιας και δεν εχω προσωπικη εμπειρια και στο νομο που παραθετω δεν το κανει σαφες. Μονο το ποσο που τελικα θα καταβληθει καθοριζει. Απο ποιον θα καταβληθει ομως, ΔΕΝ το καθοριζει.

Υ.Γ. Ρε που καταντησαμε να ψαχνομαστε εμεις για τα αναγκαια της ιατροφαρμακευτικης μας περιθαλψης αντι να μας τα λενε ολα οι αρμοδιοι καθε φορα κρατικοι φορεις. :( :( :x :x
 #85984  από anni
 Τρί Φεβ 19, 2013 11:35 am
εγω δεν πληρωνω τιποτα στη φυσιοθεραπευτρια....αρκει να ειναι στον εοπυυ
αυτη καταθετει τα χαρτια που της δινω καθε μηνα και......περιμενει να πληρωθει απο το ταμειο
τωρα τι θα της δωσουν..... και ποτε...
παντως εγω δεν πληρωνω ......!!!!
 #85995  από Κώστας
 Τρί Φεβ 19, 2013 3:04 pm
anni έγραψε:εγω δεν πληρωνω τιποτα στη φυσιοθεραπευτρια....αρκει να ειναι στον εοπυυ
αυτη καταθετει τα χαρτια που της δινω καθε μηνα και......περιμενει να πληρωθει απο το ταμειο
τωρα τι θα της δωσουν..... και ποτε...
παντως εγω δεν πληρωνω ......!!!!
Το ίδιο κι΄ εγώ Γιάννη. Δίνω τα χαρτιά στον φυσιοθεραπευτή και τα κανονίζει όλα αυτός.
 #86022  από Π.Μ79
 Τετ Φεβ 20, 2013 1:55 am
Οι φυσιοθεραπευτές, από το 1980 μέχρι και το 2012, έπαιρναν περίπου 900 δραχμές τη θεραπεία (περίπου 2.7 ευρώ).

Αυτό άλλαξε επιτέλους το 2012 και πήγε 20 ευρώ η συνεδρία.

Τα χρήματα αυτά, καταβάλλονται από το ταμείο στο φυσιοθεραπευτή, εφόσον ο ασθενής έλαβε γνωμάτευση και παραπεμπτικό για φυσικοθεραπείες.