• MRI & ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΟ

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #79320  από Ιωάννα
 Δευ Οκτ 15, 2012 4:50 pm
Παιδιά θέλω να ρωτησω το εξής:Πότε χρησιμοποιείται σκιαγραφικό σε μια μαγνητική τομογραφία;
Φαντάζομαι οτι σε περιπτώσεις που υπάρχουν ευρήματα ....τότε χρησιμοποιούν σκιαγραφικό για καλύτερη απεικόνισή τους.Υπάρχουν μήπως περιπτώσεις που χρησιμοποιείται για αλλους λόγους;
Σε τι είδους ευρήματα....χρησιμοποιοείται το σκιαγραφικό;
 #79321  από litsa
 Δευ Οκτ 15, 2012 5:21 pm
νομίζω όταν έχει ευρήματα....
 #79322  από Π.Μ79
 Δευ Οκτ 15, 2012 5:56 pm
Με τη χρήση σκιαγραφικού, βλέπουν την ποιότητα της εστίας.
Αν είναι ενεργή, προσλαμβάνει σκιαγραφικό και απεικονίζεται πιο έντονα στο φιλμ.
Αν είναι ανενεργή, τότε δεν προσλαμβάνει σκιαγραφικό και απεικονίζεται πιο αχνή στο φιλμ.

Πλέον οι νευρολόγοι παραδέχονται ότι δε μετράει ο αριθμός των εστιών, τα σημεία που βρίσκονται αλλά και ότι δεν είναι σύμφωνες με την εξωτερική κλινική εικόνα των ασθενών.
Άπειρα παραδείγματα ατόμων με ενεργές εστίες (καινούριες και παλιές) και να μην αισθάνονται κάτι, αλλά και το αντίθετο.

Φαντάζομαι σε ακόμα 130 χρόνια, θα χρησιμοποιείται η μαγνητική μόνο στην αρχή της διάγνωσης.
Ούτως ή άλλως μετά, η αναπηρία (δηλαδή η ζημιά των νευραξόνων), δεν μπορεί να απεικονιστεί στη μαγνητική, οπότε αυτό δεν καθιστά αχρείαστη την επανάληψη των μαγνητικών ανά κάποια χρόνια?
 #79324  από ΑΝΝΑ59
 Δευ Οκτ 15, 2012 7:04 pm
Απ'οτι εχω καταλαβει , η χρηση σκιαγραφικου εχει γινει ''ρουτινα '' .Τα τελευταια 8-9 χρονια, καθε φορα που κανω μαγνητικη, μου βαζουν σκιαγραφικο ! Παντα !!!!!
 #79327  από ΑΝΔΡΕΑΣ
 Δευ Οκτ 15, 2012 7:27 pm
:greetings-waveyellow: έκανα μαγνητική με σκιαγραφικό πριν 10 μέρες και ρώτησα πως είναι σίγουροι ότι θα χρειαστεί σκιαγραφικό. η απάντηση ήταν ότι το μηχάνημα στη διάρκεια της εξέτασης τρέχει ένα πρόγαμα χωρίς ο χειριστής να έχει εικόνα στο μόνιτορ. η αξιοποίηση γίνεται από ακτινολόγο στη συνέχεια. :think:
 #79329  από Ιωάννα
 Δευ Οκτ 15, 2012 7:48 pm
Π.Μ79 έγραψε: Φαντάζομαι σε ακόμα 130 χρόνια, θα χρησιμοποιείται η μαγνητική μόνο στην αρχή της διάγνωσης.
Ούτως ή άλλως μετά, η αναπηρία (δηλαδή η ζημιά των νευραξόνων), δεν μπορεί να απεικονιστεί στη μαγνητική, οπότε αυτό δεν καθιστά αχρείαστη την επανάληψη των μαγνητικών ανά κάποια χρόνια?
Βρε παιδιά....η αναπηρία (ζημια νευραξόνων) γιατί δεν μπορεί ν απεικονιστεί στην ΜRI;Αφού υποτίθεται ότι οι πλάκες υπάρχουν...άρα έτσι γίνετε κ η διάγνωση
:confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars:
Έχω μπερδευτεί πάρα πολύ......!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας για τις απαντήσεις.Εγώ ,πάντως,που ρώτησα τον τεχνικό του μαγνήτη....μου είπε ότι ΑΝ χρειάζετε το σκιαγραφικό το κρίνουν ο ακτινολόγος ή ο θεράπων...ανάλογα με το περιστατικό...κ ανεξαρτήτως ευρημάτων!!!!!!
Εσεις τι καταλαβαίνετε; :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars: :confusion-seeingstars:
Στα υπ όψιν ότι σε μένα δεν χορηγήθηκε σκιαγραφικό.Ένας νευρολόγος δεν είπε τίποτα....κ ο 2ος είπε...γιατί;;;;;;;;;
Βγάλε άκρη!!!!!!!!!!!
 #79330  από litsa
 Δευ Οκτ 15, 2012 7:51 pm
αν δεν έχεις βλάβες πως να χορηγήσουν σκιαγραφικό???

