Παει σχεδον 1 χρονος από τοτε που μου εγινε η διαγνωση. Καλα δεν θα έλεγα ότι ειμαι, αλλα θα μπορουσα να ειμαι και πολύ χειροτερα. Δεν έχω κάποιο σύμπτωμα που να υποδηλώνει στους άλλους ότι κάτι έχω, άσχετα αν εγώ νοιώθω 1002 και δυσκολεύομαι και που μιλάω με τη δυσαρθρία που χειροτερεύει και αν στη δουλειά μου κάθε μέρα υποφέρω απ’αυτό (δουλεύω σε σχολείο). Βγήκα χτες για καφέ με μια φίλη που είχε πάρα πολύ καιρό να δω (μετά τη διάγνωση και για μήνες απέφευγα τις κοινωνικές συναναστροφές). Γύρισα σπίτι νοιώθοντας ένα τεράστιο κενό και πολλή κατάθλιψη. Νοιώθω τόσο διαφορετική, ζω σε δικό μου κόσμο, οι δικές μου ανησυχίες και προβληματισμοί είναι τόσο διαφορετικοί από των υπολοίπων. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον, και γενικά τους απασχολούν πράγματα πολύ διαφορετικά από αυτά που απασχολούν εμένα. Νοιώθω τόσο διαφορετική όταν είμαι με άλλο κόσμο, σαν να είμαι εξωγήινη. Συμβαίνει και σε σας αυτό?
καλημέρα mplearkouda.
Θα ήθελα να σου απαντήσει πρώτα κάποιος που έχει ο ίδιος ΣΚΠ και όχι εγώ, αλλά κόλλησα πραγματικά στην τελευταία σου πρόταση.
Ήταν τόσο απλοϊκά δοσμένη αυτή η ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι τις περισσότερες φορές όταν συναναστρέφομαι άλλους. Και ήθελα να σου απαντήσω με δυνατή φωνή ΝΑΙ και εγώ. Νιώθω εξωγήινη.
Αναρρωτιέμαι. Φταίω εγώ? Είμαι καταθλιπτική? Είμαι αντικοινωνική? Γιατί και εγώ μερικές φορές μετά από μία φιλική συνάντηση αντί να νιώθω "ψυχαγωγημένη" νιώθω "ψυχοπλακωμένη"? Προσπαθώ, όσο μπορώ, να διατηρώ τις επαφές μου με τους ανθρώπους γιατί έχω πλέον καταλάβει καλά πως αυτό το σπορ χρειάζεται εξάσκηση, αλλιώς "το χάνεις".
Νομίζω πως σε σένα σημαντικό ρόλο έπαιξε η απουσία σου από τις κοινωνικές επαφές για μήνες και η διάγνωσή σου που "σκότωσε" ένα κομμάτι από τον εαυτό σου και ένα "μέρος" από τη ζωή σου.
Μπορεί οι παρέες να σε πικραίνουν, η μοναξιά όμως σίγουρα δεν είναι φάρμακο.
Δείξε αγάπη στον εαυτό σου και το σώμα σου. Οι ανησυχίες σου και οι προβληματισμοί σου είναι φυσιολογικοί αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψεις να σε καταπιούν. Μην χάνεσαι. Βρες την αρχή και ξεκίνα λίγο-λίγο, σιγά-σιγά.