Θα σου πω διάφορα από φίλες αλλά και το δικό μου..
- Να του πάρεις ένα κουκλάκι για να είναι ο φίλος του για τον υπνο (εμεις εχουμε ένα κουνελι). Νιώθει ασφάλεια αμα έχει κάτι να κρατάει/ακουμπάει. 4 χρόνια δεν έχω διανοηθει να ξεχασω το κουνελι όπου και να πάμε.
-(Από συνάδελφο) Αν κοιμαται σε κρεβατι και χωράς, να ξαπλώσεις μαζί του αντι να τον κουβαλάς. Πες του την αλήθεια όπως είναι. Οτι δεν μπορεις πια να τον σηκώνεις. Μπορεις να τον χαϊδευεις στην πλάτη, τον ηρεμει. Εγώ το κανα (το χαϊδεμα) για 6 μηνες, 3 φορες καθε βράδυ επί 1 ωρα που ξυπνούσε με γοερο κλαμα και ήθελε μονο εμένα. Φοβο αποχωρισμού το ειπε η γιατρός.
-Να του δίνεις το γάλα στην αγκαλια σου καθιστη δίπλα στο κρεβάτι του μεχρι να κοιμηθεί (αν παίζει τετοιο σεναριο). Μπορεις να τραγουδάς κατι απαλά. Αν σε βολέυει μπορεις να τον κουνας και λιγο ρυθμικα(μετα το γαλα, μην το πνίξουμε κιολας το παιδι

). Αν και εφόσον κοιμηθει, περιμένεις ενα γεματο 10λεπτο πριν τον ακουμπήσεις πολύ προσεκτικά στο κρεβάτι.
-Να κάτσεις σε μια καρέκλα δίπλα στο κρεβατι του είτε έχοντας τον αγκαλια είτε όχι και να του διαβάσεις ένα παραμύθι ή να παίξεις με κουκλάκια χεριών ενα μικρό σκετς. 'Οταν τελειώσεις δοκιμάζεις να του πεις ότι τωρα ειναι ώρα για υπνο. Τα κουκλακια είναι κουρασμένα και η μαμα ειναι κουρασμένη και θα πάει στο κρεβάτι της.
Τα 2 προηγούμενα τα έκανα εγώ για πάνω από 4 χρόνια. Τώρα ειναι 4.5 και τα κόψαμε πρόσφατα. Τους αρέσει η επανάληψη και η ρουτίνα. Εχω πει το "μικρο καράβι" και άλλα συναφή τραγουδάκια εκατοντάδες φορές με τον κλήρο να πέφτει με τη σειρά σε όλη την οικογένεια μέχρι να τελειώσει το γαλα

Τον είχα αγκαλια, δεν τον επαιρνε ο υπνος (όταν πια ήταν σε ηλικια σαν τον δικο σου) αλλά δε διαμαρτυρόταν κιολας όταν τον αφηνα. Επίσης σε μεγαλύτερη ηλικία έχω "παίξει" και πάλι δεκάδες φορές το ιδιο επεισόδιο του Μπομπ Μάστορα.. Εκείνος κρατούσε το μπουκάλι του καθιστός στο κρεβατι κι εγω "έπαιζα" χαχαχα
Και 2 που δεν έχω ιδία άποψη:
-Να του βάλεις ένα cd με παραμυθάκια ή τραγουδάκια να ακούει μεχρι να κοιμηθεί
-Να τον κοιμήσεις ξαπλώνοντας μαζί του στο δικό σου κρεβάτι. Αυτό έχω ακούσει και πιάνει σε πολλούς. Προσωπικά ήθελα να το αποφύγω.. Κόβεται δύσκολα σε μεγάλη σχετικά ηλικία και επίσης μετα μπορεί να ξυπνάει και να σου ρχεται κάθε βράδυ ή σχεδόν καθε βράδυ για να ολοκληρώσει τον υπνο του στο δικό σας κρεβάτι. Άλλους δεν τους νοιάζει, εγώ δεν το ήθελα.
Επίσης, ο δικός μου στα 3.5 αποφάσισε ότι θέλει να αποκοιμιέται με το φως ανοιχτό. Το σβήνω μετα που θα κοιμηθει και μενει με το λαμπακι. Αν σβήνεις το φως φεύγοντας, δοκίμασε μηπως είναι καλύτερα τα πράγματα αφήνοντας το ανοιχτο.
Σε μεγαλύτερα παιδια και αν ειστε στη φάση αλλαγής από κουνια σε κρεβάτι, πιάνει ότι "τώρα που μεγάλωσες, θα κοιμάσαι στο ΔΙΚΟ ΣΟΥ κρεβάτι. Πωπω.. ωραία.." Αν και αυτό εξαρτάται πολύ από το κάθε παιδί. Εμείς δεν το χρειαστήκαμε γιατι κοιμόταν στην κουνια μια χαρα μεχρι τα 3.5. Σε άλλα όμως ακούω ότι πιάνει.
Μακάρι να σε βοηθήσει κατι απο αυτά. Όπως θα καταλαβες το θέμα του υπνου ήταν και για μένα βασικό..