εμένα την πρώτη πρώτη φορά πήγα χωρίς σκιαγραφικό και στην πορεία μου έβαλαν αυτοί και τους το πήγα μετά!!! - ναι ναι .. .χρυσά χρόνια τότε...
 #79332  από Ιωάννα
 Δευ Οκτ 15, 2012 7:58 pm
litsa έγραψε:αν δεν έχεις βλάβες πως να χορηγήσουν σκιαγραφικό???

.
ΜΜΜΜΜΜΜ..........Να δεις που φύτρωσαν ξαφνικά ...κ μάλιστα στην παλιά αξονική που ήταν πεντακάθαρηηηηηηηηηηηηηηηηη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ωσαν χωράφι που αργεί να καρποφορήσει η εξέτασή μου......αλλά έβγαλε κάτι φυντάνια άλλο πράμα!!!!!!!!!!!!! :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads: :banana-dreads:
 #79358  από billios
 Δευ Οκτ 15, 2012 11:09 pm
Η λογικη μου και η μικρη μου εμπειρια μου λεει το εξεις.
Ο ακτινολογος εχει πληρη εικονα του τι βλεπει,αυτο που βλεπει το εχει ξαναδει χιλιαδες φορες,ξερει ακριβως τι ειναι αυτο που βλεπει.
Δεν λεει τι βλεπει γιατι δεν ειναι το ''χωραφι'' του,η δουλεια του ειναι να δωσει την τροφη μασημενη στον γιατρο που σε κουραρει.
Ο ακτινολογος κρινει αν θα χορηγηθει σκιαγραφικο η' οχι,αν δει κατι περιεργο η΄υπαρχει υποψια τοτε χορηγη για τους λογους που ειπε ο Π.Μ79,αν δεν δει κατι περιεργο τοτε δεν χορηγη.
Αν εχεις ιστορικο ενεργητικοτητας θεωρω πως το κρινει απαραιτητο να σου χορηγηση.
 #79432  από Κώστας
 Τετ Οκτ 17, 2012 1:12 am
Π.Μ79 έγραψε: Ούτως ή άλλως μετά, η αναπηρία (δηλαδή η ζημιά των νευραξόνων), δεν μπορεί να απεικονιστεί στη μαγνητική, οπότε αυτό δεν καθιστά αχρείαστη την επανάληψη των μαγνητικών ανά κάποια χρόνια?
ΠΜ για μια ακόμη φορά έχεις δίκιο. Παρ΄ όλ΄αυτά τα ΚΕΠΑ θεωρούν απαραίτητο στοιχείο τη προσκόμιση μαγνητικής μαζί με την κατάθεση της αίτησης για αξιολόγηση Π.Α.
Αφού οι εστίες δεν παίζουν ρόλο στην κλινική εικόνα, γιατί επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο με περιττά έξοδα κι΄ εμάς με ταλαιπωρία και συμμετοχή στο σκιαγραφικό!
Δεν βρέθηκε ούτε ένας να τους το πει;!
Από τη μία κόβουν εικοσάρικα από τις συντάξεις των 450€ για να εξοικονομήσουν χρήματα και από την άλλη χρηματοδοτούν περιττές και ακριβές εξετάσεις!
Ελλάς το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει!... (Λορέντζος Μαβίλης)