• Η ΠΑΡΑΓΚΕΝΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?? ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ??

• Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Συζητήσεις για ιατρικές, διαγνωστικές και άλλες απαραίτητες εξετάσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 #75868  από Γιάννης
 Τρί Ιούλ 31, 2012 3:08 pm
Η διάγνωση της ΣΚΠ δεν είναι δυνατόν να γίνει από μία και μόνη εξέταση. Πολλές παθήσεις μοιάζουν με την ΣΚΠ και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθούν και να αποκλεισθούν μετά από ένα εκτεταμένο παρακλινικό έλεγχο που προβλέπεται. Για την ΣΚΠ ειδικότερα χρειάζεται να γίνουν επί πλέον και συγκεκριμένες εξετάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

•Ιατρικό ιστορικό κατά το οποίο ο γιατρός θα προσπαθήσει να ανιχνεύει εάν υπήρχαν παλαιότερα συμπτώματα που δεν είχαν αποδοθεί στη ΣΚΠ.
•Εξονυχιστική νευρολογική εξέταση,
•Μαγνητική τομογραφία, μία εξέταση που δίνει λεπτομερέστατες εικόνες του εγκέφαλου.
•Εξέταση προκλητών δυναμικών που καταμετρούν την αντίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος σε ειδικές διεγέρσεις του οπτικού νεύρου.
•Οσφυνωτιαία παρακέντηση που εξετάζει τη σύσταση του υγρού που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, δηλαδή δείχνει αν υπάρχουν κάποια ειδικά αντισώματα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Πηγή http://www.dromostherapeia.gr/nevrologi ... n-skp.html
 #75869  από krevasils
 Τρί Ιούλ 31, 2012 3:28 pm
manakan έγραψε:Η ΠΑΡΑΓΚΕΝΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?? ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ??
ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΛΟΓΩ.....ΤΖΑΜΠΑ ΕΝΤΕΛΩΣ.....ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΥΡΗΝΣΗ ΑΝ ΤΑ ΠΛΗΡΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
 #75871  από krevasils
 Τρί Ιούλ 31, 2012 3:45 pm
manakan έγραψε:Δηλαδή η παραγκέντηση δείχνει κάτι για την ΣΚΠ ή όχι??Είχε κάποιός από εσάς αρνητικά στοιχεία στην παραγκέντηση???
http://en.wikipedia.org/wiki/McDonald_criteria

ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΕΜ ΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΟΛΙΓΩΚΛΩΝΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΣ ΤΗΝ Ο.Ν.Π. ....ΑΝ ΘΕΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΚΠ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΕΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΝΧΟ ΚΑΙ ΣΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝΕ ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΥΡΗΝΣΗ ΟΠΩΣ Ο ΛΥΚΟΣ.Η ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗ Η ΝΟΣΟΣ DEVIC ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ MCDONALD ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ....Η ΟΝΠ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΠΤ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΑΠΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΟ ΑΣΘΕΝΗ......ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ...
 #75872  από Γιάννης
 Τρί Ιούλ 31, 2012 3:47 pm
Είναι λίγο πακέτο, εμένα μου συνέστησαν ένα 24ωρο ξαπλωμένος στην πρηνηδόν
στάση (μπρούμυτα) προς αποφυγήν έντονων πονοκεφάλων. Προσωπικά πάντως δεν είχα παρενέργειες.
Τώρα βέβαια εσένα μπορεί να σου πουν άλλα... άβυσσος η ψυχή του νευρολόγου.
Ψάξου λίγο στο ίντερνετ και θα καταλάβεις πόσο θολά είναι τα δεδομένα γι αυτή την ασθένεια, το κατάλαβες νομίζω ήδη από τις απαντήσεις μας
 #75874  από krevasils
 Τρί Ιούλ 31, 2012 3:52 pm
η κύρια χρησιμότητα της παρακέντησης είναι για να μαθαίνουν οι ειδικευόμενοι πώς γίνεται
 #75878  από manakan
 Τρί Ιούλ 31, 2012 4:55 pm
Παιδία ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Την έχω κάνει την εξέταση και ταλαιπωρήθηκα αρκετά!
Αναγκάστικα να πάρω δυο εβδομάδες άδεια από την δουλειά μου.Το ερώτημα το κάνω γιατί δεν έχω καταλάβει αν από την παραγκέντηση βγάζουν κάτι χρήσιμο σχετικά με την σκλύρηνση. Από ότι κατάλαβα ούτε απο αυτή βγάζουν κάτι χρήσιμο......
 #75881  από Π.Μ79
 Τρί Ιούλ 31, 2012 5:56 pm
Ουσιαστικά η εξέταση γίνεται και διά της εις άτοπου να σου πουν με βεβαιότητα ότι έχεις σκπ.
Αποκλείουν άλλες ασθένειες που ομοιάζουν με την σκπ στα εργαστηριακά.

Τα ολιγοκλωνικά αντισώματα κλπ, είναι κάποια απ'αυτά που κοιτάνε και βέβαια ενώ πρέπει να είναι θετικά για να δικαιολογούν τη χρήση ιντερφερόνης, πολλοί έχουν αρνητικά, εντούτοις τη χορηγούν.

Όπως και αν έχει, την έκανες πλέον, οπότε απλά περίμενε να βγουν τα αποτελέσματα και θα σου πουν οι γιατροί τι και πως.

Καλη συνέχεια
 #75889  από Κώστας
 Τετ Αύγ 01, 2012 9:55 am
krevasils έγραψε:η κύρια χρησιμότητα της παρακέντησης είναι για να μαθαίνουν οι ειδικευόμενοι πώς γίνεται
ΣΥΜΦΩΝΩ!

Υσ. Εννοείται πως έχω κάνει κι΄ εγώ, αλλά τότε ήμουνα ακόμη "ψάρι'. Λόγω της ελλιπέσταστης ενημέρωσης που είχα από τους γιατρούς που μ΄ εξέτασαν, βρέθηκα σ΄ ένα θάλαμο να κάνω ενδοφλέβια κορτιζόνη, νομίζοντας πως αυτή ήταν η θεραπεία σ΄ αυτό που είχα. Από τους υπόλοιπους συνασθενείς έμαθα τι έχω! Κάπου άκουσα μεταξύ τους ν΄ αναφέρουν τη λέξη σκλήρυνση. Τους ρώτησα "γιατί το λέτε αυτό παιδιά;" και μου απήντησαν: Μα καλά γιατί νομίζεις ότι βρίσκεσαι εδώ. Σκλήρυνση έχεις φίλε μου!
Μ΄ αυτό τον τρόπο, έμαθα τι έχω!
Μέχρι τότε οι γιατροί με είχαν αφήσει στο απόλυτο σκότος, κάνοντας με να νομίζω πως σύντομα θα θεραπευτώ!!!!!